Ανυπότακτη Πολιτεία

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Uncategorised

Η κτηματική, ο Κόκκινος Μύλος και τα δικαιώματα των πολιτών

logo-final

 

Επιτέλους! Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει! Η υποκρισία πρέπει να σταματήσει! Τα πολιτικά πρόσωπα που ασχολούνται με την Αυτοδιοίκηση πρέπει να δείξουν την στοιχειώδη απαιτούμενη σοβαρότητα! Υπάρχουν θέματα σοβαρά που θέλουν αντιμετώπιση και λύση. Που έχουν, έστω, δυνατότητα διαφορετικών προσεγγίσεων και διαλόγου.

Ας δούμε την ουσία που επιμελώς κρύβεται. Η παραλία του Κόκκινου Μύλου, είναι μια παραλιακή ζώνη μπροστά σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, για πολλούς λόγους υποβαθμισμένη. Είναι απόλυτα φυσικό, το παραλιακό της μέτωπο, να αποτελεί όχι μόνο φυσική, αλλά την αναγκαία της διέξοδο. Τι πρέπει να διασφαλίζει ο Δήμος;

Τον κοινόχρηστο, δημόσιο χαρακτήρα της, την λειτουργική και αισθητική της αναβάθμιση, την περιβαλλοντική της προστασία, την δυνατότητα των πολιτών να την χαίρονται και να την απολαμβάνουν. Ποιος διαφωνεί με αυτό;

Τι θα έπρεπε να σκέφτεται και να πράττει η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου; Μα να διασφαλίζει ακριβώς, τον κοινόχρηστο και δημόσιο χαρακτήρα, παραχωρώντας μάλιστα με αυτόν τον όρο στους Δήμους όλες τις παραλίες εντός των ορίων τους. Με αυτό υπάρχει κανένας που να διαφωνεί; Είναι δυνατόν να συζητάμε, αν ο Δήμος θα επισκευάζει τον παραλιακό δρόμο των Βραχνείκων; Ή του Ρίου;

Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι αυτό και μόνον είναι το πλαίσιο του διαλόγου. Αυτό το πλαίσιο καθορίζει τα καθήκοντα και τις ευθύνες. Των Δήμων, των Δημάρχων και των Κυβερνήσεων. Οι Δήμοι και ο Δήμος Πατρέων, πρέπει να διεκδικήσουν όλους τους κοινόχρηστους χώρους που ανήκουν στο Δημόσιο, να τους αναπλάσουν και να τους χρησιμοποιούν προς όφελος των δημοτών. Όχι των πολυποίκιλων ιδιωτικών συμφερόντων. Η Κυβέρνηση, πρέπει να αποδώσει αυτούς τους χώρους και όχι να τους θέτει στην διάθεση του Υπερταμείου.

Πόσο σοβαρό είναι, να τίθεται εν αμφιβόλω η ανάπλαση του Κόκκινου Μύλου, επειδή λέει ο Δήμος έφτιαξε «μόνιμες εγκαταστάσεις». Ποιες είναι; Η εγκατάσταση του αυτόματου ποτίσματος! Τύφλωση, γραφειοκρατία ή πολιτικό σχέδιο; Ή όλα μαζί;

Επί αυτών, χρειάζεται σαφής τοποθέτηση. Παρατάξεων, κομμάτων, υποψηφίων. Νέων και παλαιότερων. Αλλά και δημοσιογράφων και μέσων Ενημέρωσης. Όλα τα άλλα είναι αποπροσανατολισμός και ανέξοδη φλυαρία

Για την Ανυπότακτη Πολιτεία

Χρήστος Πατούχας, Δημοτικός Σύμβουλος

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός και Θαλάσσιο Μέτωπο

patouxas2

 

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Ο Δήμος Πατρέων βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης του πλαισίου των κατευθύνσεων για την προκήρυξη του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού ανάπλασης και αξιοποίησης του Θαλασσίου Μετώπου.

Θέλουμε εξ αρχής να τονίσουμε τα εξής:

Πρώτο:

Στον αγώνα της μακροχρόνιας διεκδίκησης για την απόδοση στον Δήμο της παραλιακής ζώνης, η Ανυπότακτη Πολιτεία και ο επικεφαλής της, συμμετείχαμε με καίριο και αποφασιστικό ρόλο. Αποφασιστικό κυρίως για την αποσαφήνιση του τρόπου της αξιοποίησης προς όφελος της πόλης και των δημοτών. Για την προστασία του από τα ιδιοτελή ιδιωτικά συμφέροντα, για την αποτροπή της πλήρους ιδιωτικοποίησης, που ήταν οι μακροχρόνιες βλέψεις επιχειρηματικών συμφερόντων και πολιτικών παραγόντων του συστήματος εξουσίας.

Δεύτερο:

Στον αγώνα αυτόν, χρειάσθηκε να συγκρουστούμε με τις προηγούμενες και με την παρούσα Κυβέρνηση. Και με την ενδοτικότητα και τον εύκολο συμβιβασμό φιλοκυβερνητικών απόψεων, παρατάξεων και προσώπων.

Τρίτο:

Ο λαός της πόλης μας, πρέπει να γνωρίζει με σαφήνεια, ότι ο αγώνας αυτός στέφθηκε με επιτυχία, αλλά με μία μεγάλη επί μέρους ήττα. Το τμήμα από την οδό Αγίου Νικολάου μέχρι την οδό Θεσσαλονίκης, δηλαδή το μεγαλύτερο και κεντρικότερο μέρος του παλιού Λιμανιού, έχει εξαιρεθεί από την παραχώρηση. Παραμένει στην ιδιοκτησία της ΟΛΠΑ ΑΕ, δηλαδή στην εν δυνάμει πώληση και πλήρη ιδιωτικοποίηση του. Παρά την πρόβλεψη που υπήρχε στην Σύμβαση Προσωρινής Παραχώρησης. Πλην ημών, όλες οι παρατάξεις το αποσιωπούν. Η στάση της Δημοτικής Αρχής, υπήρξε επί αυτού πολύ χαλαρή και αναποτελεσματική. Στις επίσημες προτάσεις και στην αλληλογραφία της δεν το έθεσε καν.

Αυτό αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο εμπόδιο ενός συνολικού σχεδιασμού. Η διεκδίκηση του εν λόγω τμήματος πρέπει να επανέλθει με σαφές χρονικό πλαίσιο και να περιληφθεί το τμήμα αυτό στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό.

Τέταρτο:

Πληθαίνουν, εν όψει της προκήρυξης, οι πιέσεις από διάφορες πλευρές, για την ανάγκη συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και στον σχεδιασμό και στην «αξιοποίηση». Το βαφτίζουν «εξωστρέφεια», «προοπτική», «τουριστική ελκυστικότητα» και άλλα παρόμοια. Τί είχες Γιάννη, τι είχα πάντα!

Ο σχεδιασμός πρέπει να υπακούσει στην γενική αρχή, ότι ο χώρος πρέπει να είναι κοινωφελής και κοινόχρηστος. Για την αισθητική αναβάθμιση της πόλης, να γίνει το φυσικό της περιβάλλον, χώρος περιπάτου, αναψυχής, πολιτισμού.

Κατά τούτο, οι καταρχήν προτάσεις της Δημοτικής Αρχής, κινούνται στην σωστή κατεύθυνση. Η Ανυπότακτη Πολιτεία, επεξεργάζεται ήδη και θα καταθέσει σύντομα βελτιώσεις.

Πάτρα 18/10/2018

Για την Ανυπότακτη Πολιτεία

Χρήστος Πατούχας, Δημοτικός Σύμβουλος

Αποχαιρετιστήριο μήνυμα στον Νώντα Καρύμπαλη

logo-final1

 

Πάτρα 5/Σεπτέμβρη/2017

Αποχαιρετήσαμε σήμερα τον Νώντα Καρύμπαλη. Όλοι στην Ανυπότακτη Πολιτεία, αισθανόμαστε περήφανοι, που συμπορευτήκαμε με τον Νώντα στις εκλογές του 2014. Που συμπορευτήκαμε με έναν άνθρωπο, που η ακεραιότητα, η αξιοπρέπεια, η εντιμότητα, η επιστημονική επάρκεια, ο φύσει προοδευτικός του χαρακτήρας, το απεριόριστο διδακτικό του κύρος, η άδολη αγάπη χιλιάδων μαθητών του, υπήρξαν αρετές του αναμφισβήτητες και ο Νώντας τις είχε όλες στον υπέρτατο βαθμό.


Μας θλίβει βαθύτατα το γεγονός, ότι η ατυχία που έκοψε το νήμα της ζωής του, μόλις στα 50 του χρόνια, συνέβη στο αγαπημένο του σπορ, στο οποίο είχε αφιερώσει, γνώση, εμπειρία και πολλές ώρες από την ζωή του.


Εκφράζουμε την βαθύτατη οδύνη μας στην σύζυγο, τα παιδιά του, ολόκληρη την οικογένεια του. Εκφράζουμε τα θερμότατα συλλυπητήρια μας στους συναδέλφους του και σε όλους τους μαθητές του. Η πιο γλυκιά ανάσα από βράχους και αγαπημένα του φαράγγια, θα τον συνοδεύουν στην αγκαλιά της μάνας γης.


Για την Ανυπότακτη Πολιτεία
Χρήστος Πατούχας

Πολυτεχνείο 1973-2014, τα αιτήματα παραμένουν!

Μήπως δεν ήταν και τότε, 41 χρόνια πριν, ένας αγώνας από ''μειοψηφίες'' και ''θρασίμια'' με βάση τα χείλη των ''επισήμων''; Η εξέγερση του λαού και της νεολαίας απέναντι στην χούντα των συνταγματαρχών, η εξέγερση που οδήγησε στην κατάρρευσή τους, έφερε στο προσκήνιο τα αιτήματα για ψωμί-παιδεία-ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Αιτήματα ανεκπλήρωτα αλλά και αιτήματα που συνεχίζουν να εμπνέουν τους σύγχρονους αγώνες του λαού μας.

Μήπως δεν είναι και σήμερα, 41 χρόνια μετά, αναγκαία η ανατροπή τους; Τα χρόνια της μνημονιακής καταστροφής, τα χρόνια του αυταρχισμού και των συνεχών πραξικοπημάτων που αναιρούν κεκτημένα χρόνων, τα χρόνια που οι ανυπότακτες εστίες αντίστασης χαρακτηρίζονται ''μειοψηφίες'' που εναντιώνονται στον ''μονόδρομο'' της εξαθλίωσης; Μήπως δεν είναι σήμερα που κλειδώνουν την Νομική και το Πολυτεχνείο με λουκέτα και ΜΑΤ και χτυπούν βάναυσα τους φοιτητές; Από κοινού κυβέρνηση και κυβερνητικοί εγκάθετοι, όπως ο ανεκδιήγητος Πρύτανης Φορτσάκης, προσπαθούν να καταστείλουν και να φιμώσουν τον αγώνα της νεολαίας.

Μήπως όμως δεν είναι και σήμερα, 41 χρόνια μετά, ο λαός που αντιστέκεται, η νεολαία που αγωνίζεται, το κίνημα που θα τους ανατρέψει; Βρεθήκαμε μαζί στις ηρωικές πλατείες, στις απεργίες και τις κινητοποιήσεις κάθε κλάδου, στην καθημερινή μάχη κοινωνικών φορέων απέναντι στην λαίλαπα της πολιτικής τους. Τους αγώνες μας σήμερα συνδέει το ίδιο νήμα του ηρωισμού και το ίδιο νήμα των ανεκπλήρωτων αιτημάτων του Πολυτεχνείου. Συνεχίζει να μας εμπνέει πως θα φτάσουμε μέχρι την τελική νίκη!

Καλούμε το λαό της Πάτρας να βρεθούμε μαζί στον εόρτασμό του Πολυτεχνείου και στο συλλαλητήριο της 17 Νοέμβρη! Να τιμήσουμε το παρελθόν και να αγωνιστούμε για το παρόν και το μέλλον μας.

Φυσικά, να βρεθούμε στο χώρο του νεοσύστατου τότε πανεπιστημίου, του Παραρτήματος, που έλαβαν χώρα οι κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας της Πάτρας. Του Παραρτήματος που χωρίς καμία συζήτηση κλειδώθηκε από την προηγούμενη Δημοτική αρχή, παρατημένο στην εγκατάλειψη και τον μαρασμό. Μήπως αυτό δεν θέλουν να κάνουν στην σύγχρονη ιστορία των αγώνων μας, μήπως αυτό δεν θέλουν να κάνουν στο μήνυμα του Πολυτεχνείου;

Θέλουμε το Παράρτημα να ανοίξει ξανά για το λαό και την νεολαία της Πάτρας. Να το ανοίξει ο Δήμος της Πάτρας ύστερα από ανοιχτή και δημόσια συζήτηση με τους φοιτητικούς συλλόγους, τα σωματεία, τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς. Να αποτελέσει ένα ζωντανό κέντρο αγώνα, μνήμης, ανατροπής, στην καρδιά της πόλης μας. Να του δώσουμε στην φετινή επέτειο χρώμα, στίγμα και μήνυμα ανατροπής. Το χρωστάμε στο Νοέμβρη του '73.

Βρίσκεστε εδώ: ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Uncategorised