Ανυπότακτη Πολιτεία

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Επιστολή στο Φ. Κουβέλη για το θαλάσσιο μέτωπο

Κύριε Πρόεδρε,

Οι υπογράφοντες, αποτελούμε την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών, πρωτοβουλία που συγκροτήθηκε για την ανάδειξη και προώθηση του πάγιου αιτήματος της πόλης μας, της απόδοσης στον Δήμο Πατρέων του κεντρικού θαλάσσιου μετώπου της πόλης μας. Συγκροτήσαμε την Πρωτοβουλία αυτή, τον Μάρτιο του 2011, διαπιστώνοντας την έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους της Κυβέρνησης, να προχωρήσει στην υλοποίηση συμφωνιών και δεσμεύσεων που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα. Εννοούμε, όχι μόνο δεσμεύσεις και υποσχέσεις προεκλογικές, αλλά συμφωνίες με υπογραφές και σφραγίδες.

Σας θυμίζουμε:

 1. Τον Οκτώβρη του 2010, επί Δημάρχου κ. Ανδρέα Φούρα, προσήλθε στην Πάτρα, ο τότε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, παρουσία του οποίου, και παρουσία όλων των τοπικών Αρχών και φορέων, υπεγράφη το Πρωτόκολλο συνεργασίας Δήμου Πατρέων –ΟΛΠΑ ΑΕ. Το πρωτόκολλο αυτό, προέβλεπε με μεγάλη σαφήνεια και με αναλυτική περιγραφή και τοπογραφικά σχέδια, το προς παραχώρηση στον Δήμο τμήμα της παραλιακής ζώνης. Δηλαδή το τμήμα μεταξύ των εκβολών των ποταμών Διακονιάρη και Μειλίχου. Γινόταν δε, σαφής μνεία, ότι οι δύο ανατολικές λιμενολεκάνες που εξαιρούνταν, θα παραχωρηθούν με την ολοκλήρωση της κατασκευής της τρίτης φάσης του νέου λιμανιού. Το πρωτόκολλο συνετάγη από το γραφείο του κ. Αντιπροέδρου, υπεγράφη από τον Δήμαρχο Πατρέων, τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΛΠΑ ΑΕ και είχε καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής και υλοποίησης του, δηλαδή την οριστική παραχώρηση στον Δήμο Πατρέων, την 31/12/2010.
 2. Από την πλευρά της Διοίκησης του ΟΛΠΑ, δηλώθηκε με σαφήνεια, ότι οι προς παραχώρηση χώροι, δεν χρειάζονται στον ΟΛΠΑ για την εξυπηρέτηση των λιμενικών δραστηριοτήτων του. Τόνισαν δε με μεγάλη έμφαση, ότι είναι ευτυχείς που μπορούν να συναινέσουν σε ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα, τόσο ζωτικής σημασίας για την πόλη.
  Πρέπει δε να σας προσθέσουμε, ότι αργότερα, τον Ιούνιο του 2011, ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΠΑ ΑΕ, (ολόκληρο διορισμένο από την Κυβέρνηση), ομόφωνα, επιβεβαίωσε αυτή την απόφαση των Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου.
 3. Η 31/12/10, παρήλθε, η νέα, υπό τον κ. Γιάννη Δημαρά, Δημοτική Αρχή ανέλαβε τα καθήκοντα της, πέρασε και το πρώτο τρίμηνο του 2011, και πλέον η δική μας πρωτοβουλία, ανέλαβε να αναδείξει, να θέσει εκ νέου το αίτημα μας και τις απαράδεκτες καθυστερήσεις υλοποίησης των συμφωνιών.
  Αποστείλαμε αυστηρότατη επιστολή στον τότε Πρωθυπουργό, του κοινοποιήσαμε πάνω από 30.000 υπογραφές συμπολιτών μας, του στείλαμε επίσης αποφάσεις και ψηφίσματα όλων των αντιπροσωπευτικών επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, πρόσφατες και παλιότερες αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου, του στείλαμε ακόμα και το Πρωτόκολλο συνεργασίας της 30/10/2010. Εν τέλει, οργανώσαμε πολλές συσκέψεις φορέων και δύο μαζικότατα και πολύ μαχητικά συλλαλητήρια στον μόλο της Αγίου Νικολάου.
  Η δραστηριότητα μας αυτή, προκάλεσε την ενεργότερη εμπλοκή του Δήμου, το ενδιαφέρον του τοπικού πολιτικού προσωπικού, αυξήθηκε η όλη πολιτική μας πίεση, και εκτιμούμε, ότι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την «λύση» της προσωρινής παραχώρησης, μετά την επίσκεψη του Δημοτικού μας Συμβουλίου στον κ. Αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομικών της Κυβέρνησης Παπαδήμου, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.
 4. Σημειώστε κύριε Πρόεδρε, ότι στην λύση αυτή, περιλαμβάνονται δύο σημαντικά στοιχεία: Η δέσμευση-υπόσχεση του κ. Βενιζέλου, ότι η παραχώρηση θα γίνει οριστική, το πολύ εντός τριμήνου, και η γραπτή εντολή του να εξαιρεθεί η έκταση από οποιαδήποτε διαδικασία υπαγωγής της στο ΤΑΙΠΕΔ.

Κύριε Πρόεδρε,

Εκτιμούμε, ότι όλα τα υπόλοιπα και μεταγενέστερα, τα γνωρίζετε. Πληροφορηθήκαμε άλλωστε, την πρόσφατη συνάντηση σας με τον κ. Δήμαρχο Πατρέων. Πιστεύουμε, ότι ο κ. Δήμαρχος, σας ενημέρωσε πλήρως, θέτοντας υπόψη σας και όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους. Εκτιμούμε επίσης τα όσα του είπατε. Εκτιμούμε ταυτόχρονα, ότι ως Πρόεδρος ενός εκ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την παρούσα Κυβέρνηση, έχετε μεγάλες δυνατότητες να επηρεάσετε θετικά την εξέλιξη του προβλήματος.

Βεβαίως, πιστεύουμε ότι την πραγματικότητα που ισχύει, δηλαδή τις υπάρχουσες συμφωνίες με την Κυβέρνηση, την υπάρχουσα προσωρινή παραχώρηση, την απαραίτητη συνέπεια της κάθε ευνομούμενης Πολιτείας στις υπογραφές και τις δεσμεύσεις της, εν τέλει το γεγονός ότι το αίτημα της πόλης μας, είναι δίκαιο και εύλογο, όλα αυτά οφείλατε, πρωτίστως η Κυβέρνηση, αλλά και εσείς, να τα αξιολογήσετε πριν σταλεί πακέτο με το λιμάνι και ολόκληρη η παραλία της πόλης μας στο ΤΑΙΠΕΔ.

Κύριε Πρόεδρε, αναφέρατε στην ανακοίνωση σας, μετά την συνάντηση σας με τον κ. Δήμαρχο, στην ανάγκη «αξιοποίησης» των λιμανιών. Από πού και ως που όμως, για αυτή την «αξιοποίηση», πρέπει να δώσετε  «προίκα» μια παραλία επτά χιλιομέτρων, την οποία οι επιτήδειοι φρόντισαν να της δώσουν υπεραξία με την  πολεοδόμηση της και την δυνατότητα κατασκευής πολυωρόφων κτιρίων μέσα στο παλιό λιμάνι;

Πως μπορεί να συγκρίνεται, η αναπνοή, η αισθητική, η ποιότητα ζωής μιας πόλης με το οποιοδήποτε ιδιωτικό συμφέρον;

Σας καλούμε να λάβετε υπόψη σας το αυτονόητο: Ακριβώς για να ικανοποιηθεί το αίτημα της εξασφάλισης από την πόλη μετώπου στην θάλασσα της, για αυτό κατασκευάστηκε το νέο λιμάνι!

Σας ζητάμε κύριε Πρόεδρε, οι πρωτοβουλίες τις οποίες υποσχεθήκατε στον κ. Δήμαρχο να στοχεύουν στα εξής τρία απλά πράγματα:

 • Εξαίρεση του υπό παραχώρηση χώρου που βρίσκεται μεταξύ των εκβολών των ποταμών Διακονιάρη και Μειλίχου, από την υπαγωγή του στο ΤΑΙΠΕΔ.
 • Ακύρωση της νομιμοποίησης των αποφάσεων πολεοδόμησης της αμαρτωλής ΕΣΑΛ
 • Άμεση πραγματοποίηση της οριστικής παραχώρησης στον Δήμο Πατρέων.

Αναμένοντας τις πρωτοβουλίες σας, με κάθε τιμή

Για την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών
Δημήτρης Αϊβαλής
Δημήτρης Αλεξίου
Γιάννης Πανταζόπουλος
Χρήστος Πατούχας
Νίκος Τζανάκος

Βρίσκεστε εδώ: ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τα Νέα μας Φορείς - Σύλλογοι Επιστολή στο Φ. Κουβέλη για το θαλάσσιο μέτωπο