Ανυπότακτη Πολιτεία

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Ανακοινώσεις

Με δύναμη και αισιοδοξία στη μάχη των δημοτικών εκλογών

logo-final1

Στις 24 του περασμένου Σεπτέμβρη, δημοσιεύσαμε ανακοίνωση του Συντονιστικού Γραφείου της Ανυπότακτης Πολιτείας με τίτλο «Η πορεία προς τις εκλογές- Η άποψη μας» Στην ανακοίνωση μας αυτή, θέταμε επί τάπητος, τα κεντρικά και τα επί μέρους διλλήματα των εκλογών του Μαΐου, την στάση των πολιτικών δυνάμεων και των δημοτικών παραγόντων. Εκτιμούσαμε ότι το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, στοχεύει τον Δήμο Πατρέων και την αποκατάσταση της «τάξης», με την αφαίρεση του Δήμου από τα χέρια των λαϊκών δυνάμεων.

Από τότε, τέσσερες μήνες μετά, παρατηρούμε την ένταση της προσπάθειας αυτής και την διαμόρφωση της στρατηγικής του δεύτερου γύρου από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις.

Απέναντι στο σχέδιο αυτό, απευθύναμε έκκληση-πρόσκληση προς την ευρύτερη αριστερά, τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές της δυνάμεις, να πράξουν όλα όσα απαιτούνται, για την συγκρότηση ενός νικηφόρου μετώπου, αξιοποιώντας τις διαθέσεις της πλατιάς λαϊκής πλειοψηφίας.

Έχουμε την γνώμη, ότι την έμπρακτη πρωτοβουλία, όφειλε να πάρει η σημερινή Δημοτική πλειοψηφία και ο επικεφαλής της Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης. Ωστόσο απάντηση στην πρόσκληση μας δεν ήλθε από πουθενά. Φαίνεται ότι δεν αντιλαμβανόμαστε με τον ίδιο τρόπο την ανάγκη της λαϊκής νίκης. Ή, ακριβέστερα, αρκούν για αυτές τις πολιτικές δυνάμεις, η συστράτευση με μόνο κριτήριο την ιδεολογική καθαρότητα και την πολιτική μονολιθικότητα, μακριά από έντιμες και πλατιές συμμαχίες. Δεν αναζητούμε την κοινή μας αντίληψη για το σύνολο σχεδόν των προβλημάτων των δημοτών, για τις συνθήκες υποταγής της κοινωνίας μας στην πολιτική της εξάρτησης, των μνημονίων, της άγριας φτώχιας για τους πολλούς, των αδιεξόδων για την νέα γενιά, της αχρήστευσης της Αυτοδιοίκησης σαν συμπαραστάτη των πολιτών και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Δεν είναι του παρόντος, και δεν θα αντιδικήσουμε για όσα θεωρούμε ότι κάνουν τις ανατρεπτικές πολιτικές δυνάμεις, ανώριμες και αναποτελεσματικές. Όμως γνωρίζουμε, τις συνέπειες αυτής της πολιτικής ευρύτερα στο λαϊκό κίνημα, στους καθημερινούς αγώνες, στην προοπτική της συνολικής νίκης.

Η δική μας τοποθέτηση είναι καθαρή και σαφής:

Με στόχο την νίκη και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο των εκλογών, να πραγματοποιήσουμε την πιο πλατιά, μαχητική, δημοκρατική συμπαράταξη, να αποκαλύψουμε την πολιτική των αντιπάλων μας, να πείσουμε την πλειοψηφία των δημοτών.

Φαίνεται, ότι η τοποθέτηση μας δεν βρίσκει υποστηρικτές. Ας είναι.

Η Ανυπότακτη Πολιτεία, θα συνεχίσει την πολιτική της παρουσία με την ανεξαρτησία και την συνέπεια των θέσεων και των αγωνιστικών της αρχών.

Με την παρρησία που μας χαρακτηρίζει στην προσέγγιση της αλήθειας και στον πολιτικό διάλογο ουσίας. Θα έχουμε αντιπάλους τους κάθε λογής εκπροσώπους του κυβερνητικού μνημονιακού κατεστημένου του χτες και του σήμερα.

Αυτούς που στοιχίζονται ομονοώντας, για τα οφέλη της εξουσίας σημερινά και μελλοντικά.

Αυτούς που χαρακτηρίσαμε «συνομοταξία των προθύμων». Που φλυαρούν για την «ανάπτυξη» υπέρ των ολίγων, ποδοπατώντας τους πολλούς.

Αυτούς που παραιτούνται από κάθε διεκδίκηση, διεκδικώντας μόνο για τον εαυτό τους την εύνοια των πολιτικά ισχυρών.

Όσους, ασχολούνται επαγγελματικά με την πολιτική, θεωρώντας ότι η κοινωνία τους χρωστάει να βρίσκονται μόνιμα στην πρωτοκαθεδρία.

Όσους μεταπηδούν σαν καγκουρό, αλλάζοντας στρατόπεδα και παρατάξεις, σύμφωνα με την εκάστοτε ταχύτητα του πολιτικού ανέμου. Όσους αποθεώνουν τον πολιτικό φιλελευθερισμό και κινούνται προς τα δεξιά, με μόνο κριτήριο το προσωπικό τους πολιτικό ή οικονομικό συμφέρον.

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε. Τις οικονομικές, την πολιτική πόλωση, τους αποκλεισμούς, τα εμπόδια να διαδώσουμε την άποψη μας.

Θα τις νικήσουμε. Θα τις νικήσουμε με την βοήθεια των συνδημοτών μας.

Απευθυνόμαστε, σε όλους όσους τίμησαν το ψηφοδέλτιο της Ανυπότακτης Πολιτείας στο παρελθόν. Στις εκλογές του 2006, του 2010, του 2014. Σε αυτή την μάχη τους θέλουμε ξανά μαζί μας.

Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς, όλους τους αριστερούς ανθρώπους. Αυτούς που μοιραστήκαμε ίδια ιδανικά, ίδιες αγωνίες και κοινούς αγώνες. Αυτούς που νοιώθουν προδομένοι, απογοητευμένοι, ανήσυχοι για την επιλογή των ηγεσιών να αλλάζουν στρατόπεδα. Αυτούς που καλούνται να απαντούν σε ψευτοδιλήμματα. Όποιος μία φορά προσκυνήσει, δεν μπορεί, παρά να είναι πάντα συμβιβασμένος. Μην παραιτείστε, βρείτε την συλλογικότητα στις δικές σας μάχες.

Καλούμε τους νέους και τις νέες, αυτούς που ζουν εντονότερα από όλους την ανασφάλεια και την κοινωνική περιθωριοποίηση, την καταστροφή των ονείρων τους, την ξενιτιά και τα αδιέξοδα. Πάρτε την κατάσταση στα δικά σας χέρια, αναλάβετε εσείς την οργάνωση των αγώνων του μέλλοντος.

Όλοι όσοι θεωρείτε την πορεία μας, συνεπή και έντιμη, επικοινωνήστε μαζί μας, παρακολουθήστε μας, για να δώσουμε μαζί τις επόμενες μάχες. Θα είμαστε πιο δυνατοί, πιο αποφασισμένοι.

Το Συντονιστικό Γραφείο της Ανυπότακτης Πολιτείας

Ο Νίκος Τεμπονέρας ΖΕΙ

temponeras

 

Ήταν 8 Ιανουαρίου του 1991 όταν ο Νίκος Τεμπονέρας έπεφτε νεκρός στο σχολείο που σήμερα φέρει το όνομα του. Ο αγαπητός δάσκαλος χτυπήθηκε δολοφονικά και εν τέλει θανάσιμα από το παρακράτος, γιατί στεκόταν αλληλέγγυος στο μαθητικό κίνημα της εποχής του και τις καταλήψεις σχολείων που φούντωναν. Ένα μαθητικό κίνημα που τάραξε τα σχέδια της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης γενικότερα. Μια εξεγερμένη νεολαία που σε όλη τη χώρα έδειχνε σημάδια μιας συνολικής επίθεσης στο σύστημα απέναντι σε ένα αντιδραστικό πισωγύρισμα που οι δυνάμεις της άρχουσας τάξης σχεδίαζαν και υλοποιούσαν. Σε αυτό το μαθητικό κίνημα ο Νίκος Τεμπονέρας στάθηκε σύμμαχος και συμπρωταγωνιστής. Με τη θυσία του, έγινε σύμβολο αντίστασης και αγώνα, για την παιδεία, για το Δημόσιο σχολείο, για τη Δημοκρατία και το δικαίωμα στη ζωή. Μια θυσία που προσωρινά σταμάτησε τα σχέδια της κυβέρνησης, αφού το λαϊκό κίνημα φούντωσε.

Όμως, στα επόμενα χρόνια, σε μια καταιγιστική αντεπίθεση, οι δυνάμεις της άρχουσας τάξης μπόρεσαν να εξουδετερώσουν το λαϊκό κίνημα, μπόρεσαν να χρεοκοπήσουν τους στόχους και τις διεκδικήσεις του, να το καθυποτάξουν και να επιβάλλουν την σημερινή πορεία ισοπέδωσης, την αφαίρεση δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, την εξαθλίωση των λαϊκών τάξεων, την υποθήκευση της χώρας και του εθνικού της πλούτου. Όμως, ακόμη και αν τα παραπάνω νικήθηκαν, δεν έπαψαν να υπάρχουν, να αποτελούν παρακαταθήκη και διεκδίκηση για τις επόμενες γενιές. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε την ανάγκη της ζωογόνας επίδρασης τους, για την ανασύνταξη των δυνάμεων μας, για την νικηφόρα λαϊκή αντεπίθεση.

Ο Νίκος Τεμπονέρας τοποθετείται ισότιμα, στο πλάι των αμέτρητων λαϊκών θυσιών, που έρχονται από το βάθος της ιστορίας: των θυσιών της Εθνικής Αντίστασης, των δημοκρατικών αγώνων, του αντιδικτατορικού αγώνα.

Σήμερα, η κατάσταση των λαϊκών και εργατικών στρωμάτων χειροτερεύει. Τα βασικά και κοινωνικά αγαθά βρίσκονται υπό διεκδίκηση, η υποδούλωση της χώρας συνεχίζεται. Αυτή η πραγματικότητα δε θα ανατραπεί χωρίς την ανασύνταξη, τον προσανατολισμό, την αποφασιστικότητα, την ενότητα της Αριστεράς και του λαϊκού κινήματος. Ενάντια στο Κυβερνητικό πολιτικό σύστημα, τις ανεκτές από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα εκδοχές του, τις χρεοκοπημένες παραφυάδες του. Ενάντια στις συνειδητές και ασυνείδητες αυταπάτες, της εξαπατημένης και προδομένης δημοκρατικής και αριστερής βάσης της κοινωνίας μας.

Σας καλούμε, με αυτό το καθαρό πρόσωπο, να τιμήσουμε την ηρωική μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα. Να κοιτάξουμε κατάματα το μέλλον, νικώντας την απογοήτευση, γνωρίζοντας, ότι χωρίς εμάς, χωρίς τον αγώνα μας, τίποτα καλό δεν θα γίνει για μας.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9/1/2018 ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΝΙΚΟΥ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ ΣΤΙΣ 18 ΟΟ».

Το Συντονιστικό Γραφείο της Ανυπότακτης Πολιτείας

Το συμβούλιο της Αρχιτεκτονικής και η γνωμοδότησή του

logo-final

 

Πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων, ότι το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, ( Όργανο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Με την ευκαιρία, δεν γνωρίζουμε ούτε από ποιους και πόσους αποτελείται, ούτε ποιος τους ορίζει και με ποια διαδικασία, ούτε πότε συνεδριάζουν, ούτε αν αμείβονται), γνωμοδοτεί αρνητικά στην μελέτη της Ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου, στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.).

Δεν είναι δουλειά μας και δεν μας ενδιαφέρει, να κρίνουμε την ουσία των τεχνικών παρατηρήσεων του Συμβουλίου, αν και μας φάνηκαν πολύ πρόχειρες και πάσχουσες από τυπολατρία. Μας ενδιαφέρει όμως πρωτίστως, αν το Συμβούλιο αυτό ανταποκρίνεται στον ρόλο του, στο κόστος και την σκοπιμότητα της συγκρότησης του.

Ένα γνωμοδοτικό όργανο αυτής της μορφής, θα έπρεπε να συγκροτείται από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, με προσήλωση στο επιστημονικό του έργο και με ανεξαρτησία γνώμης, προ πάντων με συναίσθηση του ρόλου του.

Εξηγούμεθα:

Η εκπόνηση της μελέτης μιας  εκτεταμένης ανάπλασης, όπως αυτή που μας απασχολεί, απαιτεί  πολύμηνη δραστηριότητα της αρμόδιας Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Από ανθρώπους με μεγάλη επαγγελματική και επιστημονική εμπειρία στο συγκεκριμένο τεχνικό αντικείμενο.

Η γνωμοδότηση επί της μελέτης, προφανώς προϋποθέτει τον έλεγχο κάποιων κριτηρίων και γενικών αρχών, ωστόσο η γνωμοδότηση δεν είναι μελέτη. Και δεν απαιτεί τριπλάσιο χρόνο από την εκπόνηση της ίδιας της μελέτης. Ακόμα, για την σύνταξη της γνωμοδότησης και τις διευκρινήσεις ή τις τυχόν παρατηρήσεις, επιβάλλεται η καλοπροαίρετη συνεργασία με τους μελετητές στον κατάλληλο χρόνο.

Μιλάμε για ανάπλαση δημοσίων, δημοτικών, κοινοχρήστων χώρων. Που η ανάπλαση, θα εκτελεστεί με την επίβλεψη του Δήμου. Δεν αναφερόμαστε σε ιδιώτες, ιδιωτικά συμφέροντα, πιθανούς καταπατητές για ίδιο όφελος, δεν αναφερόμαστε για δόμηση στους κοινόχρηστους χώρους, δηλαδή δεν απειλείται ο κοινόχρηστος δημόσιος χώρος. Ακόμα και αν γνωμοδοτούσαν, για κάποια ιδιωτική επένδυση σε παραχωρημένο δημόσιο χώρο ή και σε ιδιωτικό χώρο, όφειλαν να είναι προσεκτικοί και σε αυτή όμως την περίπτωση, πρέπει να αποφασίσουν παραγωγικά και σύντομα.

Όταν λοιπόν το εντεταλμένο Συμβούλιο, έχει στην διάθεση του δύο ολόκληρα χρόνια και δεν γνωμοδοτεί.

 Όταν ολοκληρώνονται οι έλεγχοι κεντρικών κρατικών οργάνων, με την γνωστή γραφειοκρατία και το πολυάσχολο των οργάνων αυτών.

 Όταν το όλο έργο βρίσκεται υπό ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και ο Δήμος βρίσκεται ένα βήμα πριν την δημοπράτηση των έργων και τρεις ολόκληρους μήνες μετά, έρχεται το Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει και μάλιστα αρνητικά, είναι δυνατόν να τους πάρει κανείς στα σοβαρά; Δεν αυτοακυρώνονται με την τακτική αυτή; Δεν μπορεί ο καθένας να υποψιαστεί σκοπιμότητες, εμφιλοχώρηση πολιτικών κριτηρίων, εν τέλει «πολιτική» γνωμοδότηση; Δεν αποτελεί αυτό βαθιά περιφρόνηση προς τον μόχθο των συναδέλφων τους υπαλλήλων που συνέταξαν την μελέτη; Δεν αποτελεί τεράστια ανευθυνότητα να θέσουν σε κίνδυνο το ίδιο το έργο της Ανάπλασης, έργο χρήσιμο και απαραίτητο για την κοινωνία και τους δημότες;

Οι, εκ των υστέρων, αναφορές τους, που διαβάσαμε στον τοπικό τύπο, πάσχουν από απολογητική γενικολογία και δεν δικαιολογούν, ούτε την αρνητική γνωμοδότηση, ούτε την απαράδεκτη καθυστέρηση.

Η γνώμη μας είναι, ότι τελικά το έργο δεν θα κινδυνέψει. Εκτιμούμε ότι οι αρμόδιοι θα κάνουν το αυτονόητο.

Οι κύριοι και κυρίες του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, ολιγώρησαν και αμέλησαν τα καθήκοντα τους. Η αρμόδια Αρχή, που συγκρότησε το Συμβούλιο αυτό, πρέπει άμεσα να τους αντικαταστήσει, για ανεπάρκεια και πλημμέλεια στην άσκηση του καθήκοντος τους. Διαφορετικά, η ευθύνη θα είναι καθαρά πολιτική, θα δείχνει συνενοχή και θα βαρύνει τους ίδιους.

Πρόσκληση στις κινητοποιήσεις 15 και 17 Ιουνίου

logo-finalΑγαπητοί μας συνδημότες

Η Ανυπότακτη Πολιτεία, καλεί τους φίλους της, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, όλο τον λαό της πόλης, σε καθολική συμμετοχή στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις του Δήμου για την ανεργία.

Στην πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή, το πρόβλημα της ανεργίας, βρίσκεται εδώ και δεκαετίες πάνω από τους πανελλαδικούς μέσους όρους, για γνωστούς λόγους που έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν. Η μνημονιακή λαίλαπα της τελευταίας δεκαετίας, έκανε οξύτατο το πρόβλημα. Σχεδόν ένας στους τρεις συμπολίτες μας είναι άνεργος, χιλιάδες είναι οι υποαπασχολούμενοι, συμβασιούχοι λίγων μηνών, τετραωρίτες, με εξευτελιστικές αμοιβές, όλοι στην ανασφάλεια και την φτώχια. Ειδικότερα, πλήττονται οι νέοι άνθρωποι, ανεξαρτήτως προσόντων και επαγγελματικής εμπειρίας. Οι οικογένειες γονατίζουν από την απόγνωση, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες, τσακίζεται η αξιοπρέπεια, η ελπίδα, η αγωνιστική τους διάθεση.

Ψηφίσαμε και συμμετείχαμε σε όλες τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις στο παρελθόν του Δήμου, των κοινωνικών φορέων και των συνδικάτων, καταγγείλαμε όλες τις φορές τους απόντες. Απόντες, ήταν πάντα, όλοι της «συνομοταξίας των προθύμων». Οι ίδιοι, που σε κάθε δημοτικό πρόβλημα, γίνονται «βασιλικότεροι του βασιλέως», που πειθαρχούν στις εκάστοτε κυβερνητικές προθέσεις, που εξαρτούν την ύπαρξη τους από ποια τάχα εύνοια, που δρουν, για τον αφοπλισμό του κινήματος, κάθε αγωνιστικής ανάταξης, που αρνούνται τον ρόλο τους, απαξιώνουν τους αγώνες, λειτουργούν σε κάθε περίπτωση σαν δούρειος ίππος των χειρότερων στιγμών του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Διαφωνούν δήθεν, για την καλλιτεχνική εκδήλωση στο τέλος των κινητοποιήσεων. Φτηνό και ψεύτικο άλλοθι! Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε, αν αυτή ήταν η αληθινή επιφύλαξη τους. Αλλά αυτό είναι μόνο το άλλοθι τους. Σε μια συνολικά αντιδραστική και απολίτικη άρνηση τους.

Ας συζητήσουμε σοβαρά, για την αναγκαία παραγωγική, προς όφελος του λαού και της χώρας, οικονομική ανασυγκρότηση. Τότε, θα απορρίψουμε την συνολική τους πολιτική πορεία. Του αλυσοδέματος, της εξάρτησης, της υποταγής στα μεγάλα συμφέροντα, της χώρας δορυφόρου των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, της «αριστεράς», που είναι με το κεφάλαιο, με τις προτεραιότητες της άρχουσας τάξης και των δικών της στρατηγικών συμμαχιών και επιλογών.

Ας δώσουμε όλοι το παρόν. Την Παρασκευή 15/6 σε μία από τις δύο λαϊκές συγκεντρώσεις- πορείες στην Αγυιά και στις Εργατικές κατοικίες Ταραμπούρα στις 7 00, που θα κατευθυνθούν στην Πλατεία Γεωργίου. Και την Κυριακή 17/6 στις 8 00 στην συγκέντρωση στο Νότιο Πάρκο και την μεγάλη λαϊκή συναυλία. Βέβαιοι, ότι αγωνιζόμαστε για το μέλλον, για τα παιδιά μας, για την ελπίδα. Κανένας αγώνας δεν πήγε ποτέ χαμένος, τίποτα δεν θα κερδηθεί χωρίς αγώνα, αυταπάρνηση, αφοσίωση. Για την νίκη, για τις νίκες του μέλλοντος.

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Το Συντονιστικό Γραφείο της Ανυπότακτης Πολιτείας

Περί Κλεισθένους και άλλων Τινών

logo-final

 

 

Την Τετάρτη 9/5/2018 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στα πλαίσια της διαβούλευσης το προτεινόμενο Νομοσχέδιο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι». Επίσης η εφαρμογή από τον Δήμο του Νόμου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για οφειλές προς αυτόν. Αξίζει να παραθέσουμε συνοπτικά την άποψη και την τοποθέτηση της Ανυπότακτης Πολιτείας.

Ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι», είναι ένα Νομοσχέδιο με πάνω από 300 σελίδες και 230 άρθρα. Στο σύνολο του, πρόκειται για Νομοσχέδιο που εισάγει νέες αντιλαϊκές μνημονιακές μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση, ολοκληρώνοντας μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην ίδια κατεύθυνση τα τελευταία 30 χρόνια. Προφανώς, ονομάζεται «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι», επειδή θα ακολουθήσουν, με την ίδια φιλοσοφία και δεύτερο ίσως και τρίτο νομοθετικά στάδια.

Ορισμένες συγκεκριμένες παρατηρήσεις:

Πρώτη παρατήρηση:

Προτείνεται το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής με εξαιρέσεις τις Δημοτικές κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων για τις οποίες προτείνεται αμιγώς πλειοψηφικό σύστημα. Αντιλαμβανόμαστε και εκτιμούμε, ότι η Κυβέρνηση διατυπώνει την πρόταση της με την λογική του στενού κομματικού συμφέροντος και όχι με την ιδεολογική προσήλωση στους δημοκρατικούς κανόνες. Το εκλογικό σύστημα είναι «το καθρεφτάκι», για να γίνουν δεκτές οι συνολικές αντιλαϊκές ρυθμίσεις. Για αυτό προβλέπουμε κινδύνους υπαναχωρήσεων στην τελική διατύπωση του Νομοσχεδίου.

Η θέση μας είναι εν προκειμένω απόλυτα σαφής. Θέλουμε την απόλυτα απλή αναλογική, αυτή που κατοχυρώνει την πλήρη ισοτιμία της ψήφου. Προτείναμε επίσης, η εκλογή των Δημοτικών Συμβούλων να γίνεται σε ενιαία εκλογική Περιφέρεια με κατάργηση της πολυσταυρίας. Έχουμε την γνώμη, ότι η απλή αναλογική, εντάχθηκε εδώ και πολλές δεκαετίες στις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς, για την προστασία των κοινωνικών και πολιτικών μειοψηφιών και όχι το αντίστροφο. Όσα ακούστηκαν για συναλλαγές και εκβιασμούς, για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, για ακυβερνησία κτλ, όχι μόνο δεν αφορούν το προοδευτικό πολιτικό κίνημα, αλλά διαπιστώνουμε ότι οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, πάντοτε συναινούν στις αντιλαϊκές κατευθύνσεις, πάντοτε έχουν στην ατζέντα τους και την συναλλαγή και την αδιαφάνεια.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και επί των δύο θεμάτων της τελευταίας συζήτησης, η «συνομοταξία των προθύμων», δηλαδή όλες οι παρατάξεις του μνημονιακού τόξου, μια χαρά και με μεγάλη ευκολία, συναίνεσαν και ψήφισαν κοινό ψήφισμα αποδοχής και του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι» και των πλειστηριασμών. Ή αλλιώς, ο καθένας ότι έχει πουλάει!

Δεύτερη παρατήρηση:

Ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι», επιτείνει τα αντιλαϊκά, ανταποδοτικά, φοροεισπρακτικά χαρακτηριστικά των Δήμων. Εκτός από τον σχεδιασμό για συμμετοχή των Δήμων σε διάφορα «αναπτυξιακά» επιχειρηματικά σχήματα και πρωτοβουλίες, καθιερώνει άμεσα την ένταξη των υπηρεσιών πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Αυτό θα έχει σαν άμεση συνέπεια την αύξηση των δημοτικών τελών από 20 έως 25%. Ευθεία επίθεση στο οικογενειακό εισόδημα.

Τρίτη παρατήρηση:

Οι Δήμοι, θα τελούν υπό την εποπτεία Οικονομικού Παρατηρητηρίου για την συμμόρφωση τους για τους προϋπολογισμούς τους και την όλη οικονομική τους πολιτική στις οδηγίες του. Η γενική κατεύθυνση είναι, οι προϋπολογισμοί των Δήμων, να αποσυνδεθούν από την οποιαδήποτε χρηματοδότηση, να στηριχθούν στους «ίδιους πόρους», που θα είναι προϊόν τοπικών τελών και φόρων. Κανένας σχολιασμός για το ότι η μνημονιακή δημοσιονομική προσαρμογή, στηρίχθηκε πρωτίστως στην κατά 70% μείωση των κρατικών δαπανών για την Αυτοδιοίκηση.

Τέταρτη παρατήρηση:

Θεσπίζεται με τον νόμο αυτόν, ειδικό σώμα ελεγκτών -εποπτών των αποφάσεων των Δήμων. Αυστηρότερος και πιο οργανωμένος ο κρατικός έλεγχος σκοπιμότητας και νομιμότητας. Από ειδική, αυτοτελή κρατική υπηρεσία! Και το αυτοδιοίκητο;

Πέμπτη παρατήρηση:

Το Νομοσχέδιο, δεν εντοπίζει, δεν διορθώνει και δεν ασχολείται με καμία παθογένεια του Καλλικράτη και των προηγούμενων Νόμων. Προς τι άραγε η καθυστέρηση και η τόση δυστοκία στην παραγωγή του;

Έκτη παρατήρηση

Η Δημοτική περιουσία καταχωρείται και παρακολουθείται από κεντρική τράπεζα πληροφοριών στο Υπουργείο. Για «αξιοποίηση», δηλαδή για σκότωμα όπως και η λοιπή δημόσια περιουσία

Συνολική παρατήρηση:

Πρόκειται για ένα Νόμο με συνολικά αντιδημοκρατική, αντιδραστική, αντιλαϊκή, αντιαυτοδιοικητική κατεύθυνση. Που αφαιρεί πολλά, από τα ελάχιστα εναπομείναντα, λαϊκά χαρακτηριστικά της Αυτοδιοίκησης. Που έχει για «χάντρες και καθρεφτάκια» την απλή αναλογική. Αν την διατηρήσει μέχρι τέλους. Εννοείται, ότι προοδευτικό Αυτοδιοικητικό κίνημα για να τον αντιπαλέψει, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και σκόρπιων δυνάμεων, απλά δεν υπάρχει. Έχει ενσωματωθεί στην ίδια κατεύθυνση εδώ και δεκαετίες.

Για τους πλειστηριασμούς

Με το πολυνομοσχέδιο 4472/19.5.2017 και την εγκύκλιο 1017/1/2/2018 της Τροικανής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων εσόδων (ΑΑΔΕ), οι Δήμοι εντάσσονται υποχρεωτικά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για οφειλές άνω των 500 Ευρώ. Πρέπει να αντιληφθούμε, ότι το μέτρο αφορά δεκάδες χιλιάδες μικροοφειλέτες και 204 μόνο μεγαλοοφειλέτες. Οι τελευταίοι οφείλουν πάνω από το 50% των συνολικών οφειλών. Εναντίον αυτών, ο Δήμος και οι υπηρεσίες του έχουν ήδη κινηθεί με αναγκαστικά μέτρα με πενιχρότατα αποτελέσματα. Ο κίνδυνος λοιπόν, αφορά πιθανότατα ανήμπορους συμπολίτες μας και ο Νόμος δεν δίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο την δυνατότητα ούτε να κρίνει, ούτε να ρυθμίσει, ούτε να διαγράψει χρέη. Η «Συνομοταξία των προθύμων» της Δημοτικής Αντιπολίτευσης, αρνήθηκε να αναλάβει την οποιαδήποτε ευθύνη. Καταψήφισε τις προτάσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλία, ρυθμίσεων, μειώσεων και διαγραφής των οφειλών με αντικειμενικά κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Αλλά τι ψάχνουμε; Αντικυβερνητική τόλμη δεν είχαν και δεν επέδειξαν ποτέ και σε κανένα δημοτικό ή κοινωνικό πρόβλημα. Προτάσεις που να συγκρούονται με τις επιλογές του συστήματος και έξω από τις κομματικές επιλογές τους δεν διατύπωσαν ποτέ!

Για την Ανυπότακτη Πολιτεία

Χρήστος Πατούχας, επικεφαλής Δημοτικός Σύμβουλος

Βρίσκεστε εδώ: ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τα Νέα μας Ανακοινώσεις