Ανυπότακτη Πολιτεία

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Νέα

Το νομοσχέδιο για τους αναπληρωτές είναι νομοσχέδιο απολύσεων

stavrosalex

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να βρίσκονται δυναμικά στο δρόμο και να αντιδρούν στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Κατά την προσφιλή και πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις χειμερινές διακοπές δημοσίευσε το νέο νομοσχέδιο που αφορά τον διορισμό των εκπαιδευτικών, με τα σχολεία να είναι κλειστά και να μη δύναται η μαζική αντίδραση των εκπαιδευτικών. Οι αγωνιζόμενοι καθηγητές όμως δεν έκατσαν με σταυρωμένα τα χέρια αλλά κατέκλυσαν όλη τη χώρα με τις απεργειακές τους κινητοποιήσεις ενάντια στο προσοντολόγιο και το νέο νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν πρόκειται να λύσει την περιπλάνηση των εκπαιδευτικών ανά τον χάρτη της Ελλάδας αλλά πρόκειται να εντείνει την ανασφάλεια των αναπληρωτών και των οικογενειών τους, πρόκειται να φέρει κύμα νέων απολύσεων, να πλήξει τη δημόσια εκπαίδευση.

 

6 σημεία για το νομοσχέδιο

  1. Σύφωνα με τις εξαγγελίες ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα καταργηθεί και οι 15.000 διορισμοί που υπόσχεται η κυβέρνηση θα γίνουν βάσει του νέου προσοντολογίου. Οισημερινοίπίνακεςκατάταξηςτωναναπληρωτών θα αλλάξουν ριζικά. Η προϋπηρεσία απαξιώνεται και αντικαθίσταται από ακαδημαϊκά κριτήρια ενώ το κριτήριο της προϋπηρεσίας θα συναντά το ταβάνι των 120 μηνών. Για τους χιλιάδες αναπληρωτές που χρόνια τώρα καλύπτουν πάγιες και ζωτικές ανάγκες της εκπαίδευσης δεν θα τους αναγνωριστεί προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 120 μηνών, δεν θα εργαστούν ξανά στη δημόσια εκπαίδευση, δηλαδή θα απολυθούν. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που υπηρετούν πάνω από 15 χρόνια ως αναπληρωτές.
  2. Κάθε δύο χρόνια οι αναπληρωτές θα καταθέτουν ξανά τις αιτήσεις τους και το Υπουργείο, όπως έκανε και όλα τα προηγούμενα χρόνιαθα αλλάζει τα κριτήρια πρόσληψης κατά το δοκούν. Ο μόνος κανόνας είναι ότι δεν υπάρχει κανένας κανόνας. Όλοι εκείνοι δηλαδή που δεν κατάφεραν να διοριστούν θα επιβάλλονται σε ένα σκληρότερο γαϊτανάκι συλλογής προσόντων με την ελπίδα πως η επόμενη αίτηση θα είναι πιο ανταγωνιστική προκειμένου να ενταχθεί κάπου.
  3. Τα πτυχία μετατρέπονται σε χαρτιά χωρίς αξία, ανοίγοντας το δρόμο για τον «φάκελο ατομικών προσόντων» που θα γεμίζει από δεκάδες εμινάρια, επιμορφώσεις, καταρτίσεις, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους. Ο φάκελος αυτός επιχειρείται χρόνια να εφαρμοστεί ήδη από τα πανεπιστήμια.
  4. Επιβάλλεται ένας ανελέητος ανταγωνισμός για το δικαίωμα στην εργασία. Η πολυδιάσπαση τουεκπαιδευτικού σώματος με πολλές κατηγορίες στο εσωτερικό του θα αναγορεύσει τον ατομικισμό σε υπέρτατη αξία. Έτσι, αποδομείται κάθε κοινή υλική βάση συμφερόντων (δηλαδή η προϋπηρεσία και το πτυχίο) και το δικαίωμα στην εργασία από συλλογική διεκδίκηση (βλ. αίτημα μαζικών διορισμών) μετατρέπεταισε ατομικό κυνηγητό.
  5. Επιχειρούν να ανοίξουν μια αγορά «τίτλων επί πληρωμή», προσόντων και πιστοποιήσεων, που θα εξευτελίσει το ίδιο το δημόσιο πανεπιστήμιο, τα πτυχία των αποφοίτων και των σημερινών φοιτητών και θα τα καθιστά κουρελόχαρτα.
  6. Οι απαραίτητες παιδαγωγικές σπουδές μετατρέπονται σε προσόν απόκτησης ύστερα από ένα συνεχόμενο κυνήγι και αέναο κύκλο επανακαρτίσεων.

Για έναν εκπαιδευτικό αυτά σήμερα μεταφράζονται σε συνθήκη ελαστικής εργασίας και ανεργίας. Τα πτυχία και η προϋπηρεσία καμία σημασία δεν θα έχουν αφού βασικό χαρτί θα είναι ο ατομικός φάκελος προσόντων των πιστοποιήσεων και των σεμιναρίων. Το δημόσιο σχολείο θα μετατραπεί σε χώρο ενός ανελέητου ανταγωνισμού τίτλων. Κι αυτά δεν συμβαίνουν σε πολιτικό κενό αλλά εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις του ΟΟΣΑ για την αξιολόγηση των ήδη μόνιμων εκπαιδευτικών! Το σώμα των μόνιμων εκπαιδευτικών θα κληθεί σε αξιόλόγηση στην προσπάθεια να εναρμονιστεί με την ανάγκη συλλογής προσόντων, βαθένοντας την εργασιακή ανασφάλεια.

Το αίτημα για απόσυρση του νομοσχεδίου λαιμητόμου δεν σημαίνει ούτε επαναφορά της επιτηρίδας ούτε συμφιλίωση με το υπάρχον σύστημα διορισμών, όπως αναφέρει η κυβέρνηση στην προσπάθεια να λοιδορήσει έναν από τους πιο επιδοφόρους αγώνες του τελευταίου διαστήματος. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αγωνίζονται για το δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρέπεια, αγωνίζονται για να μην καταρρεύσει το δημόσιο και δωρεάν σχολείο, αγωνίζονται για μόνιμους και μαζικούς διορισμούς!

Ο αγώνας των αναπληρωτών να γίνει αγώνας πανεκπαιδευτικος, να ενωθεί με τα αιτήματα μαθητών και φοιτητών των οποίων το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση διαλύει παρόν και μέλλον. Ο αγώνας αυτός σήμερα έρχεται να κρίνει το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης και πρέπει να είναι νικηφόρος.

 

Σταύρος Αλεξανδρόπουλος,

Φιλόλογος

Μέλος του Συντονιστικού της Ανυπότακτης Πολιτείας

Με δύναμη και αισιοδοξία στη μάχη των δημοτικών εκλογών

logo-final1

Στις 24 του περασμένου Σεπτέμβρη, δημοσιεύσαμε ανακοίνωση του Συντονιστικού Γραφείου της Ανυπότακτης Πολιτείας με τίτλο «Η πορεία προς τις εκλογές- Η άποψη μας» Στην ανακοίνωση μας αυτή, θέταμε επί τάπητος, τα κεντρικά και τα επί μέρους διλλήματα των εκλογών του Μαΐου, την στάση των πολιτικών δυνάμεων και των δημοτικών παραγόντων. Εκτιμούσαμε ότι το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, στοχεύει τον Δήμο Πατρέων και την αποκατάσταση της «τάξης», με την αφαίρεση του Δήμου από τα χέρια των λαϊκών δυνάμεων.

Από τότε, τέσσερες μήνες μετά, παρατηρούμε την ένταση της προσπάθειας αυτής και την διαμόρφωση της στρατηγικής του δεύτερου γύρου από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις.

Απέναντι στο σχέδιο αυτό, απευθύναμε έκκληση-πρόσκληση προς την ευρύτερη αριστερά, τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές της δυνάμεις, να πράξουν όλα όσα απαιτούνται, για την συγκρότηση ενός νικηφόρου μετώπου, αξιοποιώντας τις διαθέσεις της πλατιάς λαϊκής πλειοψηφίας.

Έχουμε την γνώμη, ότι την έμπρακτη πρωτοβουλία, όφειλε να πάρει η σημερινή Δημοτική πλειοψηφία και ο επικεφαλής της Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης. Ωστόσο απάντηση στην πρόσκληση μας δεν ήλθε από πουθενά. Φαίνεται ότι δεν αντιλαμβανόμαστε με τον ίδιο τρόπο την ανάγκη της λαϊκής νίκης. Ή, ακριβέστερα, αρκούν για αυτές τις πολιτικές δυνάμεις, η συστράτευση με μόνο κριτήριο την ιδεολογική καθαρότητα και την πολιτική μονολιθικότητα, μακριά από έντιμες και πλατιές συμμαχίες. Δεν αναζητούμε την κοινή μας αντίληψη για το σύνολο σχεδόν των προβλημάτων των δημοτών, για τις συνθήκες υποταγής της κοινωνίας μας στην πολιτική της εξάρτησης, των μνημονίων, της άγριας φτώχιας για τους πολλούς, των αδιεξόδων για την νέα γενιά, της αχρήστευσης της Αυτοδιοίκησης σαν συμπαραστάτη των πολιτών και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Δεν είναι του παρόντος, και δεν θα αντιδικήσουμε για όσα θεωρούμε ότι κάνουν τις ανατρεπτικές πολιτικές δυνάμεις, ανώριμες και αναποτελεσματικές. Όμως γνωρίζουμε, τις συνέπειες αυτής της πολιτικής ευρύτερα στο λαϊκό κίνημα, στους καθημερινούς αγώνες, στην προοπτική της συνολικής νίκης.

Η δική μας τοποθέτηση είναι καθαρή και σαφής:

Με στόχο την νίκη και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο των εκλογών, να πραγματοποιήσουμε την πιο πλατιά, μαχητική, δημοκρατική συμπαράταξη, να αποκαλύψουμε την πολιτική των αντιπάλων μας, να πείσουμε την πλειοψηφία των δημοτών.

Φαίνεται, ότι η τοποθέτηση μας δεν βρίσκει υποστηρικτές. Ας είναι.

Η Ανυπότακτη Πολιτεία, θα συνεχίσει την πολιτική της παρουσία με την ανεξαρτησία και την συνέπεια των θέσεων και των αγωνιστικών της αρχών.

Με την παρρησία που μας χαρακτηρίζει στην προσέγγιση της αλήθειας και στον πολιτικό διάλογο ουσίας. Θα έχουμε αντιπάλους τους κάθε λογής εκπροσώπους του κυβερνητικού μνημονιακού κατεστημένου του χτες και του σήμερα.

Αυτούς που στοιχίζονται ομονοώντας, για τα οφέλη της εξουσίας σημερινά και μελλοντικά.

Αυτούς που χαρακτηρίσαμε «συνομοταξία των προθύμων». Που φλυαρούν για την «ανάπτυξη» υπέρ των ολίγων, ποδοπατώντας τους πολλούς.

Αυτούς που παραιτούνται από κάθε διεκδίκηση, διεκδικώντας μόνο για τον εαυτό τους την εύνοια των πολιτικά ισχυρών.

Όσους, ασχολούνται επαγγελματικά με την πολιτική, θεωρώντας ότι η κοινωνία τους χρωστάει να βρίσκονται μόνιμα στην πρωτοκαθεδρία.

Όσους μεταπηδούν σαν καγκουρό, αλλάζοντας στρατόπεδα και παρατάξεις, σύμφωνα με την εκάστοτε ταχύτητα του πολιτικού ανέμου. Όσους αποθεώνουν τον πολιτικό φιλελευθερισμό και κινούνται προς τα δεξιά, με μόνο κριτήριο το προσωπικό τους πολιτικό ή οικονομικό συμφέρον.

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε. Τις οικονομικές, την πολιτική πόλωση, τους αποκλεισμούς, τα εμπόδια να διαδώσουμε την άποψη μας.

Θα τις νικήσουμε. Θα τις νικήσουμε με την βοήθεια των συνδημοτών μας.

Απευθυνόμαστε, σε όλους όσους τίμησαν το ψηφοδέλτιο της Ανυπότακτης Πολιτείας στο παρελθόν. Στις εκλογές του 2006, του 2010, του 2014. Σε αυτή την μάχη τους θέλουμε ξανά μαζί μας.

Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς, όλους τους αριστερούς ανθρώπους. Αυτούς που μοιραστήκαμε ίδια ιδανικά, ίδιες αγωνίες και κοινούς αγώνες. Αυτούς που νοιώθουν προδομένοι, απογοητευμένοι, ανήσυχοι για την επιλογή των ηγεσιών να αλλάζουν στρατόπεδα. Αυτούς που καλούνται να απαντούν σε ψευτοδιλήμματα. Όποιος μία φορά προσκυνήσει, δεν μπορεί, παρά να είναι πάντα συμβιβασμένος. Μην παραιτείστε, βρείτε την συλλογικότητα στις δικές σας μάχες.

Καλούμε τους νέους και τις νέες, αυτούς που ζουν εντονότερα από όλους την ανασφάλεια και την κοινωνική περιθωριοποίηση, την καταστροφή των ονείρων τους, την ξενιτιά και τα αδιέξοδα. Πάρτε την κατάσταση στα δικά σας χέρια, αναλάβετε εσείς την οργάνωση των αγώνων του μέλλοντος.

Όλοι όσοι θεωρείτε την πορεία μας, συνεπή και έντιμη, επικοινωνήστε μαζί μας, παρακολουθήστε μας, για να δώσουμε μαζί τις επόμενες μάχες. Θα είμαστε πιο δυνατοί, πιο αποφασισμένοι.

Το Συντονιστικό Γραφείο της Ανυπότακτης Πολιτείας

Μια οφειλόμενη απάντηση στην "Ώρα Πατρών"

logo-final

Χθες δώσαμε στην δημοσιότητα την θέση της Ανυπότακτης Πολιτείας για το θέμα του Φυσικού Αερίου, (Διαβάστε το στην σελίδα Ανυπότακτη Πολιτεία στο f/b ή στο site της παράταξης μας www.anypotaktoi.gr).

Η ανακοίνωση μας κατέληγε με την απαίτηση να δεσμευτούν όλοι ότι θα διεκδικήσουν την άμεση κατασκευή αγωγού έλευσης του Φυσικού Αερίου και δικτύου διανομής που θα εξασφαλίζει την πρόσβαση όλων των νοικοκυριών -καταναλωτών. Να αναφέρουμε, ότι και εξ αιτίας της παρέμβασης μας, διευκρινίστηκε απόλυτα, ότι οι πρόσφατες εξαγγελίες αφορούν την κατασκευή δεξαμενών αποθήκευσης και μόνο. Όχι την κατασκευή δικτύου, όπως αφήνουν να πλανάται κυβερνητικοί και άλλοι παράγοντες. Με ορίζοντα αποπεράτωσης (των δεξαμενών) το τέλος του 2022. Αν όλα πάνε καλά. Εάν ενταχθεί στον σχεδιασμό η κατασκευή του Δικτύου, πάμε για μετά το 2030.

Αλήθεια πολύ απλή: Η προτεραιότητα είναι να τροφοδοτηθούν οι χονδρικοί καταναλωτές, και όχι τα νοικοκυριά.

Στην ανακοίνωση μας, έσπευσε εντός δύο ωρών, να απαντήσει η κυβερνητική παράταξη «Ώρα Πατρών», διά του, πολύ συμπαθούς , κ. Γιάννη Λάμπρου, στελέχους και της απελθούσας ΡΑΠ.

Τι ισχυρίζεται ο κ. Λάμπρου; Αφού κάνει μια ιστορική αναδρομή, με αρκετά ιστορικά λάθη, στην εξέλιξη της τεχνολογίας, μας αποδίδει με αρκετά απλοϊκό και απολίτικο τρόπο, ότι εμείς αντιστρατευόμαστε την τεχνολογική εξέλιξη και την ανάπτυξη. Ανόητο; Ή υποβολιμαίο επιχείρημα; Μάλλον το δεύτερο και για αυτό ισχύουν και τα δύο.

Στην παρέμβαση μας, ισχυριζόμαστε και το αποδείξαμε, ότι οι υπεύθυνοι της καταστροφής και όχι της ανάπτυξης, της οικονομικής χρεοκοπίας και αποδιάρθρωσης, είναι όσοι αντιστρατεύονται τα λαϊκά συμφέροντα, όσοι υποδούλωσαν την χώρα, όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν κεντρικά και τοπικά, υποταγμένοι στα συμφέροντα των ξένων και των ολίγων.

Προέκυψε όμως από την απάντηση του κ. Λάμπρου και μία ομολογία:

Ότι η «Ώρα Πατρών», όπως και η ΡΑΠ μέχρι τώρα, δεν θα διεκδικήσουν τίποτα! Όλα, κατ’ αυτόν, να τα αναλάβει η Αυτοδιοίκηση. Τις Ενεργειακές, Αναπτυξιακές, μεταφορικές και άλλες υποδομές να τις αναλάβει ο Δήμος. Φαίνεται ότι ο κ. Ρώρος, μπορεί να φτιάξει και το Δίκτυο διανομής του Φυσικού Αερίου.

Το συμπέρασμα μας; Όποιος μια φορά υποταχθεί, θα συμπεριφέρεται πάντα σαν υποταγμένος!

Χρήστος Πατούχας

Επικεφαλής της Ανυπότακτης Πολιτείας, Δημοτικός Σύμβουλος

Φυσικό Αέριο : Αλήθειες και Ψέματα

patouxas2

 

Είναι γνωστό, ότι το Φυσικό Αέριο αποτελεί φτηνότερη μορφή ενέργειας και φιλικότερη στο περιβάλλον. Γνωρίζουμε ταυτόχρονα ότι το ενεργειακό κόστος δεν είναι μια απλή μαθηματική εξίσωση. Υπεισέρχεται σε αυτό το μέγεθος της εκάστοτε κρατικής φορολογίας. Είναι π.χ. γνωστό, ότι ο φόρος των καυσίμων σήμερα είναι πάνω από 70%. Ή αλλιώς, χωρίς αυτόν τον φόρο, η τιμή της βενζίνης θα ήταν περίπου 0,50 Ευρώ ή το πετρέλαιο θέρμανσης θα κόστιζε 0,30 ανά λίτρο. Ένας έμμεσος φόρος, που καταβάλλουν τα ευρέα κοινωνικά στρώματα, που αποφέρει στο δημόσιο Ταμείο ενδεχομένως περισσότερα από τα έσοδα της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων.

Προϋπόθεση για αυτό θα ήταν, η ύπαρξη Δημοσίου Ενεργειακού Φορέα, που να τιμολογεί με κοινωνικά κριτήρια κόστους και φορολογίας. Η προϋπόθεση αυτή, θα εξασφάλιζε οφέλη για τα λαϊκά στρώματα και με την αξιοποίηση των λεγόμενων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συμβαίνει σήμερα κάτι τέτοιο; Κατηγορηματικά όχι. Η νεοφιλελεύθερη «αναπτυξιακή» λογική, υποτάσσει τα πάντα στην ιδιωτικοποίηση και το επιχειρηματικό κέρδος. Και από τις φυσικές ενεργειακές πηγές, σύγχρονες ή παρωχημένες, δεν κερδίζει απολύτως τίποτα ο φυσικός ιδιοκτήτης τους. Πρώτο κρατούμενο.

Για την χρήση του φυσικού αερίου, η πόλη μας και όλη η Δυτική Ελλάδα εξαιρέθηκαν από τον σχεδιασμό. Σχεδιασμό που θα προϋπέθετε δύο πράγματα:

Κατασκευή αγωγού μεταφοράς μέχρι την πόλη μας και την υπόλοιπη περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας και κατασκευή δικτύου διανομής μέχρι τους καταναλωτές στην Πάτρα και τις άλλες πόλεις. Τί από τα δύο έχει σχεδιαστεί και βαίνει προς υλοποίηση; Απάντηση: Κανένα από τα δύο.

Τον τελευταίο χρόνο, Κυβέρνηση, Περιφέρεια και άλλοι φορείς, ψελλίζουν κάποιο σχέδιο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, οδικά ή με θαλάσσια μεταφορά. Επί της ουσίας προσπαθούν να εφαρμόσουν Κοινοτική οδηγία υποχρεωτικής λειτουργίας των πλοίων με υγροποιημένο Φυσικό Αέριο. Άρα με κατασκευή δεξαμενής αποθήκευσης μέσα στις εγκαταστάσεις του Λιμανιού.

Αν παραβλέψουμε τους πιθανούς κινδύνους λόγω της εγγύτητας της εγκατάστασης αυτής σε κατοικημένες περιοχές, τι παραμένει από το σχέδιο αυτό; Μόνο η τροφοδοσία των πλοίων. Καμία σχέση με την εξυπηρέτηση κοινωνικών ή άλλων παραγωγικών αναγκών.

Όμως νεότερη εξαγγελία αναζητεί χώρους αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων, που θα μεταφέρονται με βυτία και θα επαρκούν για τις καταναλωτικές ανάγκες. Αλλά το πως θα τροφοδοτηθούν οι καταναλωτές παραμένει εκτός εξαγγελιών και αναπάντητο.

Έχουμε και στο παρελθόν αναφερθεί, ότι τέτοια ημίμετρα, στην ουσία ακυρώνουν το δικαίωμα όλων των πολιτών σε αυτή την μορφή της ενέργειας, επιπλέον δίνουν άλλοθι στις κυβερνήσεις που δεν το αποφασίζουν.

Ας επαναλάβουμε λοιπόν την απάντηση μας στο ψευδοδίλλημα: Όσοι μας κατηγορούν ότι αντιστρατευόμαστε την «ανάπτυξη», είναι αυτοί που ευθύνονται και για την αναπτυξιακή καθυστέρηση. Οι ίδιοι που απαλλάσσουν τις κυβερνήσεις και τους εαυτούς τους από κάθε ευθύνη. Που δεν θεωρούν την φτηνή ενέργεια δικαίωμα των λαϊκών στρωμάτων, του κάθε πολίτη.

Όσοι ψελλίζουν ανοησίες και επικαλούνται ανύπαρκτους φανταστικούς εχθρούς, ας εξαγγείλουν τώρα εγκατάσταση αγωγού Φυσικού Αερίου από την Κόρινθο στην Πάτρα και ταυτόχρονη κατασκευή δικτύου διανομής μέχρι το σπίτι του κάθε κατοίκου. Το απευθύνουμε σε κάθε υποψήφιο Περιφερειάρχη, Βουλευτή, Δήμαρχο, που στηρίζεται από τα κόμματα εξουσίας. Με καθαρές κουβέντες, χρονοδιαγράμματα, προϋπολογισμούς.

Αν δεν το κάνουν αποδεικνύουν την συνενοχή τους. Και την ανοχή τους, αυτήν που δείχνουν τα τελευταία τριάντα χρόνια!

Για την Ανυπότακτη Πολιτεία

Χρήστος Πατούχας

Ο Νίκος Τεμπονέρας ΖΕΙ

temponeras

 

Ήταν 8 Ιανουαρίου του 1991 όταν ο Νίκος Τεμπονέρας έπεφτε νεκρός στο σχολείο που σήμερα φέρει το όνομα του. Ο αγαπητός δάσκαλος χτυπήθηκε δολοφονικά και εν τέλει θανάσιμα από το παρακράτος, γιατί στεκόταν αλληλέγγυος στο μαθητικό κίνημα της εποχής του και τις καταλήψεις σχολείων που φούντωναν. Ένα μαθητικό κίνημα που τάραξε τα σχέδια της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης γενικότερα. Μια εξεγερμένη νεολαία που σε όλη τη χώρα έδειχνε σημάδια μιας συνολικής επίθεσης στο σύστημα απέναντι σε ένα αντιδραστικό πισωγύρισμα που οι δυνάμεις της άρχουσας τάξης σχεδίαζαν και υλοποιούσαν. Σε αυτό το μαθητικό κίνημα ο Νίκος Τεμπονέρας στάθηκε σύμμαχος και συμπρωταγωνιστής. Με τη θυσία του, έγινε σύμβολο αντίστασης και αγώνα, για την παιδεία, για το Δημόσιο σχολείο, για τη Δημοκρατία και το δικαίωμα στη ζωή. Μια θυσία που προσωρινά σταμάτησε τα σχέδια της κυβέρνησης, αφού το λαϊκό κίνημα φούντωσε.

Όμως, στα επόμενα χρόνια, σε μια καταιγιστική αντεπίθεση, οι δυνάμεις της άρχουσας τάξης μπόρεσαν να εξουδετερώσουν το λαϊκό κίνημα, μπόρεσαν να χρεοκοπήσουν τους στόχους και τις διεκδικήσεις του, να το καθυποτάξουν και να επιβάλλουν την σημερινή πορεία ισοπέδωσης, την αφαίρεση δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, την εξαθλίωση των λαϊκών τάξεων, την υποθήκευση της χώρας και του εθνικού της πλούτου. Όμως, ακόμη και αν τα παραπάνω νικήθηκαν, δεν έπαψαν να υπάρχουν, να αποτελούν παρακαταθήκη και διεκδίκηση για τις επόμενες γενιές. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε την ανάγκη της ζωογόνας επίδρασης τους, για την ανασύνταξη των δυνάμεων μας, για την νικηφόρα λαϊκή αντεπίθεση.

Ο Νίκος Τεμπονέρας τοποθετείται ισότιμα, στο πλάι των αμέτρητων λαϊκών θυσιών, που έρχονται από το βάθος της ιστορίας: των θυσιών της Εθνικής Αντίστασης, των δημοκρατικών αγώνων, του αντιδικτατορικού αγώνα.

Σήμερα, η κατάσταση των λαϊκών και εργατικών στρωμάτων χειροτερεύει. Τα βασικά και κοινωνικά αγαθά βρίσκονται υπό διεκδίκηση, η υποδούλωση της χώρας συνεχίζεται. Αυτή η πραγματικότητα δε θα ανατραπεί χωρίς την ανασύνταξη, τον προσανατολισμό, την αποφασιστικότητα, την ενότητα της Αριστεράς και του λαϊκού κινήματος. Ενάντια στο Κυβερνητικό πολιτικό σύστημα, τις ανεκτές από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα εκδοχές του, τις χρεοκοπημένες παραφυάδες του. Ενάντια στις συνειδητές και ασυνείδητες αυταπάτες, της εξαπατημένης και προδομένης δημοκρατικής και αριστερής βάσης της κοινωνίας μας.

Σας καλούμε, με αυτό το καθαρό πρόσωπο, να τιμήσουμε την ηρωική μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα. Να κοιτάξουμε κατάματα το μέλλον, νικώντας την απογοήτευση, γνωρίζοντας, ότι χωρίς εμάς, χωρίς τον αγώνα μας, τίποτα καλό δεν θα γίνει για μας.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9/1/2018 ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΝΙΚΟΥ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ ΣΤΙΣ 18 ΟΟ».

Το Συντονιστικό Γραφείο της Ανυπότακτης Πολιτείας

Βρίσκεστε εδώ: ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τα Νέα μας