Ανυπότακτη Πολιτεία

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ ΣΤΗΝ ΜΑΝΩΛΑΔΑ

Μετά από πρόταση και εισήγηση του Χρήστου Πατούχα, το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ ΣΤΗΝ ΜΑΝΩΛΑΔΑ.

Πάτρα 18/7/2014

Πριν ένα χρόνο, η κοινή γνώμη έμεινε άναυδη από την δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν μετανάστες εργάτες γης στην περιοχή της Μανωλάδας, την ώρα που προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν γιατί δεν τους καταβάλλονταν δεδουλευμένα εξ μηνών από τον επιχειρηματία και τους μπράβους του. Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου για την πρωτοφανή αγριότητα της, ανέδειξε ωστόσο μια κατάσταση πολύ γνωστή στους ίδιους τους μετανάστες και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Δηλαδή, την αθλιότητα των συνθηκών διαβίωσης και την άγρια εκμετάλλευση των ξένων εργατών, τις ευθύνες και την συνενοχή της Κυβέρνησης για την αυθαιρεσία των μεγαλοεπιχειρηματιών παραγωγών, την ανοχή τοπικών αρχών, ακόμα την σιωπή οργάνων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος της περιοχής.

Η επιτόπια επίσκεψη του τότε Υπουργού Δημόσιας Τάξης, όχι μόνο δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, αντίθετα για τους περισσότερους από τους μετανάστες, όπως αποκαλύπτεται στην διεξαγόμενη δίκη, έκανε δυσχερέστερες τις συνθήκες. Με την τρομοκράτηση, τις απειλές, τους εκβιασμούς, την στέρηση του μεροκάματου σε όσους τόλμησαν να καταθέσουν την αλήθεια.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, απερίφραστα και με την πιο μεγάλη αποφασιστικότητα καταδικάζει την εργοδοτική αυθαιρεσία, καταδικάζει την Κυβέρνηση που με την πολιτική της υποθάλπει και με αρμόδια κρατικά όργανα στηρίζει και συγκαλύπτει την καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άλλωστε, η συνολική Κυβερνητική πολιτική, επίθεσης στα συμφέροντα των εργαζομένων, διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, μεταξύ των άλλων εξωθεί στην έξαρση του ρατσισμού και της ρατσιστικής βίας.

Ζητά από τις δικαστικές αρχές, να προστατέψουν τα συμφέροντα των αδυνάτων, να προστατέψουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να καταδικάσουν την εργοδοτική τρομοκρατία που συνεχίζεται, να καταδικάσουν τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των περσινών γεγονότων, που διέσυραν διεθνώς την χώρα μας.

Ζητά, τον πλήρη σεβασμό και τήρηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργατών γης από τους εργοδότες τους, με έλεγχο της εφαρμογής από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Ζητά, την επαναφορά και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων όλων των εργαζομένων, που καταστρατηγήθηκαν από την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών. Όσο οι εργαζόμενοι, ντόπιοι και μετανάστες, θα παραμένουν χωρίς φωνή και δικαιώματα, όσο ζούμε σε μια κοινωνία με κινητήρια δύναμη της το κέρδος, τέτοια φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται.

Βρίσκεστε εδώ: ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τα Νέα μας Δημοτικό Συμβούλιο ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ ΣΤΗΝ ΜΑΝΩΛΑΔΑ