Ανυπότακτη Πολιτεία

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Δελτία Τύπου

Μνημόσυνο για τα θύματα της έκρηξης στην οδό Βότση

 

πατουχας 19 4b

 

Δελτίο Τύπου

 

Τελέστηκε σήμερα το μνημόσυνο της έκρηξης την 19/4/1991 στην οδό Βότση, που είχε σαν συνέπεια τον θάνατο έξι συμπολιτών μας.

Μετά το τέλος της τελετής, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Πολιτείας έκανε στα μέσα ενημέρωσης την ακόλουθη δήλωση: Η σημερινή μέρα, είναι μέρα μαύρης μνήμης για την πόλη μας. Τότε, το μακρινό πλέον 1991 έξι συμπολίτες μας, βρήκαν τραγικό και άδικο θάνατο μετά από μια τυφλή ενέργεια. Τρείς μήνες πριν την ίδια χρονιά, είχε δολοφονηθεί ο Νίκος Τεμπονέρας, θύμα αυτός του τυφλού πολιτικού μίσους τοπικών ακροδεξιών στοιχείων.

Δεν πιστεύουμε στην ατομική τρομοκρατία. Αυτή είναι το άλλοθι των εξουσιών για καταστολή των λαϊκών αγώνων, το άλλοθι του ιμπεριαλισμού για παγκόσμια τρομοκρατία και επιδρομικές επεμβάσεις σε όλη τη γη.

Η ασφάλεια και η προστασία του λαού μας είναι αποτελεσματική μόνο με διεύρυνση και προστασία των δημοκρατικών και κοινωνικών του δικαιωμάτων, με την καλλιέργεια της φιλίας και της συνεργασίας με όλους τους λαούς της γης.

 

Το Γραφείο Τύπου της Ανυπότακτης Πολιτείας.

 

 

 

πατουχας 19 4

 

Εν όψει επίσκεψης του πρωθυπουργού

newlogo1

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μετά τις επισκέψεις του Γενικού Γραμματέα Υποδομών χθες και σήμερα, άλλων Υπουργών τις προηγούμενες μέρες, του ίδιου του Πρωθυπουργού το Σάββατο, περιμένουμε από τον υποψήφιο Δήμαρχο, Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, να ανακοινώσουν την υπογειοποίηση της Σιδηροδρομικής Γραμμής, από Άγιο Ανδρέα στο Λιμάνι και Νότια προς Πύργο.

Να την ανακοινώσουν σαν αποτέλεσμα του δικού τους αιτήματος. Να αποδείξουν ότι δεν είναι απλώς δοτοί, αλλά διεκδικούν κιόλας! Εμείς οι υπόλοιποι, με αυτούς εναντίον μας, πετύχαμε την υπογειοποίηση από Ρίο μέχρι Πάτρα. Ας κάνουν και αυτοί με τους λοιπούς κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς συμμάχους τους ένα μικρό γενναίο βήμα. Το μπορούν;

 

Γραφείο Τύπου της Ανυπότακτης Πολιτείας

 

 

Απαραίτητες παρεμβάσεις για το σχέδιο πόλης

newlogo1

 

Η τοποθέτηση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο σε 16 περιπτώσεις παρεμβάσεων στην εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης

Πάτρα 12 Απριλίου 2019

Έχουμε αναφέρει σε κάθε αντίστοιχη ευκαιρία, ότι η πλήρης εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης, (που να περιλαμβάνει αποζημιώσεις διανοίξεων, διαπλάτυνσης των δρόμων, αποζημιώσεις πλατειών και κοινόχρηστων χώρων κτλ.), απαιτεί δαπάνη περίπου ενός δις ευρώ. Στις σημερινές δυνατότητες, ο Δήμος δαπανά λίγες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως. Είναι προφανές, ότι με αυτούς τους ρυθμούς, η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου θα ολοκληρωθεί σε μερικές εκατοντάδες χρόνια!

Τί μπορεί και τί πρέπει να κάνει ο Δήμος και η αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού σήμερα; Να απαντά σχεδόν μόνο αποκλειστικά, στις δικαστικές αποφάσεις άρσης απαλλοτριώσεων. Και όχι να απαντάει πλήρως, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, να προσπαθεί να διασφαλίσει μόνο τους δρόμους του Σχεδίου, καταβάλλοντας μέρος της συνολικής δαπάνης. Να σημειωθεί, ότι η απαλλοτρίωση γίνεται με την αντικειμενική αξία των ακινήτων, κατά κανόνα πολύ μεγαλύτερη της αγοραίας αξίας.

Τι έκαναν εν προκειμένω οι κύριοι συνάδελφοι που καταψήφισαν; Επικαλέστηκαν την ανάγκη ενός δήθεν συνολικού σχεδιασμού και καθορισμού των προτεραιοτήτων, εκτοξεύοντας και ορισμένους αόριστους και ατεκμηρίωτους υπαινιγμούς για «προνομιακές», «πελατειακές» προτιμήσεις. Ούτε μία λέξη για την ανάγκη μεγαλύτερης χρηματοδότησης για να ανταποκριθεί επαρκέστερα ο Δήμος στην προστασία των κοινόχρηστων χώρων.

Από την πλευρά μας καταλογίζουμε ευθύνες στην Δημοτική πλειοψηφία, γιατί απουσίαζε αριθμός δικών της Δημοτικών Συμβούλων. Το αποτέλεσμα, με την δική μας θετική ψήφο, ήταν οι προτάσεις να συγκεντρώσουν 32 θετικές ψήφους ενώ απαιτούνταν 33.

Συμπέρασμα: Η «προτεραιότητα», καθορίζεται από τον ρυθμό έκδοσης δικαστικών αποφάσεων άρσης απαλλοτριώσεων. Και υπάρχουν ήδη 120 ακόμα αποφάσεις. Κατά τα άλλα στείρα, ανέξοδη, επικίνδυνη για την πόλη αντιπολιτευτική στάση

Το Γραφείο Τύπου της Ανυπότακτης Πολιτείας

Για την αθώωση του Δημάρχου

newlogo1

 

Με δήλωση του επικεφαλής της Ανυπότακτης Πολιτείας Χρήστου Πατούχα, ο οποίος ήταν παρών στην δίκη, είχαμε εκφράσει την βεβαιότητα για την αθώωση του Δημάρχου. Όμως θέσαμε το πραγματικό πρόβλημα, στο οποίο περιμένουμε απάντηση από τους υποψήφιους Δημάρχους.

Ποιο είναι αυτό;

Απόδοση, με απόφαση της Κυβέρνησης, στον Δήμο μας, σε όλους τους Δήμους, όλων των Δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων εντός των Διοικητικών ορίων του Δήμου. Μπορούν αιτιολογημένα να εξαιρεθούν μόνο όσοι χώροι προορίζονται για δημόσια κτίρια. Θα αποκατασταθούν τα αυτονόητα. Θα σταματήσουν οι ηλίθιες διώξεις και διενέξεις. Ο Δήμος θα έχει την πραγματική ευθύνη για δρόμους, παραλίες, για αναπλάσεις, κατασκευή πάρκων αναψυχής για τους δημότες, εν τέλει για την αποτελεσματική τους προστασία.

Τι φοβάστε αγαπητοί υποψήφιοι Δήμαρχοι; Ποιο κώλυμα σας εμποδίζει να το διεκδικήσουμε όλοι;

Η Ανυπότακτη Πολιτεία απαραίτητη για έναν Δήμο υπερασπιστή των λαϊκών συμφερόντων

logo-final1

Το τελευταίο διάστημα, οι επικείμενες δημοτικές εκλογές στην Πάτρα απασχολούν πολλούς περισσότερους από τους δημότες, στην πραγματικότητα πολλούς και πολλές σε όλη την Ελλάδα. Η κατάκτηση της δημαρχίας από δυνάμεις της Αριστεράς (Λαϊκή Συσπείρωση) αλλά και το αγωνιστικό παρόν του λαού της Πάτρας, της δημοτικής αρχής και άλλων αγωνιστικών δυνάμεων απέναντι σε κυβερνητικά σχέδια και επιχειρηματικές επιδιώξεις στην περιοχή, έχουν προκαλέσει την μήνη των κομματικών και επιχειρηματικών συμφερόντων που επιδιώκουν να ξαναγυρίσουν την Πάτρα πίσω στις προηγούμενες τετραετίες και να ξαναμοιράσουν την πίτα της δήθεν επερχόμενης «ανάπτυξης» σε ημετέρους.

Ειδικά λοιπόν αυτές οι δημοτικές εκλογές αποτελούν για την Πάτρα ένα ορόσημο και αποκτούν ιδιαίτερο συμβολισμό:

θα βρεθεί ξανά στο προσκήνιο ο λαός διεκδικώντας έναν δήμο αγωνιστικό που θα υπερασπίζεται την ανάγκη για προσιτές, ποιοτικές υπηρεσίες, χαμηλά τέλη, δημόσιες υποδομές, προστασία του περιβάλλοντος, ελεύθερους χώρους, μέριμνα για τους κοινωνικά ασθενείς ή έναν δήμο μάνατζερ ιδιωτικών συμφερόντων και έργων βιτρίνας;

Η Ανυπότακτη Πολιτεία, διευρυμένη και δυναμική, συμμετέχει ενεργά σε αυτές τις εκλογές δίνοντας σαφή απάντηση ότι η ανάγκη είναι να παραμείνει ο δήμος στα χέρια του λαού, των πληττόμενων στρωμάτων.

Η Ανυπότακτη Πολιτεία, με τη μακροχρόνια παρουσία της στα δημοτικά πράγματα, ήταν παρούσα όλη την προηγούμενη περίοδο, ενεργό μέλος μιας πλατιάς λαϊκής πλειοψηφίας (πολύ ευρύτερης του χώρου που παραδοσιακά θέλει να εκφράσει η Λαϊκή Συσπείρωση) και με τις θέσεις και παρεμβάσεις μας φέραμε τις διεκδικήσεις του πατρινού λαού πολλά βήματα πιο μπροστά. Με τον πολύχρονο αγώνα για την απόδοση του θαλάσσιου μετώπου στο λαό της Πάτρας, με τους αγώνες και την τεκμηριωμένη άποψη για την πλήρη υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής ώστε να μην κοπεί η πόλη στα δύο, με την αντίρρησή μας για την αντιδρόμηση της Κανακάρη, την άποψή μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων και το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Ξερόλακκας, τη θέση μας για διαδημοτική διαχείριση του νερού του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου, με τις πολλές προτάσεις για τις υποδομές της πόλης, την ενεργειακή πολιτική, τον πολιτισμό.

Στηρίξαμε κριτικά τη δημοτική αρχή σε πολλά ζητήματα, στηρίξαμε εμπράκτως τις θέσεις που κρίναμε ως σωστές, αντιπολιτευτήκαμε δημιουργικά σε αυτές που θεωρήσαμε λάθος ή ελλιπείς, ενώ ακόμη καταθέσαμε έγκαιρα και ολοκληρωμένα την άποψη μας για ζητήματα που κρίναμε ότι το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να έχει θέση. Όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι δυστυχώς η πολιτική ηγεσία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αποδείχτηκε τουλάχιστον ανεπαρκής σε ότι αφορά τη αναγκαία ενωτική αγωνιστική στάση σε αυτή την εκλογική μάχη. Απέναντι στις δυνατότητες της περιόδου, κυριάρχησε η στενότητα, η φοβικότητα και η κομματική λογική.

Η Ανυπότακτη Πολιτεία δημοσιοποίησε εγκαίρως ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους ανθρώπους του αγώνα, σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, και στην παράταξη της δημοτικής πλειοψηφίας, για τη συγκρότηση αγωνιστικού πλειοψηφικού μετώπου, χωρίς προϋποθέσεις και αποκλεισμούς, για να παραμείνει ο Δήμος σε λαϊκά χέρια. Στην πρόσκληση αυτή μπορεί να μην ανταποκρίθηκε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, προκρίνοντας μια κομματική καταγραφή με μεμονωμένα ανοίγματα σε προσωπικότητες, ανταποκρίθηκαν όμως δεκάδες συμπολίτες μας, νεολαίοι, εργαζόμενοι, άνεργοι που θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιό μας και θα στηρίξουν την προσπάθειά μας.

Η πρόσκληση αυτή παραμένει ανοιχτή σε όλους τους αγωνιζόμενους και ανήσυχους κατοίκους, για μια ανεξάρτητη, πολυφωνική, ριζοσπαστική αριστερή παρέμβαση στο Δήμο της Πάτρας.

Η Ανυπότακτη Πολιτεία θα συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές. Ζητάμε όχι μόνο τη στήριξη, αλλά την ενεργό συμμετοχή όλων των συνδημοτών μας στον αγώνα μας. Δεν είναι ένας αγώνας για την επικράτηση της παράταξης μας, είναι αγώνας για την διεκδίκηση των λαϊκών συμφερόντων. Αυτό υπηρετούμε από την ίδρυση μας, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στην επόμενη θητεία.

Ο νέος εκλογικός νόμος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουμε Δήμαρχο μειοψηφίας, αδύναμο δηλαδή να ασκήσει την πολιτική του στα μεγάλα ζητήματα του Δήμου. Για αυτό θεωρούμε ότι η εκλογική στήριξη της Ανυπότακτης Πολιτείας στον πρώτο γύρο είναι απαραίτητη. Η ενισχυμένη παρουσία και η μεγαλύτερη εκπροσώπηση της Ανυπότακτης Πολιτείας στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο είναι αναγκαία προκειμένου να παραμείνει επί της ουσίας ο Δήμος στα χέρια των δημοτών.

Πιστεύουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα αλλά και την ευθύνη, να έχουμε χρήσιμη παρουσία στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο:

-        Γιατί γνωρίζουμε, ότι έχουμε πλήρεις και αναλυτικές θέσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή αλλά και συνολικότερα.

-        Γιατί είμαστε περήφανοι για τη σύνθεση μας, αφού αποτελούμαστε από ανθρώπους που έχουν πορεία δεκαετιών στα πολιτικά πράγματα της πόλης αλλά και από την αγωνιζόμενη νεολαία – «καρπό» όλων των κινημάτων των προηγούμενων χρόνων.

-        Γιατί ακολουθήσαμε και ακολουθούμε πολιτική αρχών, με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον και όχι μικροπολιτικές επιδιώξεις.

-        Γιατί αναφερόμαστε στην Αριστερά, δηλαδή στη δυνατότητα τα συλλογικά αιτήματα να εκπληρωθούν και οι επόμενες γενιές να ζήσουν σε ένα κόσμο πιο δίκαιο.

Καλούμε τους συνδημότες μας, τους εργαζόμενους και τη νεολαία της πόλης μας, να πάρουν θέση στο διακύβευμα των εκλογών. Να στηρίξουν ενεργά την Ανυπότακτη Πολιτεία, να συμμετέχουν στις δράσεις και τις παρεμβάσεις μας, να συνδιαμορφώσουν τις θέσεις μας, να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια μας.

Για να είναι ο δήμος, υπερασπιστής των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Το Συντονιστικό της Ανυπότακτης Πολιτείας

Βρίσκεστε εδώ: ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τα Νέα μας Δελτία Τύπου