Ανυπότακτη Πολιτεία

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Σχόλιο για τα τελευταία δημοσιεύματα και τις εξελίξεις

limani-wiredΓνωρίζουμε την επίθεση που σχεδιαζόταν εναντίον της Πρωτοβουλίας, εναντίον όλων των φορέων, που σήκωσαν το βάρος της διεκδίκησης του θαλασσίου μετώπου, εδώ και καιρό. Ήταν απόλυτα φυσικό, τοπικά και μεγαλύτερα συμφέροντα, να γνωρίζουν τους εχθρούς τους. Και να προσπαθούν να κάνουν τους σχεδιασμούς εξουδετέρωσης τους.

Ας δούμε όμως τα τελευταία γεγονότα- εξελίξεις.

Πρώτον: Οφείλουμε να παρατηρήσουμε, ότι η «εξαγγελία» Βαρβιτσιώτη, η μετέπειτα διαρροή-δημοσίευση για την απαγόρευση της Τρόικας, ακόμα και η διαβεβαίωση του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ στον Δήμαρχο της Πάτρας, ότι τίποτα δεν γνωρίζει για όλα αυτά, είναι πλευρές του ίδιου σχεδίου.

Φαίνεται ότι κάποιοι τοπικοί παράγοντες, στις αλλεπάλληλες μυστικές τους συσκέψεις, κατέληξαν στο συμπέρασμα και έστειλαν στην Κυβέρνηση την διαβεβαίωση, ότι «ωρίμασαν» οι συνθήκες και ότι θα τιθασευτούν οι αντιδράσεις της πόλης. Ήρθε λοιπόν ο κ. Υπουργός και έκανε την εξαγγελία του, έχοντας βεβαιότητα ότι η «πρόταση» του θα χειροκροτηθεί. Φυσικά την επόμενη μέρα, είδαμε την πλήρη διαστροφή της πραγματικότητας και πηχυαίους τίτλους για «παραχώρηση», είδαμε ακόμα και όσους έψαχναν την ευκαιρία του συμβιβασμού, να μας καλούν να σπεύσουμε να αποδεχτούμε την πρόταση του Υπουργού!

 

Απολύτως ενταγμένο στην ίδια λογική, η επόμενη διαρροή-δημοσίευση, για την απαγόρευση της Τρόικας. Έτσι που να μοιάζει επιτακτικό, το να σπεύσουμε να προλάβουμε και να αξιοποιήσουμε, την «καλή πρόταση» του Υπουργού!

Όμως η πόλη, η Πρωτοβουλία, οι φορείς, αντέδρασαν. Κυρίως αντέδρασε η κοινή γνώμη, που κατάλαβε πλήρως την νέα επίθεση, την νέα εξαπάτηση. Και απέρριψε τις χάντρες για τους ιθαγενείς.

Δεύτερον: Προβλήθηκε με εντονότατο τρόπο, το επιχείρημα της συνεργασίας με τον ΟΛΠΑ, (και ότι εμείς φταίμε για αυτό), προβλήθηκε ξανά ο ανόητος ισχυρισμός, ότι «δεν έχει σημασία ποιανού θα είναι το γκαζόν που θα πατάμε», και μαζί με αυτά, η ευθεία συκοφαντία της Πρωτοβουλίας, ότι ψευδόμαστε όταν λέμε ότι στο Ηράκλειο και στην Θεσσαλονίκη, τίποτα δεν παραχώρησαν οι Οργανισμοί Λιμένων. Μάλιστα, τα δημοσιεύματα αυτά προαναγγέλθηκαν, με πολύ πάταγο και απειλές, για αποκάλυψη μιας αλήθειας, που τάχα δεν γνωρίζαμε! Φούσκες! Οφείλουμε, για τους καλοπροαίρετους, να αποκαταστήσουμε την αλήθεια!

Πρώτη αλήθεια: Οι δυο πόλεις που προαναφέραμε, διαθέτουν παραλιακό μέτωπο, πολλών χιλιομέτρων, που το διαχειρίζονται οι Δήμοι, προς όφελος των πολιτών τους. Επτά χιλιόμετρα στην Θεσσαλονίκη, πάνω από τρία χιλιόμετρα στο Ηράκλειο.

Δεύτερη αλήθεια: Πουθενά δεν παραχώρησαν οι Οργανισμοί Λιμένων, οτιδήποτε. Γιατί η δημόσια περιουσία, παραχωρείται μόνο από το Υπουργείο Οικονομικών. Γιατί αυτός είναι ο ιδιοκτήτης.

Μα, λένε τα δημοσιεύματα, στην Πάτρα, η προσωρινή παραχώρηση, υπογράφτηκε με τον ΟΛΠΑ.

Απάντηση: Ο ΟΛΠΑ, ήταν ο χρήστης του χώρου και η υπογραφή της προσωρινής παραχώρησης, έγινε με Κυβερνητική εντολή, με εντολή του Υπουργού Οικονομικών! Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ παραχώρηση, μπορεί να γίνει μόνο από το ελληνικό δημόσιο.

Τρίτη αλήθεια: Μόνο στην Πάτρα, έχει χαρακτηριστεί σαν λιμενική ζώνη, ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της. Και έγινε αυτό, με πρωτοστατούντα τον ΟΛΠΑ και τους αρμόδιους κυβερνητικούς υπευθύνους των λιμένων. Με παντοτινό σχέδιο και στόχο την ιδιωτικοποίηση και την εξυπηρέτηση συμφερόντων! Να θυμίσουμε το σχέδιο πολεοδόμησης, του παλιού λιμανιού και τη δυνατότητα εξήντα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, πολυώροφων κτισμάτων; Να θυμίσουμε τους χειροκροτητές του; Μήπως είναι οι ίδιοι που σήμερα μας εγκαλούν;

Τέταρτη αλήθεια: Για την διεκδίκηση μας, απευθυνθήκαμε, όχι στον ΟΛΠΑ, που έτσι και αλλιώς ήταν εχθρικός, αλλά στην Κυβέρνηση της χώρας. Και αυτό ήταν και από άποψη ουσίας και από άποψη τακτικής, απόλυτα σωστό. Και πρέπει να συνεχίσουμε, να κάνουμε το ίδιο και στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, δεν ανεχόμαστε, να βλέπουμε τοπικούς εκπροσώπους, να επιχαίρουν. Ούτε με τις ανακοινώσεις των υπουργών, ούτε με τις απαγορεύσεις της Τρόικας. Και υπήρξαν πολλοί τέτοιοι, τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν ανεχόμαστε dealers της Τρόικας και των ιδιωτικών συμφερόντων. Κυρίως δεν ανεχόμαστε, αυτό να το κάνουν στο όνομα δήθεν της ανάπτυξης και του γενικού συμφέροντος.

Πέμπτη αλήθεια: Μας λένε, και το αναπαράγουν διάφοροι καλοθελητές αμάσητο, ότι δεν έχουμε σχέδιο αξιοποίησης, του παραλιακού μετώπου.

Απάντηση: Μόνο εμείς (η πόλη), έχουμε τέτοιο σχέδιο! Και είναι σχέδιο, που εξυπηρετεί το γενικό συμφέρον, τους δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, τους επισκέπτες μας, Έλληνες και ξένους, που εξυπηρετεί την γενική εικόνα της πόλης μας, το περιβάλλον της, την αισθητική της, την νεολαία της, την αναπνοή της.

Έχουμε σχέδιο, το οποίο μάλιστα είναι σύμφωνο, με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, και έχει την δυνατότητα της σταδιακής εφαρμογής, ανάλογα με τις οικονομικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες του Δήμου.

Κανένας άλλος δεν έχει! Και μάλιστα, όσοι επικαλούνται τον ή τους ιδιώτες επενδυτές, θέλουν να δώσουμε «γουρούνι στο σακί», νομιμοποιώντας εκ των προτέρων την ασυδοσία τους.

Τις παραπάνω αλήθειες, τις γνωρίζουν όλοι! Υπάρχουν κάποιοι που τις παραποιούν, συστηματικά και σκόπιμα!

Η Πρωτοβουλία μας, γνωρίζει επίσης με κάθε λεπτομέρεια, τις πολιτικές ευθύνες. Και τις έχουμε δημόσια καταλογίσει. Γνωρίζουμε τις δικές μας και κυρίως τις ευθύνες του Δήμου. Γνωρίζουμε πολύ καλά, όσους μας αντιστρατεύονται και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν.

Για τους καλοπροαίρετους ωστόσο, που είναι χιλιάδες, παραμένει ευθύ το ερώτημα: Θέλουμε το ελάχιστο δικαίωμα μας, να είναι κτήμα των πολιτών το παραλιακό μέτωπο των τριών χιλιάδων πεντακοσίων μέτρων; Και τι πρέπει να γίνει για να το κερδίσουμε;

Η δική μας απάντηση, είναι γνωστή. Και τις δράσεις μας για αυτήν, θα τις επαναφέρουμε σε λίγες μέρες.

Για την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δημήτρης Αιβαλής
Δημήτρης Αλεξίου
Γιάννης Πανταζόπουλος
Χρήστος Πατούχας
Νίκος Τζανάκος

Βρίσκεστε εδώ: ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τα Νέα μας Φορείς - Σύλλογοι Σχόλιο για τα τελευταία δημοσιεύματα και τις εξελίξεις