Ανυπότακτη Πολιτεία

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Για το σχέδιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

agantreas

 

 

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΠΦΥ)

Για το ζήτημα της διαδικαστικής εμπλοκής που οδήγησε στην απουσία από την συζήτηση των εκπροσώπων της 6ης ΥΠΕ.

Η 6η ΥΠΕ απαίτησε, μάλιστα με υπογραμμισμένο το σχετικό απόσπασμα, η παρουσία της να συνδυαστεί με το να είναι ο μοναδικός εισηγητής του θέματος. Αυτό αποτελεί υπέρβαση του θεσμικού της ρόλου και στέρηση από το Δημοτικό Συμβούλιο να έχει την δική του σύμφωνη, κριτική, ή αρνητική γνώμη, παραβίαση του δικού του κανονισμού λειτουργίας και της αυτοτέλειας του σαν πολιτικού και βουλευόμενου σώματος.

Εάν ο εκπρόσωπος της ΥΠΕ ήταν παρών, θα είχε την δυνατότητα να αναπτύξει με άνεση χρόνου τις Κυβερνητικές προτάσεις, να ακούσει την γνώμη Δημοτικών Συμβούλων και Παρατάξεων, και εάν είχε καλή πρόθεση, να ενσωματώσει στο δικό του ατελές σχέδιο, προτάσεις και παρατηρήσεις των Δημοτικών Συμβούλων. Απέφυγε την παρουσία του, εκτιμούμε για το άλλοθι της «απρόσκοπτης» προώθησης του Κυβερνητικού σχεδίου, για το οποίο παρακάτω θα αναπτύξουμε την κριτική μας.

  1. Η ΠΦΥ, πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν, ενταγμένη στο συνολικό Εθνικό Σύστημα Υγείας. (Θέση Αρχής). Όχι μόνο ο δημόσιος και δωρεάν χαραχτήρας της δεν διασφαλίζεται με το προτεινόμενο σχέδιο, αλλά δεν διασφαλίζεται η επάρκεια του για την κάλυψη των αναγκών.
  2. Δεν αναφέρεται πχ τίποτα για το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης, το οποίο, ιδιαίτερα για τις χρόνιες παθήσεις, υπερβαίνει το 20% της μέσης σύνταξης. Επίσης δεν αναφέρεται η συμμετοχή του ασθενούς, στο κόστος διαγνωστικών εξετάσεων, (ακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές, μαστογραφίες, οστικής πυκνότητας, μικροβιολογικές κτλ), την στιγμή κατά την οποία το σύστημα δεν διασφαλίζει την πραγματοποίηση αυτών των διαγνωστικών εξετάσεων.
  3. Το προτεινόμενο σύστημα, κρίνεται ανεπαρκές, για να αντιμετωπίσει την πρόληψη, πράγμα που μεσοπρόθεσμα θα δημιουργούσε οικονομία κλίμακας στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ταυτόχρονα με την ¨διαλογή» των περιστατικών που χρήζουν απλή θεραπεία και όχι Νοσοκομειακή αντιμετώπιση.
  4. Το όλο σύστημα, παρότι πιλοτικό, πράγμα που θα έλεγε κανείς, ότι αποτελεί έναν σχεδιασμό που θα προσεγγίζει τις πραγματικές ανάγκες, είναι απολύτως προσαρμοσμένο στις τρέχουσες δημοσιονομικές μνημονιακές ανάγκες. Ακόμα και για την στελέχωση του με γιατρούς, κατά κύριο λόγο προβλέπει μετακλήσεις ή από ΚΥ, οδηγώντας τα στην πλήρη διάλυση τους, ή από τα Νοσοκομεία, αγνοώντας τις τεράστιες καταγεγραμμένες ελλείψεις που υπάρχουν σε αυτά.
  5. Δεν αγνοούμε την πραγματικότητα αλλά δεν πρέπει επ ουδενί να είμαστε συμβιβασμένοι και ολιγαρκείς. Για τον λόγο αυτό, είμαστε αντιμέτωποι με τις απόψεις που ωραιοποιούν κάθε κατάσταση.

Η πρόταση μας:

  • Δημιουργία δύο, καταρχήν αστικού τύπου ΚΥ. Με την κατάλληλη στελέχωση και δυνατότητα καθημερινής 24ωρης λειτουργίας. Με τον κατάλληλο διαγνωστικό εξοπλισμό και το δικό τους ασθενοφόρο.
  • Πλήρης λειτουργία των σήμερα υπαρχόντων περιφερειακών ΚΥ
  • 9 Περιφερειακά Ιατρεία, στελεχωμένα ανάλογα με τον πληθυσμό και τις ειδικές συνθήκες.

Τέλος, η κάθε λύση για την υγεία και την πρόληψη, πρέπει να υιοθετεί την σημερινή πολύ δύσκολη κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο πληθυσμός της πόλης μας.

Για την Ανυπότακτη Πολιτεία

Χρήστος Πατούχας, Δημοτικός Σύμβουλος

Βρίσκεστε εδώ: ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τα Νέα μας Δημοτικό Συμβούλιο Για το σχέδιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας