Ανυπότακτη Πολιτεία

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Φορείς - Σύλλογοι

Οι "μεταπράτες" που περιφρονούν τη θέληση της πόλης

limani-kagkela-viewΑπό τα 1.200 στρέμματα, μας «χαρίζουν» τα 30 !!!!!!

Θα ήταν εξωφρενικά γελοίο, αν δεν ήταν αντιδημοκρατικό και επικίνδυνο!

Αν δεν περιφρονούσε την θέληση της πόλης και της νόμιμης εκπροσώπησης της, αν δεν παραβίαζε επανειλημμένες αποφάσεις των αιρετών της οργάνων, αν δεν αγνοούσε υποσχέσεις και υπογραφές, της Κυβέρνησης της χώρας!

Ένας κρατικός υπάλληλος, όπως ο κ. Αγγελάκας, όχι μόνο πρέπει να σέβεται την νομιμότητα, αλλά και να την διασφαλίζει! Δεν είναι σερίφης! Όχι μόνον, οφείλει να γνωρίζει τις αποφάσεις των αιρετών πολιτικών οργάνων, αλλά είναι υποχρεωμένος να τις σέβεται και να μην αυθαιρετεί, υπερβαίνοντας τον ρόλο του!

Αυτός λοιπόν ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μαζί με τον κατώτερο των περιστάσεων κ. Διευθύνοντα Σύμβουλο (τον άνθρωπο που αναιρεί σε χρόνο ρεκόρ τις υπογραφές του), και με μερικούς κολλητούς τους, δεν εκπροσωπούν την πόλη! Και δεν μπορούν σαν κοινοί μεταπράτες, να διαμοιράζουν τα «ιμάτια της», δεν μπορούν να διαμοιράζουν, ούτε να οικειοποιούνται τη δημόσια περιουσία και τα συμφέροντα της! Αλήθεια ο κ. Αγγελάκας για όσα εξαγγέλλει προφορικά, με απίστευτη ελαφρότητα και δίχως καμία σοβαρή προσέγγιση, παρουσιάζοντας ένα δήθεν σχεδιασμό, έχει στα χέρια του κάποιο έγγραφο; Έχει τη σύμφωνη γνώμη του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης; Εκπροσωπεί τον κ. Βενιζέλο;

Απέναντι τους έχουν και τα δύο κορυφαία πολιτικά όργανα, το Περιφερειακό και το Δημοτικό Συμβούλιο, όλους τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, όλους τους πολίτες!

Τι έκαναν λοιπόν στην περιβόητη «σύσκεψη» της Πέμπτης;

Περισσότερα...

Ανοιχτή επιστολή για την σύσκεψη που συγκαλεί ο κ. Αγγελάκας

limani kaggelaΑγαπητοί συμπολίτες,

Ο κ. Αγγελάκας, όπως γνωρίζετε, εκπροσωπεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την Κυβέρνηση της χώρας. Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος λοιπόν, συγκαλεί σύσκεψη για το θαλάσσιο μέτωπο, μάλιστα με τον βαρύγδουπο τίτλο, «της παραχώρησης χερσαίων τμημάτων της λιμενικής ζώνης στον Δήμο Πατρέων».

Τίποτα κακό μέχρι εδώ! Τίποτα κακό, αν απευθυνόταν σε ανυποψίαστους πολίτες, σε οποιαδήποτε άλλη πόλη της χώρας!

Όμως, οι πολίτες της Πάτρας, γνωρίζουν την ιστορία του θέματος, γνωρίζουν τις εξελίξεις όλων των φάσεων αυτής της ιστορίας.

Περισσότερα...

Σχόλιο για την "σύσκεψη" του Δημάρχου κ. Δημαρά

limani-kagkela-viewΛένε, όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει...

Τι αποφασίστηκε στην σύσκεψη της Τρίτης του κ. Δημάρχου Πατρέων; Να οργανωθεί διάλογος, στον οποίο κάθε φορέας και κάθε δημότης θα πει την άποψη του για το θαλάσσιο μέτωπο!

Η Δημοτική Αρχή του κ. Δημαρά, επιλέγει να γίνει ένα από τα πολλά εμπόδια για την αποτελεσματική διεκδίκηση του θαλασσίου μετώπου. Προσθέτει την δική του συμβολή για να αρχίσει το θέμα από την αρχή, πριν ακόμα και από το 2010!

Ο κ. Δήμαρχος, που άφησε, να περάσει μία διετία ατελέσφορη, που αρνήθηκε να υλοποιήσει αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, (πεζοδρόμηση, διαγραμμίσεις, παγκάκια, χώρους υπαίθριων αθλοπαιδιών κλπ), όλα αυτά σαν αποτέλεσμα τοπικών επιχειρηματικών πιέσεων με την καθοδήγηση του ΟΛΠΑ, που στην παρουσία του κ. Βαρβιτσιώτη, άκουσε, σιώπησε, δεν αντέδρασε, που μετά την κοινοποίηση των κλήσεων σε απολογία ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου,με μήνυση του ΟΛΠΑ, δεν έχει κοινοποιήσει καν την δικογραφία μέσω της νομικής υπηρεσίας, την στιγμή που εξυφαίνεται μια ολόκληρη εκστρατεία σε βάρος της Πρωτοβουλίας, σε βάρος του αιτήματος της Πόλης, την στιγμή αυτή επιλέγει να συγκαλέσει μια σύσκεψη, από την οποία αποκλείει τις Δημοτικές παρατάξεις, αποκλείει την Πρωτοβουλία! Μάλιστα, ενώ βρεθήκαμε εκεί, απαγορεύει την παρουσία μας, απαγορεύει να τον δούμε έστω για λίγα λεπτά!

Περισσότερα...

Συνεχίστε: Οι επιθέσεις συσπειρώνουν τους πολίτες δίπλα μας

limani airΗ συνολική επίθεση που δέχτηκε η Πρωτοβουλία το τελευταίο διάστημα, είχε σαν στόχο της, να καλύψει όλες τις υπαναχωρήσεις των Κυβερνητικών στελεχών και κομμάτων, να κρύψει στην ανωνυμία όλους τους «πρόθυμους» στο ξεπούλημα συνεργάτες και υποτακτικούς τους, να παγιώσει στην κοινή γνώμη την αντίληψη, ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει, αν δεν προχωρήσει η πλήρης ιδιωτικοποίηση του χώρου και η εγκατάσταση των «επενδυτών».

Ωστόσο, οι ίδιοι οι ενορχηστρωτές των επιθέσεων, κατάλαβαν ότι η προσπάθεια τους έπεσε στο κενό. Και έκριναν, ότι έπρεπε να ανεβάσουν επίπεδο. Να περάσουν στον κιτρινισμό και τις προσωπικές επιθέσεις, ελπίζοντας σε διάσπαση της Πρωτοβουλίας, σε προσωπική απαξίωση των μελών της.

Τι ισχυρίζονται σήμερα; Ότι γίνεται προσπάθεια, η Πρωτοβουλία να μετατραπεί σε δημοτική παράταξη! Διά της πλαγίας οδού να αποδείξουν, ότι υπήρχε πάντα ή εμφιλοχώρησε στην πορεία, η ιδιοτέλεια, οι προσωπικές επιδιώξεις και ότι η πενταμελής ομάδα, σπαράσσεται από εσωτερικές διαφωνίες! Λυπόμαστε που θα τους διαψεύσουμε! Πρέπει να γνωρίζουν, ότι ουδέποτε και από κανένα μέλος της Πρωτοβουλίας, ετέθη παρόμοιο ζήτημα! Ότι δημοσιεύτηκε συνεπώς, αποτελεί προϊόν φαντασίας!

Πρέπει να αναφέρουμε, ότι στο παρελθόν, και όταν το πρόβλημα του θαλασσίου μετώπου φαινόταν να οδεύει προς λύση, (αμέσως μετά την υπογραφή της προσωρινής παραχώρησης), συζητήσαμε την ανάδειξη και διεκδίκηση άλλου ή άλλων κορυφαίων θεμάτων της πόλης μας. Δηλαδή μια επέκταση της δραστηριότητας της Πρωτοβουλίας, με κεντρικό στόχο το όφελος των συνδημοτών και της πόλης μας.

Οφείλουμε να δηλώσουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι σε όλο το διάστημα ύπαρξης της Πρωτοβουλίας και παρά τις διαφορετικές, πολιτικές και ιδεολογικές μας αφετηρίες, ουδέποτε διαφωνήσαμε επί της ουσίας. Άλλωστε το θέμα της ενασχόλησης μας, ήταν απολύτως μονοσήμαντο και σαφές. Ενίοτε, συζητούσαμε, ίσως περισσότερο του δέοντος, το ύφος των ανακοινώσεων μας, κυρίως σε θέματα αντιμετώπισης προβλημάτων, που δημιουργούσαν τρίτοι. Ακόμα και για την σημερινή μας απάντηση, συζητήσαμε αρκετά για το αν άξιζε τον κόπο να απαντήσουμε.

Οφείλουμε ωστόσο να προσθέσουμε και κάτι άλλο κοινό, που μας συνδέει:

Όλα τα μέλη που συγκρότησαν την Πρωτοβουλία, έχει ο καθένας τους πεντακάθαρη προσωπική ή πολιτική διαδρομή. Δεν βαρύνεται με ιδιοτέλεια ή παραβίαση αρχών και ηθικών κανόνων. Αυτονόητο ίσως, αλλά και πάντοτε ζητούμενο, για όλα τα πρόσωπα, που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται με τα κοινά.

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών, είναι παρούσα. Η διεκδίκηση του θαλασσίου μετώπου, είναι στην συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Πατρινών.

Για την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δημήτρης Αϊβαλής
Δημήτρης Αλεξίου
Γιάννης Πανταζόπουλος
Χρήστος Πατούχας
Νίκος Τζανάκος

Σχόλιο για τα τελευταία δημοσιεύματα και τις εξελίξεις

limani-wiredΓνωρίζουμε την επίθεση που σχεδιαζόταν εναντίον της Πρωτοβουλίας, εναντίον όλων των φορέων, που σήκωσαν το βάρος της διεκδίκησης του θαλασσίου μετώπου, εδώ και καιρό. Ήταν απόλυτα φυσικό, τοπικά και μεγαλύτερα συμφέροντα, να γνωρίζουν τους εχθρούς τους. Και να προσπαθούν να κάνουν τους σχεδιασμούς εξουδετέρωσης τους.

Ας δούμε όμως τα τελευταία γεγονότα- εξελίξεις.

Πρώτον: Οφείλουμε να παρατηρήσουμε, ότι η «εξαγγελία» Βαρβιτσιώτη, η μετέπειτα διαρροή-δημοσίευση για την απαγόρευση της Τρόικας, ακόμα και η διαβεβαίωση του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ στον Δήμαρχο της Πάτρας, ότι τίποτα δεν γνωρίζει για όλα αυτά, είναι πλευρές του ίδιου σχεδίου.

Φαίνεται ότι κάποιοι τοπικοί παράγοντες, στις αλλεπάλληλες μυστικές τους συσκέψεις, κατέληξαν στο συμπέρασμα και έστειλαν στην Κυβέρνηση την διαβεβαίωση, ότι «ωρίμασαν» οι συνθήκες και ότι θα τιθασευτούν οι αντιδράσεις της πόλης. Ήρθε λοιπόν ο κ. Υπουργός και έκανε την εξαγγελία του, έχοντας βεβαιότητα ότι η «πρόταση» του θα χειροκροτηθεί. Φυσικά την επόμενη μέρα, είδαμε την πλήρη διαστροφή της πραγματικότητας και πηχυαίους τίτλους για «παραχώρηση», είδαμε ακόμα και όσους έψαχναν την ευκαιρία του συμβιβασμού, να μας καλούν να σπεύσουμε να αποδεχτούμε την πρόταση του Υπουργού!

Περισσότερα...

Δελτίο Τύπου της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών

limani kaggela

Μετά τις πρόσφατες τελευταίες εξελίξεις, θεωρούμε ότι η απόδοση του θαλάσσιου μετώπου στην πόλη, μπαίνει σε επικίνδυνη τροχιά. Κυρίως γιατί είναι προφανές, ότι όσοι απεργάζονται λύσεις σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, αναθαρρούν, συντονίζονται και θα επιχειρήσουν να αδρανοποιήσουν, όσες δυνάμεις θεωρούν ευάλωτες ή επιρρεπείς στον συμβιβασμό. Κυρίως, και για να τηρηθούν τα πολιτικά προσχήματα, θα επιδιώξουν πλήρη αποστέωση και συρρίκνωση του αιτήματος, έτσι ώστε η ελεύθερη βόλτα στον μόλο της Αγίου Νικολάου και η παραχώρηση των ευκαλύπτων της Ακτής Δυμαίων να γίνουν δεκτά με πανηγυρισμούς!

Θα επιστρατευθούν για αυτό όλοι οι «ειδικοί», τεχνοκράτες, μελετητές, λιμενολόγοι και συγκοινωνιολόγοι, για να αποδείξουν, ότι η «ανάπτυξη», και το επενδυτικό ενδιαφέρον, επιβάλλουν να θυσιάσουμε την αναπνοή της πόλης μας!

Είμαστε υποχρεωμένοι, να στιγματίσουμε και να καταγγείλουμε την ανακολουθία, την διγλωσσία, την εξαπάτηση μας, από τα πολιτικά κόμματα και τους αρχηγούς τους, που άσκησαν και ασκούν εξουσία.

Την ΝΔ και τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, γιατί λίγες μέρες πριν την εκλογή του σε συγκέντρωση στην πόλη μας κατακεραύνωνε όλους τους προκατόχους του για την καθυστέρηση απόδοσης του θαλάσσιου μετώπου στην πόλη!

Το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρο του κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, γιατί ενώ ήταν αυτός, που έδωσε την εντολή και υπέγραψε την προσωρινή παραχώρηση, γιατί μόλις την περασμένη άνοιξη στην πόλη μας, δήλωνε με προτεταμένο δάχτυλο, ότι θα γίνει ότι συμφωνήσαμε, εξαφανίστηκε ο ίδιος και εξαφάνισε και τους Βουλευτές του όταν συζητήθηκε στο Κοινοβούλιο η τροπολογία που θα έλυνε το πρόβλημα.

Την ΔΗΜΑΡ και τον κ. Κουβέλη, που ενώ μας υποσχέθηκε καθαρή υποστήριξη στο αίτημα μας, υπαινισσόμενος μάλιστα στην συνάντηση μας, ότι θα αναγκάσει τον Πρωθυπουργό να το δεχτεί, προσάρμοσε την θέση του με τους σχεδιασμούς της Τρόικας και του ΤΑΙΠΕΔ και, προεξάρχοντος του συμπολίτη μας Βουλευτή κ. Τσούκαλη, δραπέτευσε δια της πλαγίας!

Όχι αγαπητοί κύριοι της ΔΗΜΑΡ! Η τροπολογία σας, δεν αφορά την πόλη μας! Αντίθετα, παραγνωρίζει τα κεκτημένα μας, τα φέρνει τουλάχιστον επτά χρόνια πίσω! Παραγνωρίζει την μοναδικότητα του προβλήματος μας, (που είμαστε η μόνη μεγάλη πόλη με δεσμευμένο σε μήκος επτά χιλιομέτρων το κεντρικό θαλάσσιο μέτωπο της)! Συμπλεύσατε, με τα αντίπαλα επιχειρηματικά συμφέροντα, συμπλεύσατε με το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου! Δεν σεβαστήκατε το καθολικό αίτημα μας, (Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, δεκάδων φορέων και χιλιάδων λαού)! Δώσατε, διέξοδο στην Κυβέρνηση για να ξεφύγει από τις δεσμεύσεις και τις υπογραφές της, να απαγκιστρωθεί από την πολύ συγκεκριμένη αλλά και δρομολογημένη λύση! Τα πάσης φύσης επιχειρηματικά και ιδιοτελή συμφέροντα, θα σας ευγνωμονούν! Καλύτερη ασπίδα προστασίας των επιδιώξεων τους δεν επρόκειτο να βρουν!

Τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, ο οποίος έχει την πρωταρχική ευθύνη γιατί το πρόβλημα δεν λύθηκε επί των ημερών του, ο οποίος μας υποσχέθηκε την παρέμβαση του στην Κυβέρνηση και τον κ. Στουρνάρα, που μας υποσχέθηκε την κατάθεση και στήριξη της τροπολογίας, και έκτοτε αγνοούμε ακόμα και το που βρίσκεται!

Ο Βουλευτής κ. Νταβλούρος, διαφημίζει το πόσες φορές τρώει με τον κ. Πρωθυπουργό, αλλά στα κρίσιμα εξαφανίζεται! Αποδεικνύεται πολύ λίγος για να συγκρουσθεί με συμφέροντα και υπέρ της πόλης του. Αλήθεια, που βρίσκονται οι Βουλευτές κύριοι Νίκος Νικολόπουλος και Γιώργος Νταβρής;

Οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής, έχουν ήδη τεθεί και από εμάς και από πολλές πλευρές. Θα περιοριστούμε στην γενική διαπίστωση: Εδώ και μήνες απουσιάζει πλήρως! Με όσα δε περιλαμβάνονται στις τελευταίες ανακοινώσεις του Δημάρχου, προκύπτουν πολύ σοβαρά ερωτήματα.

Κυρίως όμως, η σημερινή μας ανακοίνωση, έχει στόχο να κάνουμε γνωστές τις απόψεις και τις δικές μας προσεχείς ενέργειες:

Περισσότερα...

Επιστολή ”Ενεργών Πολιτών” στον Π. Καμμένο

Οι υπογράφοντες αποτελούμε πρωτοβουλία για την διεκδίκηση και απόδοση στον Δήμο της πόλης μας, του κεντρικού θαλάσσιου μετώπου της. Συγκροτηθήκαμε, τον Μάρτιο του 2011, με στόχο την, όσο το δυνατόν ευρύτερη, ενεργοποίηση των συμπολιτών μας, των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων αλλά και των πολιτικών οργάνων και του πολιτικού προσωπικού της πόλης και της περιοχής μας.

Κύριε Πρόεδρε, επειδή, πιθανώς, δεν γνωρίζετε το πρόβλημα και τις διαστάσεις του, θα σας παραθέσουμε ένα σύντομο ιστορικό:

1. Η πόλη μας, είχε την τύχη, να είναι τα τελευταία τουλάχιστον εκατό χρόνια, η πύλη εισόδου και εξόδου της χώρας ολόκληρης προς την Δυτική Ευρώπη. Αυτό γινόταν μέσω του λιμανιού της, το οποίο ήταν κατασκευασμένο ακριβώς μπροστά στο ιστορικό της κέντρο. Με την ανάπτυξη του, το λιμάνι, για εύλογους ή μη, λόγους ασφάλειας, βρέθηκε απολύτως περιφραγμένο και κλειστό για τους πολίτες. Στην πραγματικότητα, αυτό ανάγκασε την πόλη να στρέψει τα νώτα της στην θάλασσα της.

2. Η ανάγκη να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα και η πόλη να αποκτήσει μέτωπο και φιλική οργανική σχέση με την θάλασσα, άρχισε να κερδίζει έδαφος και να διαμορφώνεται σε καθολικό αίτημα και αίτημα του Δήμου, ήδη από την μεταπολίτευση και μετά.

Η πολιτική πίεση που άσκησε το αίτημα αυτό και αφού απορρίψαμε κάθε σκέψη ή πρόταση, για επέκταση του υπάρχοντος λιμανιού, οδήγησε στα τέλη της δεκαετίας του 80, στην απόφαση κατασκευής του νέου λιμανιού.

Η χωροθέτηση του λιμανιού, στην νότια είσοδο της πόλης, δεν ήταν η καλύτερη, γιατί εξακολουθούσε να αποκλείει μεγάλο μέρος της πόλης, έγινε ωστόσο ανεκτή, και η πορεία κατασκευής του νέου λιμανιού μπήκε στην τελική της τροχιά. Από τότε,(αρχές της δεκαετίας του 90), μέχρι σήμερα, διατυπώθηκαν δεκάδες ομόφωνες αποφάσεις, διαφορετικής σύνθεσης Δημοτικών Συμβουλίων και διαφορετικών Δημάρχων, που όλες απαιτούσαν την απόδοση στην πόλη του τμήματος του παραλιακού μετώπου,  μεταξύ των εκβολών των ποταμών Διακονιάρη και Μειλίχου που περιλαμβάνει και το παλιό λιμάνι. Στο αίτημα μας, πρέπει να αναφέρουμε, την θετική ανταπόκριση όλων των πολιτικών αρχηγών. Να τονίσουμε βεβαίως, ότι όλες οι παρόμοιες δηλώσεις γίνονταν μόνο προεκλογικά. Η πραγματικότητα, όπως στην συνέχεια, θα σας αναφέρουμε, τις διαψεύδει.

3. Το 2010, επί Δημάρχου Πατρέων του κ. Ανδρέα Φούρα, και μετά από επανειλημμένες υποσχέσεις του τότε Πρωθυπουργού, και ενώ η κατασκευή του νέου λιμανιού έβαινε προς την ολοκλήρωση της, προσήλθε στην πόλη μας, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος και παρουσία του και παρουσία όλων των τοπικών Αρχών, υπεγράφη στις 30/10/2010, Πρωτόκολλο συνεργασίας Δήμου Πατρέων –ΟΛΠΑ ΑΕ. Στο Πρωτόκολλο αυτό περιλαμβάνεται με αναλυτική περιγραφή, σαφή οριοθέτηση και τοπογραφικά διαγράμματα, το προς παραχώρηση τμήμα του παραλιακού μετώπου. Είναι ολόκληρο το τμήμα μεταξύ των ποταμών Διακονιάρη και Μειλίχου, με εξαίρεση τις δύο ανατολικές λιμενολεκάνες του παλιού λιμανιού, με σαφέστατη όμως μνεία ότι και αυτές θα αποδοθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης του νέου λιμανιού.

Σημειώστε κύριε Πρόεδρε, στο Πρωτόκολλο αυτό, τρία σημαντικά στοιχεία.

Πρώτον: Το κείμενο του Πρωτοκόλλου, συντάχθηκε από το γραφείο του κ.Πάγκαλου, είναι δηλαδή ένα Κυβερνητικό κείμενο.

Δεύτερον: Η Διοίκηση της ΟΛΠΑ ΑΕ, που συνυπέγραψε με τον κ. Δήμαρχο το Πρωτόκολλο, δια των Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, δήλωσαν, ότι δεν χρειάζονται τους προς παραχώρηση χώρους για την λιμενική δραστηριότητα, και επίσης δήλωσαν ότι βρίσκονται στην εξαιρετικά ευτυχή θέση, να συναινέσουν σε ένα τόσο σημαντικό και χρονίζον θέμα της πόλης.

Τρίτον: Το Πρωτόκολλο συνεργασίας είχε καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης και εφαρμογής του, την 31/12/2010.

4. Την 1/1/2011, ανέλαβε η υπό τον κ. Γιάννη Δημαρά Δημοτική Αρχή. Διαπιστώνοντας οι υπογράφοντες, ότι η 31/12/2010, αλλά και το πρώτο σχεδόν τρίμηνο του 2011, παρήλθαν χωρίς να έχει γίνει απολύτως τίποτα, συγκροτήσαμε την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών με τους στόχους που στην αρχή σας αναφέραμε. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας μας, αποστείλαμε αυστηρότατη επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου. Του επισυνάψαμε πάνω από 30.000 υπογραφές συμπολιτών μας που συγκεντρώσαμε, του επισυνάψαμε επίσης αποφάσεις και ψηφίσματα του συνόλου των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων της πόλης μας. Με τους φορείς αυτούς, (σημειώστε ότι συμμετείχε ο Μητροπολίτης και οι Πρυτανικές Αρχές), πραγματοποιήσαμε σειρά δημόσιων συσκέψεων και από κοινού οργανώσαμε δύο πολύ μαχητικά και μαζικότατα, με συμμετοχή χιλιάδων λαού, συλλαλητήρια στον μόλο της Αγίου Νικολάου.

Με τον τρόπο αυτό, την ενεργότερη εμπλοκή του Δήμου και την απειλή δυναμικότερων κινητοποιήσεων, αυξήσαμε την πολιτική μας πίεση και είχε αυτό τα εξής αποτελέσματα:

Το Δ.Σ. της ΟΛΠΑ ΑΕ, στα μέσα του καλοκαιριού, επιβεβαίωσε με ομόφωνη απόφαση του, όσα δήλωσαν οι εκπρόσωποι του στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου. Δηλαδή, ότι ο ΟΛΠΑ δεν χρειάζεται πλέον τους χώρους και ότι η λιμενική δραστηριότητα εκτελείται απρόσκοπτα στο νέο λιμάνι.

Τον Δεκέμβρη, σύσσωμο το Δημοτικό μας Συμβούλιο, έγινε δεκτό από τον τότε Αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομικών της Κυβέρνησης Παπαδήμου και σημερινό Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο. Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν, η προφορική και γραπτή εντολή του κ Βενιζέλου για άμεση προσωρινή παραχώρηση, η σύμβαση της οποίας υπεγράφη είκοσι περίπου μέρες μετά. Ο κ. Βενιζέλος έδωσε επίσης γραπτή εντολή εξαίρεσης της έκτασης από την υπαγωγή της στο ΤΑΙΠΕΔ και μας υποσχέθηκε ότι το πολύ εντός των τριών επομένων μηνών, θα γίνει η οριστική παραχώρηση από το Υπουργείο Οικονομικών στον Δήμο Πατρέων.

Μετά από όλα αυτά, είχαμε άδικο όταν πιστέψαμε, ότι το πρόβλημα μας λύθηκε; Ή ότι τουλάχιστον η λύση έγινε πολύ πιθανή; Και όμως! Εξαπατηθήκαμε για άλλη μία φορά!

Οι επόμενες εξελίξεις τις οποίες προφανώς γνωρίζετε, ήταν συνοπτικά οι εξής:

1. Η οριστική παραχώρηση δεν έγινε ποτέ!

2. Άρχισε η συστηματική υπονόμευση της σύμβασης προσωρινής παραχώρησης. Καταρχήν, από την Διοίκηση της ΟΛΠΑ ΑΕ. Στην πράξη δεν την αναγνώρισαν ποτέ. (Αυτοί που τόσο «ευτυχισμένοι» δήλωναν κατά την υπογραφή της!). Αρνήθηκαν να απελευθερώσουν χώρους, στις προθεσμίες που οι ίδιοι είχαν υποσχεθεί. Συνεργάζονται και αλληλοσυμπληρώνονται, με διάφορα λόμπυ τοπικών συμφερόντων, οι οποίοι βλέπουν να κινδυνεύουν, ότι χάνουν δυνατότητες και ευκαιρίες συναλλαγής, ενδεχομένως και δωρεάν εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας.

3. Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Ναυτιλίας, από το περασμένο καλοκαίρι, ισχυρίζεται, ότι η σύμβαση προσωρινής παραχώρησης είναι παράνομη! Και για να το «αποδείξει», παραθέτει διάφορα επιχειρήματα και έγγραφα, αποκρύπτοντας τα πιο σημαντικά Όπως την απόφαση του Δ.Σ. του ΟΛΠΑ, αυτή στην οποία δηλώνεται ότι οι χώροι δεν είναι αναγκαίοι για την λιμενική δραστηριότητα, ή τις αποφάσεις Βενιζέλου, ή το Πρωτόκολλο συνεργασίας Δήμου ΟΛΠΑ. Είναι δυνατόν η ενέργεια αυτή να είναι χωρίς σκοπιμότητα και δόλο;

4. Στις ψηφοφορίες στην Βουλή για το μνημόνιο 3, νομιμοποιούνται αναδρομικά όλες οι αποφάσεις της διαβόητης ΕΣΑΛ. Για την περίπτωση μας, νομιμοποιείται η πολεοδόμηση εντός του παλιού λιμανιού, απόφαση που είχε ληφθεί λάθρα, παρά την αντίδραση του Δήμου και του ΤΕΕ. Με την απόφαση αυτή, δίνεται η δυνατότητα δόμησης μέσα στο παλιό λιμάνι, πολυωρόφων κτιρίων ύψους μέχρι 29 μέτρα και επιφάνειας 57600 τ.μ.!

Εν ολίγοις κύριε Πρόεδρε, αυτή είναι η «προίκα», που θέλουν να δώσουν, στον όποιο ξένο ή ντόπιο «επενδυτή», μαζί με το λιμάνι. Ένα καινούριο λιμάνι, η κατασκευή του οποίου κόστισε στον Ελληνικό λαό 200 εκ. ευρώ, μαζί με μία παραλία- οικόπεδο μήκους επτά χιλιομέτρων!

Ήδη, από την 12/12/2012, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία των 1200 στρεμμάτων, μαζί με την μόλις 120 στρεμμάτων, υπό παραχώρηση ζώνη, βρίσκονται στην δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ.

Κύριε Πρόεδρε, αντιλαμβάνεσθε, ότι μαζί με την δημόσια περιουσία που θα εκποιηθεί εδώ και στην υπόλοιπη χώρα, «θάβεται» και η αναπνοή της πόλης μας. Διεκδικήσαμε και διεκδικούμε αυτή την παραλιακή ζώνη, σαν κοινόχρηστο Δημοτικό χώρο, προς όφελος των δημοτών. Με χρήσεις ήπιες για αθλητισμό και περίπατο, για ποδηλατοδρόμους και πεζοδρόμους, για πολιτισμό και αναψυχή. Για το αυτονόητο δικαίωμα πρόσβασης στην θάλασσα μας. Και αυτό αποτελεί για εμάς, πολύ μεγαλύτερης αξίας επένδυση, για το μέλλον της πόλης μας, για το μέλλον των παιδιών μας.

Κύριε Πρόεδρε, ζητάμε από εσάς την στήριξη και συμπαράσταση σας στα τρία πολύ απλά και πολύ σαφή αιτήματα μας:

Α) Εξαίρεση του υπό παραχώρηση τμήματος της παραλιακής ζώνης, μεταξύ των εκβολών των ποταμών Διακονιάρη και Μειλίχου, από την υπαγωγή του στο ΤΑΙΠΕΔ.

Β) Ακύρωση της οποιασδήποτε πολεοδόμησης εντός του παλιού λιμενικού χώρου.

Γ) Άμεση πραγματοποίηση της οριστικής παραχώρησης της ζώνης αυτής στον Δήμο Πατρέων.\\\"

Με κάθε τιμή

Για την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών
Δημήτρης Αϊβαλής
Δημήτρης Αλεξίου
Γιάννης Πανταζόπουλος
Χρήστος Πατούχας
Νίκος Τζανάκος

 

Επιστολή των Ενεργών Πολιτών στον Αλ. Τσίπρα

limani airΚύριε Πρόεδρε,

Αποτελούμε μία ομάδα πρωτοβουλίας, η οποία δραστηριοποιείται εντονότατα τα δύο τελευταία χρόνια, για το θέμα της απόδοσης στην πόλη μας, του παραλιακού της μετώπου.

Επιθυμούμε, να σας εκθέσουμε με συντομία το πρόβλημα, δεδομένου ότι βρίσκεται ήδη σε μία πολύ κρίσιμη φάση του, μετά την υπαγωγή του στις 12/12/2012 στο ΤΑΙΠΕΔ, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της Βουλής και την δεδηλωμένη βούληση της Κυβέρνησης, για την «αξιοποίηση»- εκποίηση των λιμανιών της χώρας και άλλων στρατηγικής σημασίας τμημάτων της δημόσιας περιουσίας.

 1. Η πόλη μας έχει στερηθεί, την πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο του κεντρικού της πολεοδομικού ιστού, εξαιτίας της ύπαρξης και λειτουργίας, ακριβώς σε αυτόν τον χώρο, του επιβατικού και εμπορευματικού λιμανιού, της περίφραξης των χερσαίων εγκαταστάσεων του και των απαγορεύσεων που ισχύουν.
  Για αυτούς ακριβώς τους λόγους διαμορφώθηκε εδώ και δεκαετίες, αίτημα κατασκευής καινούριου λιμανιού, το οποίο παρά τις τότε έντονες και εύλογες αντιρρήσεις, χωροθετήθηκε και κατασκευάστηκε, στην νότια είσοδο της πόλης, μπροστά από τις εγκαταστάσεις του κλειστού πλέον εργοστασίου της Πειραϊκής Πατραϊκής. Το καινούριο λιμάνι αποπερατώθηκε και λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια.
  Να σημειωθεί, ότι είναι τριπλάσιας έκτασης από το παλιό, είναι η έκταση αυτή ίση με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λιμάνι δεκαπλάσιας δραστηριότητας. Να σημειωθεί ακόμα, ότι στην ιδιοκτησία της ΟΛΠΑ ΑΕ, βρίσκεται και η 200 στρεμμάτων έκταση της Πειραϊκής Πατραϊκής και οι κτιριακές της εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχει, ως εκ τούτου, καμία υποψία ανεπάρκειας του καινούριου λιμανιού.
 2. Το νέο και το παλιό λιμάνι, είναι ιδιοκτησίας της ΟΛΠΑ ΑΕ, της ανώνυμης μονομετοχικής εταιρείας, που διαχειρίζεται την λιμενική δραστηριότητα. Το παράδοξο ωστόσο είναι, ότι η εταιρεία αυτή, δεν έχει στην κατοχή της μόνο τα λιμάνια, αλλά και ολόκληρο το θαλάσσιο μέτωπο μπροστά στην πόλη, συνολικού μήκους πάνω από επτά χιλιόμετρα.
 3. Στις συνθήκες αυτές, διαμορφώθηκε εδώ και δεκαετίες, το αίτημα για την απόδοση στον Δήμο Πατρέων της παραλιακής ζώνης, που βρίσκεται έξω από τα όρια του νέου λιμανιού και περιλαμβάνεται μεταξύ των εκβολών των ποταμών Διακονιάρη και Μειλίχου, για αξιοποίηση προς όφελος των δημοτών, σαν κοινόχρηστος χώρος αναψυχής, αθλοπαιδιών, περιπάτου, ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων, με ήπιες χρήσεις, χωρίς δόμηση, σαν ένας χώρος αναγκαίος και απαραίτητος για την αναπνοή της πόλης.
  Το αίτημα αυτό, υποστηρίζεται από όλες τις Δημοτικές Αρχές από το 1974 και μετά. Στο αίτημα αντιδρούσαν οι εκάστοτε διοικήσεις της ΟΛΠΑ ΑΕ, συνεπικουρούμενοι από παράγοντες του Υπουργείου Ναυτιλίας, προσβλέποντας στην οικονομική-«επενδυτική» αξιοποίηση της ζώνης, σε βάρος της πόλης και για την εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων, ελάχιστων ντόπιων επιχειρηματιών. Προς τούτο και σε ανύποπτο χρόνο, «πολεοδόμησαν» τον χώρο του παλιού λιμανιού, παρά τις εντονότατες αντιδράσεις του Δήμου και των τεχνικών φορέων, προβλέποντας δόμηση 57.600 τ.μ. και ύψος κτιρίων που φτάνει μέχρι και τα29 μέτρα!! Όλα αυτά με απόφαση της διαβόητης ΕΣΑΛ, εναντίον της οποίας εκκρεμεί και προσφυγή του Δήμου στο Συμβούλιο Επικρατείας. Η απόφαση αυτή, μεταξύ πολλών άλλων, «νομιμοποιήθηκε» πρόσφατα στην Βουλή, εκτιμούμε για την καλύτερη προετοιμασία, προσέλκυσης επενδυτών.
 4. Τον Οκτώβριο του 2010, και μετά από πολλές προσπάθειες και πιέσεις, επί Δημάρχου Πατρέων του κ. Ανδρέα Φούρα, ήλθε στην πόλη μας, ο τότε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, παρουσία του οποίου και παρουσία όλων των τοπικών Αρχών, από τον Μητροπολίτη μέχρι τις Πρυτανικές Αρχές, υπεγράφη το περίφημο Πρωτόκολλο συνεργασίας Δήμου- ΟΛΠΑ ΑΕ. Το πρωτόκολλο αυτό, καθόριζε το προς παραχώρηση στον Δήμο τμήμα της παραλιακής ζώνης, στα όρια που παραπάνω αναφέραμε, δηλαδή μεταξύ Διακονιάρη και Μειλίχου. Εξαιρούσε προσωρινά δύο λιμενολεκάνες του παλιού λιμανιού, κάνοντας όμως σαφέστατη μνεία, ότι και αυτές θα αποδοθούν με την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης του νέου λιμανιού.
  Η ΟΛΠΑ ΑΕ, δήλωσε ότι δεν χρειάζεται τους υπό παραχώρηση χώρους, εξέφρασε μάλιστα την χαρά της γιατί είναι στην πολύ ευχάριστη θέση, να συναινέσει σε ένα πάγιο αίτημα της πόλης!
  Το Πρωτόκολλο συνεργασίας, είχε καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής και υλοποίησης του, την 31/12/2010. Φυσικά μέσα στην προθεσμία δεν έγινε απολύτως τίποτα!
 5. Την 1/1/2011, ανέλαβε τα καθήκοντα της, η νέα υπό τον κ. Γιάννη Δημαρά Δημοτική Αρχή. Διαπιστώνοντας τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του αιτήματος και των κυβερνητικών δεσμεύσεων, αλλά και τις καθυστερήσεις από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, συγκροτήσαμε τον Μάρτιο του 2011 την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών. Βρήκαμε τεράστια ανταπόκριση στους συμπολίτες μας. Φέραμε ξανά στην επιφάνεια το θέμα, κινητοποιήσαμε όλους τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, αποστείλαμε επιστολή στον τότε Πρωθυπουργό, κοινοποιώντας του και πάνω από 30.000 υπογραφές συνδημοτών μας, οργανώσαμε δύο μαχητικά και μαζικότατα συλλαλητήρια στον μόλο της Αγίου Νικολάου
 6. Η δραστηριότητα μας αυτή, προκάλεσε και την ενεργητικότερη εμπλοκή του Δήμου, αύξησε την πολιτική πίεση στην Κυβέρνηση, και τον Δεκέμβρη πλέον του 2011, ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο, επισκεφτήκαμε τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, Αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομικών της Κυβέρνησης Παπαδήμου, όπως και το Υπουργείο Ναυτιλίας.
  Μετά τη συνάντηση αυτή, ο κ. Βενιζέλος έδωσε γραπτή επίσημη εντολή, να αποδοθεί ο χώρος στην πόλη, με σύμβαση προσωρινής παραχώρησης και δεσμεύτηκε η παραχώρηση να γίνει οριστική στο διάστημα, το πολύ εντός των επομένων τριών μηνών. Έδωσε για αυτό και επίσης επίσημη έγγραφη εντολή εξαίρεσης της έκτασης από την υπαγωγή της στο ΤΑΙΠΕΔ. Συγχρόνως έδινε εντολή στα συναρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν στις ανάλογες ενέργειες. Κατά τους νομικούς τα έγγραφα αυτά αποτελούν εντέλλεσθε για τους παραλήπτες τους. Η σύμβαση προσωρινής παραχώρησης υπεγράφη στην Πάτρα στα μέσα Ιανουαρίου του 2012.

Κύριε Πρόεδρε,

Τα υπόλοιπα ίσως τα γνωρίζετε. Η παραχώρηση δεν έγινε ποτέ οριστική, ακολούθησαν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις, και η υπό τον κ. Σαμαρά Κυβέρνηση, εξήγγειλε την «αξιοποίηση» της Δημόσιας περιουσίας, με τα λιμάνια να ανοίγουν τον χορό.

Όπως προαναφέραμε, η πόλη μας έχει την ατυχία, η εταιρεία που διαχειρίζεται το λιμάνι, να είναι και ιδιοκτήτης ολόκληρης της παραλιακής, (μη λιμενικής), ζώνης. Και σήμερα βρίσκεται ολόκληρη στο ΤΑΙΠΕΔ, μαζί με το λιμάνι. Δεδομένης δε της υπάρχουσας πολεοδόμησης, ομολογούμε ότι αποτελεί σημαντική προίκα στον υποψήφιο «επενδυτή». Σε βάρος της πόλης μας, των κατοίκων της, των παιδιών μας, της αισθητικής μας, του μέλλοντος! Η πόλη μας θα παραμείνει φυλακισμένη, για τα επόμενα 200 χρόνια; Θα είμαστε η μόνη πόλη που θα στερείται την θάλασσα της; Προς δόξαν, των συμφερόντων, της πολιτικής αναξιοπιστίας των κομμάτων που μας κυβέρνησαν μέχρι τώρα; Σημειώστε κύριε Πρόεδρε, ότι ο κ. Σαμαράς είναι ο τελευταίος πολιτικός αρχηγός και υποψήφιος και νύν πλέον Πρωθυπουργός, που μας υποσχέθηκε την ικανοποίηση του αιτήματος μας και δεν κράτησε το λόγο του! Στις τελευταίες εκλογές, στην ομιλία του στο κλειστό γήπεδο της ΕΑΠ, όχι μόνο υποσχέθηκε την λύση, αλλά έψεξε όλους τους προκατόχους του, γιατί δεν την έδωσαν.

Κύριε Πρόεδρε,

Γνωρίζουμε ότι καταψηφίσατε στην Βουλή τους αντίστοιχους Νόμους. Γνωρίζουμε επίσης την πολιτική βούληση της σημερινής Κυβέρνησης και της Τρόικας. Είμαστε ωστόσο βέβαιοι, ότι μπορείτε να μας βοηθήσετε. Εξαντλώντας κάθε μέσον που έχετε στην διάθεση σας ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Κυρίως, αξιοποιώντας το δίκιο μας. Αυτό που ζητάμε δεν κοστίζει τίποτα, το ζητάμε 40 χρόνια, μας το έχουν υποσχεθεί όλοι, είμαστε ήδη χρήστες του χώρου με την σύμβαση προσωρινής παραχώρησης, αποτελεί «επένδυση» για την ποιότητα ζωής των παιδιών μας, και στο κάτω κάτω, θα το γλυτώσουμε από την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα. Από την πλευρά μας θα εξαντλήσουμε κάθε αγωνιστική και πολιτική μας δυνατότητα.

Με κάθε τιμή

Για την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών
Δημήτρης Αϊβαλής
Δημήτρης Αλεξίου
Γιάννης Πανταζόπουλος
Χρήστος Πατούχας
Νίκος Τζανάκος

Βρίσκεστε εδώ: ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τα Νέα μας Φορείς - Σύλλογοι