Ανυπότακτη Πολιτεία

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Άρθρα

Οι νέες τεχνολογίες είναι στην υπηρεσία των πολλών;

thanasis

Του Θανάση Κωνσταντίνου *

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για τις ανερχόμενες τεχνολογίες, το 5G και την χρήση αυτών σε κοινωνικά και σε εργασιακά πλαίσια. Βέβαια στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η συζήτηση που διεξάγεται αποκρύπτει μία σειρά δεδομένων που αφορούν τις επιπτώσεις αυτών των τεχνολογιών στην καθημερινότητα των δημοτών, την υγεία αλλά και τις εργασιακές σχέσεις και δημιουργεί μια εικονική πραγματικότητα η οποία δεν είναι καθόλου προς όφελος των εργαζομένων.

Αν τολμήσει κάποιος να αναδείξει τα παραπάνω, κατηγορείται ως οπισθοδρομικός ή Λουδίτης - όρος που όσοι τον χρησιμοποιούν δεν είμαστε σίγουροι αν γνωρίζουν την υπόστασή του. Προς ενημέρωσή τους λοιπόν, ο Λουδισμός ήταν ένα κίνημα που αναπτύχθηκε τον 19ο αιώνα στην Αγγλία αποτελούμενο κατά βάση από εργαζόμενους στην κλωστοϋφαντουργικές βιοτεχνίες που εναντιώθηκαν στα νεοκατασκευασθέντα μηχανήματα επί βιομηχανικής επανάστασης θέτοντας επιτακτικά το ζήτημα του κινδύνου μαζικών απολύσεων και αντικατάσταση εργαζομένων με μηχανές ή ακόμα και με ανειδίκευτους εργάτες με πολύ χαμηλότερο μισθό. Επί της ουσίας το κίνημα αυτό μιλούσε ξεκάθαρα για τις σχέσεις εργασίας που θα μεταβάλλονταν με αρνητικό πρόσημο για τις δυνάμεις της εργασίας.

Συνεπώς για εμάς, ως μία πολιτική δύναμη που πρώτα από όλα ιεραρχούμε την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, μία τέτοια συζήτηση πρέπει να ενέχει όλες τις πτυχές του ζητήματος και τις επιπτώσεις στο κοινωνικό και εργασιακό πεδίο. Όσο αφορά στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών πρέπει αρχικά να πούμε πως εναντιωνόμαστε σε οποιαδήποτε κίνηση που αποσκοπεί στην αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων ταυτόχρονα με τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων και αντικατάσταση τους με μηχανές, ειδικά σε μία περίοδο και μία πόλη που αντιμετωπίζουμε σοβαρότατο πρόβλημα ανεργίας σε όλες τις ηλικίες με τις πιο πληττόμενες να είναι οι νέοι και νέες. Θεωρούμε αναγκαίο να διαμαρτυρηθούμε για την εγκαθίδρυση ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού με μειωμένα δικαιώματα και μισθούς πείνας που γίνεται κανονικότητα.

Η σχετική συζήτηση πρέπει οπωσδήποτε να έχει ως βάση την υγεία των δημοτών και τις περιβαλλοντικές συνθήκες που θα προκαλέσει η εγκαθίδρυση σχετικών τεχνολογιών. Η ανθρωπογενής Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία ασύρματων τεχνολογιών ειδικά το 5G που χρησιμοποιεί υπερυψηλές συχνότητες οξύνει περαιτέρω βασικά προβλήματα υγείας. Χαρακτηριστικό αυτού είναι η ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία συμπτώματα της οποίας είναι η διαρκής κόπωση, η δυσκολία συγκέντρωσης και μνήμη, η ζάλη, η ναυτία κλπ. Επίσης η υπερβολική χρήση δικτύων 2ης, 3ης, 4ης και 5ης γενιάς επί της ουσίας δημιουργεί ένα τοξικό περιβάλλον αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκινογενέσεων, στειρότητας, νευρολογικών νόσων αλλά και αυτισμού. Χαρακτηριστικά οι ομάδες που είναι πιο επιρρεπής στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και συγκεκριμένα στον τεράστιο όγκο της είναι τα παιδιά ηλικίας έως και 18-20 χρονών και οι ασθενείς μέσα και έξω από τα νοσοκομεία.

Εμείς από την πλευρά μας παρακολουθούμε την  έντονη δημόσια συζήτηση σε ερευνητικό, επιστημονικό και ακαδημαϊκό επίπεδο για ζητήματα όπως το 5G. Την ίδια ώρα, οι ντόπιοι βιαστικοί αναπτυξιολόγοι, που λειτουργούν σαν μεσίτες των μεγάλων συμφερόντων, σπεύδουν να μας κατηγορήσουν γιατί δεν τασσόμαστε υπέρ τέτοιου είδους «ανάπτυξης». Ξεπερνούν και τις ίδιες τις εταιρίες παροχής τέτοιων τεχνολογιών και μας προτείνουν να αγοράσουμε με κλειστά τα μάτια, λύσεις που υπάρχει τόσο ισχυρός προβληματισμός.

Συνεπώς πιστεύουμε πως όταν ανοίγει μία τέτοια συζήτηση καλό θα είναι ακόμα και οι δυνάμεις υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων να μην αποκρύπτουν τις βασικές πτυχές των πολιτικών αυτών όπως οι επιπτώσεις στην υγεία και την εργασία του λαού της πόλης μας. Αυτή δεν είναι ανάπτυξη. Αν έτσι εννοούν την ‘ανάπτυξη’ , τότε δηλώνουμε ότι θα μας βρουν απέναντι τους. Η ανάπτυξη για εμάς μπορεί να ειδωθεί με θετικό πρόσημο μόνο εάν αφορά την βελτίωση της ποιότητας ζωής, των όρων εργασίας των πληττόμενων από την κρίση, του καθημερινού βίου του λαού, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τον αθλητισμό ως κοινωνικά αγαθά για όλους.

*Ο Θανάσης Κωνσταντίνου είναι φοιτητής του τμήματος Φυσικού & υποψήφιος με την Ανυπότακτη Πολιτεία

Απαραίτητη η στήριξη της Ανυπότακτης Πολιτείας.

56464305 327514921239199 186298935222992896 n

 

Του Β. Κυπραίου, από το εκλογικό κέντρο της Ανυπότακτης Πολιτείας

Ζούμε στην εποχή του Κλεισθένη που διαμορφώνει ασφυκτικά πλαίσια για την τοπική αυτοδιοίκηση. Δηλαδή αυτή τη στιγμή η τοπική αυτοδιοίκηση πνίγεται οικονομικά και στραγγαλίζεται θεσμικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία δεκαετία, την περίοδο του μνημονίου, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, το 70% της χρηματοδότησης που υπήρχε από το κράτος έχει κοπεί. Η λύση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Κλεισθένη και μαζί με τους δανειστές σε αυτήν την ιστορία ήταν ότι προτείνουν πως η χρηματοδότηση στους δήμους και στις περιφέρειες θα έρχεται κατά 70% από την ανταποδοτικότητα, από τα ανταποδοτικά τέλη. Δε βάζω από την πίσω πόρτα, βάζω από την μπροστά πόρτα τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στην αυτοδιοίκηση και κάνουν τους δήμους επί της ουσίας έρμαια άλλων χρηματοδοτήσεων και όχι των κρατικών. Υπάρχει ένα εμπόδιο στον δήμο της Πάτρας τα τελευταία πέντε χρόνια.
Υπάρχει μία διαφορετική πολιτική, την οποία και προφανώς θέλουν να αλλάξουν. Είναι σαφές και προφανές ότι σε αυτές τις εκλογές υπάρχει ένα πάρα πολύ μεγάλο πολιτικό δίλλημα, αν θα μείνει ο δήμος στην υπηρεσία του δημότη ή αν θα περάσει στα χέρια των επιχειρηματικών ελίτ. Είναι σαφές και πρωτόγνωρο ίσως αυτό που έχουν κάνει όλες οι δυνάμεις των κομμάτων της κεντρικής εξουσίας που κατεβαίνουν στο δήμο αυτή τη στιγμή είτε έχουν χρίσμα είτε πλασάρονται ως ανεξάρτητοι που βασικά όμως είχαν βοηθήσει τον δικομματισμό όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ταυτίζονται πρωτόγνωρα, τόσο πολύ δεν έχουν ξαναταυτιστεί. Έχουν συγκροτήσει ένα ιδιότυπο μαύρο μέτωπο γιατί θέλουν να κάνουν το εξής, θέλουν το επόμενο δημοτικό συμβούλιο να έχει πλειοψηφία αθροιστική που να ναι υπέρ τους και όχι υπέρ των λαϊκών δυνάμεων. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για την επόμενη μέρα της πόλης.
Εμείς είμαστε σαφείς. Θεωρούμε ότι για να παραμείνει ο δήμος στην υπηρεσία του δημότη και να μην περάσει στα χέρια των συμφερόντων πρέπει να ενισχύσουμε και να στηρίξουμε την Ανυπότακτη Πολιτεία γιατί είναι απαραίτητη στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο .Στο πρώτο γύρο των εκλογών πιστεύουμε ότι είναι πιο χρήσιμη η ψήφος στην Ανυπότακτη Πολιτεία από ότι στον Κ. Πελετίδη και στη Λαϊκή Συσπείρωση. Για ένα πάρα πολύ απλό λόγο, ότι αυτή τη στιγμή ο νέος εκλογικός νόμος έτσι όπως έχει διαμορφωθεί χρειάζεται μία παράταξη προκειμένου να έχει απόλυτη πλειοψηφία και να μπορεί να περνάει τις αποφάσεις τις στο δήμο χωρίς συνεργασίες, το 50% plus.Η εκτίμηση της Ανυπότακτης Πολιτείας είναι ότι με 13 υποψηφίους δεν υπάρχει περίπτωση καμία παράταξη, όχι να φτάσει το 50%,ούτε καν να το πλησιάσει. Έτσι λοιπόν είτε κάποιοι θέλουν είτε όχι πρέπει να μπουν στη διαδικασία των συνεργασιών εντός του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να παίρνονται αποφάσεις υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.
Εκεί είναι που η Ανυπότακτη Πολιτεία έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, γιατί μπορεί να αποτελέσει την αριστερή δύναμη που θα είναι ρυθμιστής ακόμα και των αποφάσεων εντός του δημοτικού συμβουλίου. Και ξέρουμε ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε γιατί πρώτον το έχουμε ξανακάνει, με την έννοια ότι έχουμε αυτοδιοικητική εμπειρία, έχουμε συγκεκριμένες θέσεις για όλα τα ζητήματα της πόλης, τα μεγάλα και τα μικρά. Πολλές φορές τις έχουμε θέσει αυτές τις θέσεις πρώτοι και άλλοι έχουν ακολουθήσει και πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να συνεχίζεται να γίνεται στο δημοτικό συμβούλιο. Επίσης χαρακτηριζόμαστε από κάτι άλλο, δεν έχουμε κομματική στενότητα και δεν έχουμε κομματικά βαρίδια. Με αυτή την έννοια μπορούμε να πείσουμε και να αλλάξουμε ακόμα και τοποθετήσεις εντός και εκτός του δημοτικού συμβουλίου. Και κάτι πάρα πολύ σημαντικό, ο Χρήστος με την εμπειρία του πολλές φορές ήταν αυτός που μέσα στο δημοτικό συμβούλιο έδωσε τις βασικές μάχες απέναντι στις δυνάμεις της κεντρικής εξουσίας και μετά ακολουθούσε ολόκληρη η δημοτική αρχή. Και αυτό είναι αλήθεια γιατί τα έχω παρακολουθήσει και πιστεύω ότι ο Χρήστος ο Πατούχας χρειάζεται να είναι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και αν μπορούμε και ένας ακόμα δημοτικός σύμβουλος της Ανυπότακτης Πολιτείας. Ξέρουμε ότι με βάση την κατάσταση του Κλεισθένη και με βάση το νέο εκλογικό νόμο, η μάχη που έρχεται μπροστά μας είναι πάρα πολύ δύσκολη.
Το είχαμε εκτιμήσει εξαρχής και από τις 24 -αν δεν κάνω λάθος- Σεπτέμβρη είχαμε κάνει ανοιχτό κάλεσμα-πρόταση προς όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις και την Λαϊκή Συσπείρωση ,την δημοτική αρχή δηλαδή και τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις προκειμένου να γίνει ένα κοινό εκλογικό κατέβασμα έτσι ώστε να μην ανατραπεί η υφιστάμενη κατάσταση στο δήμο. Οι απαντήσεις είναι γνωστές. Υπήρχε καθολική άρνηση. Αυτό που θέλω να πω όμως σε αυτό το σημείο είναι ότι αυτή την άρνηση πιθανά να την πληρώσουμε μετά τις εκλογές. Φανταστείτε αυτή τη στιγμή πόσο ανυπομονούν, πόσο περιμένουν οι δυνάμεις του μαύρου μετώπου προκειμένου να έχουν αυτοί την επόμενη μέρα την πλειοψηφία και να μπορούν να ανατρέψουν πράγματα σε σχέση με το θαλάσσιο μέτωπο που είχαν περάσει, να αλλάξουν καταστάσεις σε σχέση με τη διαχείριση των αποβλήτων που είχαμε περάσει, να φέρουν κόντρες υπέρ των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε διάφορα ζητήματα και φανταστείτε ότι αυτό πιθανά θα μπορούσε με έναν καλύτερο τρόπο να είχε αποφευχθεί αν υπήρχε μία κατεύθυνση από την δημοτική αρχή ενότητας και μετωπικού κατεβάσματος. Ας είναι. Εμείς κατεβαίνουμε στις εκλογές. Αυτή τη λάθος απόφαση μπορούμε εν μέρει να τη διορθώσουμε στηρίζοντας την Ανυπότακτη Πολιτεία και με ενεργή συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της Ανυπότακτης Πολιτείας προκειμένου να είναι στο δημοτικό συμβούλιο την επόμενη μέρα των εκλογών και να μπορεί να συμβάλλει με όλους αυτούς τους τρόπου που προ είπα στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Και κάτι που θέλω να πω σε σχέση με την πρόταση που είχαμε κάνει. Αυτή η πρόταση δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία από την Ανυπότακτη Πολιτεία.
Η Ανυπότακτη Πολιτεία όλη αυτή την περίοδο που υπάρχει χαρακτηρίζεται από το στοιχείο του αριστερού, από το στοιχείο του συγκεκριμένου και από το στοιχείο του μετωπικού. Δηλαδή είναι στο πολιτικό DNA αυτής της παράταξης η έννοια του μετώπου προκειμένου η αριστερά να έχει νίκες στο σήμερα. Μπορεί να γίνανε πάρα πολλές ανακατατάξεις στα μνημόνια, οργανώσεις να διαλύθηκαν, πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς να έσπασαν, άλλες πολιτικές δυνάμεις να αλλάξανε μετερίζι, άλλες πολιτικές δυνάμεις να μένουνε κολλημένες στην αντιμετωπική τους λογική. Η Ανυπότακτη Πολιτεία όμως ήταν εκεί με το συγκεκριμένο των θέσεων και συνεχίζει να είναι εδώ και μπορεί να συνεχίζει να είναι εδώ γιατί οι μάχες που έρχονται το επόμενο διάστημα είναι πάρα πολύ σημαντικές και πρέπει να τις δώσουμε εντός και εκτός του δημοτικού συμβουλίου.

 

Ο Βασίλης Κυπραίος είναι Βιολόγος, Υποψήφιος Διδάκτωρ του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Είμαστε διαφορετικοί από τους υπόλοιπους, είμαστε απαραίτητοι

 souvaliotis1

 Του Γ. Σουβαλιώτη*, από τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της Ανυπότακτης Πολιτείας

 

Έχουμε πει και γράψει πως «Ξεκινάμε», αλλά αυτό δεν είναι αληθές γιατί θα ήταν πιο εύστοχο να πούμε και να γράψουμε «Συνεχίζουμε».

Γιατί συνεχίζουμε αυτό που ξεκίνησε το 2006 όταν ιδρύθηκε η Ανυπότακτη Πολιτεία, όντας τότε κάτι το διαφορετικό. Μια πρωτότυπη συνάντηση ανάμεσα στον κόσμο των κινημάτων νεολαίας, των πρώτων μετά το 2000, αλλά και ανθρώπων οι οποίοι ξεκίνησαν την πολιτική τους διαδρομή ιδιαίτερα στα τοπικά ζητήματα κάποια χρόνια νωρίτερα στις όμορφες μέρες της θητείας του Θ.Άννινου.

Όπως ξεκινήσαμε διαφορετικά έτσι και συνεχίζουμε διαφορετικά.

Είμαστε διαφορετικοί γιατί κατ’αρχάς είμαστε ανεξάρτητοι.
Ας μη μπερδεύεστε δεν εννοούμε πως δε μας νοιάζουν τα μεγάλα, τα κεντρικά, οι κυβερνήσεις, τα κόμματα, αλλά το ανάποδο. Μας νοιάζουν γι’αυτό και οι περισσότεροι συμμετέχουμε είτε συμμετείχαμε παλιότερα σε μέτωπα. Έχουμε μάλιστα πλήρη άποψη τί πρέπει να συμβεί στην Ελλάδα, τι κυβέρνηση πρέπει να έχουμε και προς τα πού πρέπει να πάει ο τόπος.

Είμαστε ανεξάρτητοι γιατί δεν δημιουργηθήκαμε επειδή κάποιο Πολιτικό Γραφείο το αποφάσισε.
Γιατί αυτά που λέμε για την πόλη δε μας έρχονται έτοιμα απ’ την Αθήνα και κάποια κεντρική γραμμή, αλλά το ανάποδο. Όσα λέμε διαμορφώνονται εδώ με κόπο και ιδρώτα, αλλά πάντα με επιτυχία γιατί από μόνη της η συζήτηση είναι για μας κέρδος.

Είμαστε ανεξάρτητοι και οικονομικά.
Γιατί ούτε έχουμε, ούτε δεχόμαστε χρηματοδοτήσεις, αλλά επιλέγουμε να στηριζόμαστε αποκλειστικά στη συμπάθεια των φίλων μας, το υστέρημα των ανθρώπων που μας υποστηρίζουν, στις συνδρομές μας. Με τέτοιο τρόπο έχουμε μάθει να πορευόμαστε.

Είμαστε διαφορετικοί.
Γιατί το να είσαι μέλος της Ανυπότακτης Πολιτείας ή πολύ περισσότερο επικεφαλής της δεν είναι κάποιο παράσημο, ένσημο ή σκαλοπάτι για πολιτική καριέρα, αλλά το ανάποδο. Είναι βάσανο και ευθύνη, όμως ένα όμορφο βάσανο και δημιουργικό αφού σου επιτρέπει να ξεδιπλώνεις καλύτερα τα ζητήματα της πόλης και να συνδιαμορφώνεις με την αφρόκρεμα των ανθρώπων που αγωνίζονται και δραστηριοποιούνται στην πόλη μας. Σου επιτρέπει, τέλος να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει και ό,τι δε σ’αρέσει να μπορείς να το αλλάξεις.

Είμαστε διαφορετικοί σήμερα, στον τρόπο με τον οποίο εκτιμούμε και αντιμετωπίζουμε τα πράγματα.

Εμείς σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις δε θεωρούμε πως ο λαός έκανε λάθος που διάλεξε αριστερό Δήμαρχο, αλλά πιστεύουμε πως έκανε καλά.

Γι’αυτό σε αντίθεση με όλους τους άλλους δεν παλεύουμε απλά για την επικράτηση της παράταξης μας.

Παλεύουμε για την ισχυροποίηση της φωνής των εργαζόμενων και της νεολαίας.
Παλεύουμε να δυναμώσει η φωνή των κινημάτων.
Παλεύουμε για την επικράτηση των λαϊκών συμφερόντων.

Γι’αυτό κατεβαίνουμε στις εκλογές.

Πιστεύουμε πως είμαστε χρήσιμοι.
Γιατί έχουμε επεξεργασίες για τα μικρά και τα μεγάλα ζητήματα και θεωρούμε με τρόπο πλήρη.

Πιστεύουμε πως πρέπει να είμαστε ενισχυμένοι.
Γιατί δε μας αρκέι να ζούμε σε μία πόλη με προοδευτικό Δήμαρχο.
Θέλουμε να είμαστε σε μία πόλη που υπάρχει ισχυρή συμμαχία των εργάζομενων και της νεολαίας.Μια λαϊκή συμμαχία τόσο στην κοινωνία όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πιστεύουμε πως η Ανυπότακτη Πολιτεία είναι απαραίτητη.
Γι’αυτό είναι αναγκαίο να υπάρχει ενδυναμωμένη και ενισχυμένη η Ανυποτάκτη Πολιτεία.
Γιατί είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχει Δήμος σε σωστή κατεύθυνση.

Γιατί εμείς θέλουμε να υπάρχει τέτοιος Δήμος.

Θέλουμε να ζούμε σε μία πόλη που δε θα τσιμεντοποιείται, αλλά θα ομορφαίνει.

Θέλουμε να ζούμε σε μία πόλη που τα πιο ωραία κομμάτια της δε θα χαρίζονται σε μεγαλοεπενδυτές.

Θέλουμε να ζούμε σε μία πόλη που ο πολιτισμός δε θα είναι υπόθεση λίγων και πλουσίων , αλλά θα είναι κοινωνικό αγαθό.

Θέλουμε να ζούμε σε μία πόλη που η θάλασσα θα είναι προσβάσιμη σε όλους και το τρένο δε θα την κόβει στη μέση.

Θέλουμε να ζούμε σε μία πόλη που οι φασίστες δε θα χωράνε.

Θέλουμε να ζούμε σε μία πόλη που οι νέοι άνθρωποι, εγώ, οι φίλοι μου δε θα ντρέπονται και θα νιώθουν πως «ξέμειναν» γιατί θα ‘πρεπε να ’ναι κάπου αλλού , αλλά θα νιώθουν περήφανοι και θα βρίσκουν χώρο δημιουργίας.

Γι’αυτούς τους λόγους, καταλαβαίνουμε όλοι πως θα πρέπει να γίνουν πολλά.
Καταλαβαίνουμε πως αυτά τα πράγματα περνούν μέσα απ’ τις καθημερινές διεκδικήσεις, αλλά περνάνε και μέσα απ’ τον πολιτικό συσχετισμό.

Εμείς, σας καλούμε και στα δύο.
Να συνδιαμορφώσουμε, να συζητήσουμε, να προχωρήσουμε.

Εύχομαι να έχουμε έναν καλό αγώνα.

Σας ευχαριστώ.

 

*Ο Γιώργος Σουβαλιώτης είναι μαθηματικός, εργαζόμενος στο χώρο του βιβλίου.

Το Πάρκο έχει τη δική του ιστορία

tavantzis

Του Κώστα Ταβαντζή

Πλημμύρισε η σελίδα μου από χαρές και πανηγύρια, από διθυράμβους και τόσα άλλα, για την αθώωση του Κώστα Πελετίδη. Γράφτηκαν διάφορα όπως νίκη του λαού, ήττα των συμφερόντων και των εργολάβων και άλλα τέτοια πολλά. Θα μου πεις προεκλογική περίοδο έχουμε, μπορεί ο καθένας να γράψει.Ναι προεκλογική περίοδο έχουμε και σε αυτή ακριβώς, κάποιοι πρέπει να λένε τα πράγματα με το όνομά τους.
Τη δίωξη στο Δήμαρχο την άσκησε το γραφειοκρατικό κατεστημένο και το δημοσιοϋπαλληλικό πρωτόκολλο. Αφού το πάρκο παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση και με τη βούλα, δεν υπήρχε περίπτωση καταδίκης.Προς τι η κινητοποίηση και εναντίον ποιου. Προσέτρεξαν προς υποστήριξη και οι υπόλοιποι υποψήφιοι μήπως χάσουν ψηφαλάκια. Επί του συγκεκριμένου λοιπόν όλη η ιστορία αποτέλεσε, επιτυχημένα θα πω, προεκλογική φιέστα. Το μόνο περιεχόμενο που θα μπορούσε να έχει η εν λόγω κινητοποίηση, ήταν η υπεράσπιση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, που προφανώς παραπέμπει σε γενικότερες πολιτικές αλλαγές και άλλο θεσμικό πλαίσιο. Τέτοιο περιεχόμενο δεν ακούστηκε..
Επί της ουσίας τώρα. Το πάρκο Θεόδωρου Άννινου, έτσι θα το λέω εγώ και όχι νότιο πάρκο (αλήθεια πόσο άχρωμο), εμπνεύστηκε και διεκδικήθηκε από το 1978 επί δημαρχίας Άννινου και από το συνδυασμό "Δημοκρατία Πρόοδος". Μέχρι το 1986 ήταν στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων μαζί με τη μίνι περιμετρική, τη διάνοιξη Κανακάρη και τόσα άλλα αιτήματα. Σημειώστε ότι τίποτε δεν προστέθηκε από τότε στις διεκδικήσεις της πόλης.
Τι καταφέραμε; Κάτι το πολύ σημαντικό. Το πάρκο έγινε λαϊκό αίτημα και σαν τέτοιο παρέμεινε ζωντανό μέχρι την παραχώρησή του. Οι μόνες δημοτικές παρατάξεις που το κράτησαν στην επιφάνεια ήταν η "Λαϊκή Αυτοδιοίκηση" και η "Ανυπότακτη Πολιτεία" με τον επικεφαλής τους Χρήστο Πατούχα. Ήταν οι παρατάξεις που διαδέχτηκαν τη ""Δημοκρατία Πρόοδος" και άλλαξαν το όνομά, σεβόμενοι το ότι η τελευταία ήταν δημιούργημα και μεγαλούργημα του Άννινου.
Οι επόμενοι Δήμαρχοι υποβάθμισαν το ζήτημα. Κυβερνητικοί και μη το ζύμωναν με προσωπικές επαφές και αποσπούσαν υποσχέσεις από όλους. Όλοι οι πρωθυπουργοί και οι αρμόδιοι υπουργοί, έταξαν την παραχώρηση του πάρκου στο Δήμο της Πάτρας. Ακόμα και ο Σαμαράς στο γήπεδο της ΕΑΠ. Έμεινε αίτημα.
Την προηγούμενη τετραετία διεκδικήθηκε από την Ανυπότακτη Πολιτεία, από τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Τζανάκο και από άλλους συμπολίτες που συνέπραξαν στη δημιουργία κίνησης για την παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου. Η ανταπόκριση του λαού της Πάτρας ήταν καθολική. Αυτό επιβεβαίωσε ότι το αίτημα ήταν κτήμα του λαού της Πάτρας.Η σημερινή Δημοτική αρχή για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας ήταν ΑΠΟΥΣΑ από όλες τις κινητοποιήσεις.
Όταν ο Πελετίδης εκλέχτηκε, πήρε το πάρκο με ένα γαρύφαλλο. Το παραχώρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στα τοπικά επιχειρηματικά συμφέροντα, σύμφωνα με τις αναλύσεις του φίλου μου του Στάθη. Για να μη παρεξηγούμαι. Αυτά τα γράφω γιατί πιστεύω, ειδικά στη σημερινή εποχή, πρέπει να λέμε αλήθειες. Είναι φανερό, με διαμορφωμένο το δημοτικό σκηνικό, ότι Δήμαρχος πρέπει να είναι ο Πελετίδης. Δεν έχει σημασία πόσο και που διαφωνεί κανείς με το ΚΚΕ. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη τέτοιους Δημάρχους, αν αναλογιστεί κανείς τι συμβαίνει πανελλαδικά. Χρειάζεται και ένα δημοτικό συμβούλιο που θα υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα και δεν θα υπάρχει μονοκρατορία..Η ψήφος μου την πρώτη Κυριακή θα είναι στην "Ανυπότακτη Πολιτεία" τη μόνη συνεπή δημοτική παράταξη την οποία εξάλλου υπηρέτησα και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μου υπηρετώ.Επί αυτού θα επανέλθω.

Ο Θ. Δραγώτης στη συνέντευξη τύπου της Ανυπότακτης Πολιτείας

dragotis2

Οι δημοτικές εκλογές είναι ένα σημείο της ζωής μας που η γενιά μας δεν πρέπει να το προσπεράσει. Το λέω αυτό επειδή υπάρχει μια κλισέ στάση του «δεν ασχολούμαι» και μετά αναρωτιόμαστε όλοι γιατί έχουμε όλο τα ίδια, δεν βγαίνουν νέοι άνθρωποι μπροστά, κλπ. Είναι μια στιγμή που αφορά όλους γιατί τις επιλογές μας θα τις βιώσουμε για μια πενταετία. Από τις δημοτικές εκλογές και τις επιλογές μας καθορίζονται από μικρά - καθημερινά ζητήματα όπως η ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, οι ελεύθεροι χώροι, οι χώροι διασκέδασης & δημιουργικότητας μέχρι μεγάλα ζητήματα που άπτονται κεντρικών κοινωνικοπολιτικών θεμάτων όπως η ανεργία, η φορολόγηση, οι διεκδικήσεις...

Σε αυτά τα ζητήματα, οι άνθρωποι της ηλικίας μας θα πρέπει να έχει άποψη. Όχι μονάχα να πάμε να ψηφίσουμε αλλά να συμμετέχουμε ενεργά στις δημοτικές εκλογές στηρίζοντας συνδυασμούς που μας εκφράζουν.

Εμείς συμμετέχουμε στην Ανυπότακτη Πολιτεία γιατί έχουμε αντιληφθεί ότι τα πράγματα στο Δήμο της Πάτρας μπορούν να πάνε υπέρ των λαϊκών δυνάμεων.

  • Μπορούμε να έχουμε ελεύθερους δημοτικούς χώρους χωρίς περιορισμούς πρόσβασης
  • Μπορούμε να απαιτούμε υποδομές που θα δουλεύουν προς όφελος των δημοτών
  • Μπορούμε να έχουμε αναβαθμισμένες εκδηλώσεις πολιτισμού όπως το ΔΗΠΕΘΕ ή δομές όπως η Δραματική Σχολή ξανά στο προσκήνιο
  • Μπορούμε να έχουμε στιγμές διασκέδασης όπως το Καρναβάλι που θα τις εκμεταλλευόμαστε εμείς και όχι κάποιοι χορηγοί ή ιδιώτες.

Τα ζητήματα αυτά μας χωρίζουν σχεδόν από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Τόσο από τις θέσεις που παίρνουμε απέναντι στα παραπάνω, όσο και από τον τρόπο και την συλλογική κουλτούρα που συζητάμε και αποφασίζουμε.

Ο κάθε νέος και νέα της Πάτρας μπορεί να έρθει μαζί μας και να συνεισφέρει στην προσπάθεια της Ανυπότακτης Πολιτείας να καθορίσει τα πράγματα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο έτσι ώστε ο Δήμος να συνεχίσει να προασπίζει τα λαϊκά συμφέροντα. Η ενισχυμένη παρουσία μας είναι απαραίτητη.

Βρίσκεστε εδώ: ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τα Νέα μας Άρθρα