Ανυπότακτη Πολιτεία

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Νέα

Λύνεται το Σκοπιανό ;

patouxas

Του Χρήστου Πατούχα

 

Η Κυβέρνηση επαίρεται για λύση πατριωτική και εθνικά συμφέρουσα. Η αντιπολίτευση την καταγγέλλει για εθνική μειοδοσία, με όλες τις αντιφάσεις δικών της ευθυνών, εθνικισμού και πατριδοκαπηλίας. Η Κυβέρνηση των Σκοπίων, επαίρεται με τον ίδιο τρόπο για δική της συνολική νίκη. Οι εδώ κυβερνητικοί οπαδοί και άλλοι επισπεύδοντες, απλά χειροκροτούν.

Τι πραγματικά λύθηκε;

Ορισμένα ερωτήματα:

  • Ο Πρωθυπουργός, ισχυρίζεται ότι κινήθηκε στα πλαίσια της «εθνικής γραμμής», όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια. Μιας γραμμής, που διαμόρφωσαν οι σημερινοί του αντίπαλοι. Δηλαδή οι κατεξοχήν εκπρόσωποι της κυρίαρχης οικονομικής τάξης, του εθνικισμού, των συλλαλητηρίων και της πατριδοκαπηλίας. Η Αριστερά, πότε ταυτίστηκε με αυτήν την «εθνική γραμμή»;
  • Εδώ και καιρό, οι αναλυτές ισχυρίζονταν με βεβαιότητα, ότι η «λύση» θα δοθεί πριν τις 12 Ιουνίου. Δόθηκε το βράδυ της 12ης και το πρωί της 13ης Ιουνίου. Μισή μέρα καθυστέρηση. Παρά το αδιέξοδο που είχε διαφανεί λίγες μέρες πριν. Μήπως οι «αναλυτές», γνώριζαν πολύ καλά τον ασφυκτικό κλοιό και την δυναμική των πιέσεων του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. ; (Του εξωτερικού παράγοντα, όπως προσφυώς όλοι τους ονομάζουν δήθεν κομψότερα). Μήπως αυτό πιστοποιεί, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και η Κυβέρνηση των Σκοπίων είναι πιστός, ο χωρίς καμιά αντίσταση, σύμμαχος και τοποτηρητής του ΝΑΤΟ; Σήμερα γνωρίζουμε, χωρίς καμιά αμφισβήτηση, ποιοι είναι οι επισπεύδοντες. Οι ίδιοι φρόντισαν να εκφράσουν τις απαιτήσεις τους και στην Αξιωματική αντιπολίτευση. Να εικάσουμε ποιανού η γνώμη τελικά θα επικρατήσει; Ο στρατηγικός σχεδιασμός των «εταίρων» ή οι πρόσκαιρες αντιπολιτευτικές επιδιώξεις του Μητσοτάκη; Δέσμιος ο ίδιος της σπουδής του για την πρωθυπουργία και της ακροδεξιάς και Σαμαρικής του πτέρυγας;
  • Δικαιούται ο απλός άνθρωπος, να αναρωτηθεί, την «λύση» την έδωσε η Κυβέρνηση ή η δαμόκλειος σπάθη του ιμπεριαλιστικού διευθυντηρίου; Αυτό έχει σχέση με την ιδεολογία ή υπακούει αποκλειστικά στην κυρίαρχη ιδεολογία; Ας μην μιλάμε λοιπόν τόσο πολύ για συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ας μιλήσουμε για ικανοποίηση απαίτησης του ΝΑΤΟ και υποτακτικούς που σπεύδουν να την ικανοποιήσουν. Αυτό, δεν αποτελεί επ ουδενί, προοδευτική εξέλιξη.
  • Δικαιούται ο αριστερός, ο προοδευτικός άνθρωπος, να θεωρεί ότι η ιμπεριαλιστική ασφυκτική πολιορκία της χώρας μας και των Βαλκανίων, δεν αποτελεί ούτε ειρηνική ούτε βιώσιμη λύση; Και η περικύκλωση του ΝΑΤΟ ή η ενίσχυση της Ε.Ε., μπορεί να γεφυρώνει πρόσκαιρα μικρές αντιθέσεις, αλλά συνολικά ταυτίζεται με όλες τις αντιλαϊκές λύσεις στην Βαλκανική και ευρύτερα. Πόσο βαρύνουν στις προοδευτικές εξελίξεις οι προβλεπόμενες γεωπολιτικές αλλαγές; Να ξεχάσουμε τον μόλις πρόσφατο βομβαρδισμό και διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους, ενέργεια που συγκέντρωσε την καταδίκη πάνω από το 90% του Ελληνικού λαού; Άλλωστε, ο μόνιμος, εξ ανατολών κίνδυνος, προέρχεται από επίσης πιστό και ισχυρότερο Νατοϊκό σύμμαχο.

Και μια παρατήρηση επί της ουσίας: Είναι βέβαιο ότι η συμφωνία ευνοεί τους γείτονες. Οι όποιες «θετικές» συνέπειες για αυτούς θα τύχουν άμεσης εφαρμογής, οι δύσκολες αλλαγές παραπέμπονται στο βάθος του μέλλοντος. Μαζί με τους όποιους αλυτρωτισμούς. Θα γίνουν ή ως συνήθως θα ξεχασθούν; Ας αποτολμήσουμε και μία πολιτική παρατήρηση: Με την «πρόταση δυσπιστίας», διευκολύνεται η Κυβέρνηση και στριμώχνεται ο Μητσοτάκης. Έτσι και αλλιώς, η δεξιά μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ, σπρώχνει τον Μητσοτάκη και την ΝΔ προς την ακροδεξιά. Η αντίφαση στο Σκοπιανό, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποδείχτηκε αδύναμη, μπροστά στην ενοποιητική δυναμική της εξουσίας.

Συμβουλή προς αριστερούς και μη: Ας μετριάσουμε τους πανηγυρισμούς. Και ας ψάξουμε τις πάρα πολλές αθέατες πλευρές. Άλλωστε στην όποια «εθνική γραμμή», το όνομα ήταν το δευτερεύον. Στα πρωτεύοντα μάλλον έγιναν οι υποχωρήσεις.

Πρόσκληση στις κινητοποιήσεις 15 και 17 Ιουνίου

logo-finalΑγαπητοί μας συνδημότες

Η Ανυπότακτη Πολιτεία, καλεί τους φίλους της, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, όλο τον λαό της πόλης, σε καθολική συμμετοχή στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις του Δήμου για την ανεργία.

Στην πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή, το πρόβλημα της ανεργίας, βρίσκεται εδώ και δεκαετίες πάνω από τους πανελλαδικούς μέσους όρους, για γνωστούς λόγους που έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν. Η μνημονιακή λαίλαπα της τελευταίας δεκαετίας, έκανε οξύτατο το πρόβλημα. Σχεδόν ένας στους τρεις συμπολίτες μας είναι άνεργος, χιλιάδες είναι οι υποαπασχολούμενοι, συμβασιούχοι λίγων μηνών, τετραωρίτες, με εξευτελιστικές αμοιβές, όλοι στην ανασφάλεια και την φτώχια. Ειδικότερα, πλήττονται οι νέοι άνθρωποι, ανεξαρτήτως προσόντων και επαγγελματικής εμπειρίας. Οι οικογένειες γονατίζουν από την απόγνωση, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες, τσακίζεται η αξιοπρέπεια, η ελπίδα, η αγωνιστική τους διάθεση.

Ψηφίσαμε και συμμετείχαμε σε όλες τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις στο παρελθόν του Δήμου, των κοινωνικών φορέων και των συνδικάτων, καταγγείλαμε όλες τις φορές τους απόντες. Απόντες, ήταν πάντα, όλοι της «συνομοταξίας των προθύμων». Οι ίδιοι, που σε κάθε δημοτικό πρόβλημα, γίνονται «βασιλικότεροι του βασιλέως», που πειθαρχούν στις εκάστοτε κυβερνητικές προθέσεις, που εξαρτούν την ύπαρξη τους από ποια τάχα εύνοια, που δρουν, για τον αφοπλισμό του κινήματος, κάθε αγωνιστικής ανάταξης, που αρνούνται τον ρόλο τους, απαξιώνουν τους αγώνες, λειτουργούν σε κάθε περίπτωση σαν δούρειος ίππος των χειρότερων στιγμών του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Διαφωνούν δήθεν, για την καλλιτεχνική εκδήλωση στο τέλος των κινητοποιήσεων. Φτηνό και ψεύτικο άλλοθι! Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε, αν αυτή ήταν η αληθινή επιφύλαξη τους. Αλλά αυτό είναι μόνο το άλλοθι τους. Σε μια συνολικά αντιδραστική και απολίτικη άρνηση τους.

Ας συζητήσουμε σοβαρά, για την αναγκαία παραγωγική, προς όφελος του λαού και της χώρας, οικονομική ανασυγκρότηση. Τότε, θα απορρίψουμε την συνολική τους πολιτική πορεία. Του αλυσοδέματος, της εξάρτησης, της υποταγής στα μεγάλα συμφέροντα, της χώρας δορυφόρου των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, της «αριστεράς», που είναι με το κεφάλαιο, με τις προτεραιότητες της άρχουσας τάξης και των δικών της στρατηγικών συμμαχιών και επιλογών.

Ας δώσουμε όλοι το παρόν. Την Παρασκευή 15/6 σε μία από τις δύο λαϊκές συγκεντρώσεις- πορείες στην Αγυιά και στις Εργατικές κατοικίες Ταραμπούρα στις 7 00, που θα κατευθυνθούν στην Πλατεία Γεωργίου. Και την Κυριακή 17/6 στις 8 00 στην συγκέντρωση στο Νότιο Πάρκο και την μεγάλη λαϊκή συναυλία. Βέβαιοι, ότι αγωνιζόμαστε για το μέλλον, για τα παιδιά μας, για την ελπίδα. Κανένας αγώνας δεν πήγε ποτέ χαμένος, τίποτα δεν θα κερδηθεί χωρίς αγώνα, αυταπάρνηση, αφοσίωση. Για την νίκη, για τις νίκες του μέλλοντος.

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Το Συντονιστικό Γραφείο της Ανυπότακτης Πολιτείας

Περί Κλεισθένους και άλλων Τινών

logo-final

 

 

Την Τετάρτη 9/5/2018 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στα πλαίσια της διαβούλευσης το προτεινόμενο Νομοσχέδιο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι». Επίσης η εφαρμογή από τον Δήμο του Νόμου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για οφειλές προς αυτόν. Αξίζει να παραθέσουμε συνοπτικά την άποψη και την τοποθέτηση της Ανυπότακτης Πολιτείας.

Ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι», είναι ένα Νομοσχέδιο με πάνω από 300 σελίδες και 230 άρθρα. Στο σύνολο του, πρόκειται για Νομοσχέδιο που εισάγει νέες αντιλαϊκές μνημονιακές μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση, ολοκληρώνοντας μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην ίδια κατεύθυνση τα τελευταία 30 χρόνια. Προφανώς, ονομάζεται «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι», επειδή θα ακολουθήσουν, με την ίδια φιλοσοφία και δεύτερο ίσως και τρίτο νομοθετικά στάδια.

Ορισμένες συγκεκριμένες παρατηρήσεις:

Πρώτη παρατήρηση:

Προτείνεται το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής με εξαιρέσεις τις Δημοτικές κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων για τις οποίες προτείνεται αμιγώς πλειοψηφικό σύστημα. Αντιλαμβανόμαστε και εκτιμούμε, ότι η Κυβέρνηση διατυπώνει την πρόταση της με την λογική του στενού κομματικού συμφέροντος και όχι με την ιδεολογική προσήλωση στους δημοκρατικούς κανόνες. Το εκλογικό σύστημα είναι «το καθρεφτάκι», για να γίνουν δεκτές οι συνολικές αντιλαϊκές ρυθμίσεις. Για αυτό προβλέπουμε κινδύνους υπαναχωρήσεων στην τελική διατύπωση του Νομοσχεδίου.

Η θέση μας είναι εν προκειμένω απόλυτα σαφής. Θέλουμε την απόλυτα απλή αναλογική, αυτή που κατοχυρώνει την πλήρη ισοτιμία της ψήφου. Προτείναμε επίσης, η εκλογή των Δημοτικών Συμβούλων να γίνεται σε ενιαία εκλογική Περιφέρεια με κατάργηση της πολυσταυρίας. Έχουμε την γνώμη, ότι η απλή αναλογική, εντάχθηκε εδώ και πολλές δεκαετίες στις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς, για την προστασία των κοινωνικών και πολιτικών μειοψηφιών και όχι το αντίστροφο. Όσα ακούστηκαν για συναλλαγές και εκβιασμούς, για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, για ακυβερνησία κτλ, όχι μόνο δεν αφορούν το προοδευτικό πολιτικό κίνημα, αλλά διαπιστώνουμε ότι οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, πάντοτε συναινούν στις αντιλαϊκές κατευθύνσεις, πάντοτε έχουν στην ατζέντα τους και την συναλλαγή και την αδιαφάνεια.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και επί των δύο θεμάτων της τελευταίας συζήτησης, η «συνομοταξία των προθύμων», δηλαδή όλες οι παρατάξεις του μνημονιακού τόξου, μια χαρά και με μεγάλη ευκολία, συναίνεσαν και ψήφισαν κοινό ψήφισμα αποδοχής και του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι» και των πλειστηριασμών. Ή αλλιώς, ο καθένας ότι έχει πουλάει!

Δεύτερη παρατήρηση:

Ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι», επιτείνει τα αντιλαϊκά, ανταποδοτικά, φοροεισπρακτικά χαρακτηριστικά των Δήμων. Εκτός από τον σχεδιασμό για συμμετοχή των Δήμων σε διάφορα «αναπτυξιακά» επιχειρηματικά σχήματα και πρωτοβουλίες, καθιερώνει άμεσα την ένταξη των υπηρεσιών πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Αυτό θα έχει σαν άμεση συνέπεια την αύξηση των δημοτικών τελών από 20 έως 25%. Ευθεία επίθεση στο οικογενειακό εισόδημα.

Τρίτη παρατήρηση:

Οι Δήμοι, θα τελούν υπό την εποπτεία Οικονομικού Παρατηρητηρίου για την συμμόρφωση τους για τους προϋπολογισμούς τους και την όλη οικονομική τους πολιτική στις οδηγίες του. Η γενική κατεύθυνση είναι, οι προϋπολογισμοί των Δήμων, να αποσυνδεθούν από την οποιαδήποτε χρηματοδότηση, να στηριχθούν στους «ίδιους πόρους», που θα είναι προϊόν τοπικών τελών και φόρων. Κανένας σχολιασμός για το ότι η μνημονιακή δημοσιονομική προσαρμογή, στηρίχθηκε πρωτίστως στην κατά 70% μείωση των κρατικών δαπανών για την Αυτοδιοίκηση.

Τέταρτη παρατήρηση:

Θεσπίζεται με τον νόμο αυτόν, ειδικό σώμα ελεγκτών -εποπτών των αποφάσεων των Δήμων. Αυστηρότερος και πιο οργανωμένος ο κρατικός έλεγχος σκοπιμότητας και νομιμότητας. Από ειδική, αυτοτελή κρατική υπηρεσία! Και το αυτοδιοίκητο;

Πέμπτη παρατήρηση:

Το Νομοσχέδιο, δεν εντοπίζει, δεν διορθώνει και δεν ασχολείται με καμία παθογένεια του Καλλικράτη και των προηγούμενων Νόμων. Προς τι άραγε η καθυστέρηση και η τόση δυστοκία στην παραγωγή του;

Έκτη παρατήρηση

Η Δημοτική περιουσία καταχωρείται και παρακολουθείται από κεντρική τράπεζα πληροφοριών στο Υπουργείο. Για «αξιοποίηση», δηλαδή για σκότωμα όπως και η λοιπή δημόσια περιουσία

Συνολική παρατήρηση:

Πρόκειται για ένα Νόμο με συνολικά αντιδημοκρατική, αντιδραστική, αντιλαϊκή, αντιαυτοδιοικητική κατεύθυνση. Που αφαιρεί πολλά, από τα ελάχιστα εναπομείναντα, λαϊκά χαρακτηριστικά της Αυτοδιοίκησης. Που έχει για «χάντρες και καθρεφτάκια» την απλή αναλογική. Αν την διατηρήσει μέχρι τέλους. Εννοείται, ότι προοδευτικό Αυτοδιοικητικό κίνημα για να τον αντιπαλέψει, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και σκόρπιων δυνάμεων, απλά δεν υπάρχει. Έχει ενσωματωθεί στην ίδια κατεύθυνση εδώ και δεκαετίες.

Για τους πλειστηριασμούς

Με το πολυνομοσχέδιο 4472/19.5.2017 και την εγκύκλιο 1017/1/2/2018 της Τροικανής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων εσόδων (ΑΑΔΕ), οι Δήμοι εντάσσονται υποχρεωτικά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για οφειλές άνω των 500 Ευρώ. Πρέπει να αντιληφθούμε, ότι το μέτρο αφορά δεκάδες χιλιάδες μικροοφειλέτες και 204 μόνο μεγαλοοφειλέτες. Οι τελευταίοι οφείλουν πάνω από το 50% των συνολικών οφειλών. Εναντίον αυτών, ο Δήμος και οι υπηρεσίες του έχουν ήδη κινηθεί με αναγκαστικά μέτρα με πενιχρότατα αποτελέσματα. Ο κίνδυνος λοιπόν, αφορά πιθανότατα ανήμπορους συμπολίτες μας και ο Νόμος δεν δίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο την δυνατότητα ούτε να κρίνει, ούτε να ρυθμίσει, ούτε να διαγράψει χρέη. Η «Συνομοταξία των προθύμων» της Δημοτικής Αντιπολίτευσης, αρνήθηκε να αναλάβει την οποιαδήποτε ευθύνη. Καταψήφισε τις προτάσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλία, ρυθμίσεων, μειώσεων και διαγραφής των οφειλών με αντικειμενικά κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Αλλά τι ψάχνουμε; Αντικυβερνητική τόλμη δεν είχαν και δεν επέδειξαν ποτέ και σε κανένα δημοτικό ή κοινωνικό πρόβλημα. Προτάσεις που να συγκρούονται με τις επιλογές του συστήματος και έξω από τις κομματικές επιλογές τους δεν διατύπωσαν ποτέ!

Για την Ανυπότακτη Πολιτεία

Χρήστος Πατούχας, επικεφαλής Δημοτικός Σύμβουλος

Οι πλειστηριασμοί και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ

logo-final1

O Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ κύριος Κώστας Σπαρτινός, έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ της Πάτρας. Στην συνέντευξη αυτή, ο κ. Σπαρτινός αναφέρθηκε και στους πλειστηριασμούς. Μάλιστα ρωτήθηκε για την παρουσία των ΜΑΤ και την ανησυχία των πολιτών για την πιθανή απώλεια της κατοικίας τους.

Όχι, τον κ. Βουλευτή, δεν τον ενόχλησαν τα ΜΑΤ. Είπε ωστόσο, ότι βρίσκονται σε πολιτικό αδιέξοδο όλοι όσοι κινητοποιούνται εναντίον των πλειστηριασμών. Ας θέσουμε όμως ορισμένα ερωτήματα στον κ. Βουλευτή.

Πρώτο ερώτημα: Γνωρίζει πόσες εκατοντάδες χιλιάδες της μικρομεσαίας τάξης, καταστράφηκαν ολοσχερώς εξ αιτίας της κρίσης και των μνημονίων σας; Πόσο συμβάλλει αυτή η καταστροφή στην ανεργία, στην οικονομική αδυναμία, στην παραγωγική αποδιάρθρωση της χώρας;

Δεύτερο ερώτημα: Τολμάτε να νομοθετήσετε την προστασία της κατοικίας και της λαϊκής ιδιοκτησίας, ή είστε δέσμιοι των τραπεζιτών, των δανειστών και των funds; Τρίτο ερώτημα: Όταν το κράτος, γνωρίζει το περιουσιολόγιο, το εισόδημα, τις δυνατότητες κάθε φορολογουμένου, έχετε την απαίτηση, όσοι κινητοποιούνται να ξεχωρίζουν τους πλειστηριασμούς; Μήπως κρύβεστε πίσω από τους ελάχιστους που έχουν και δεν πληρώνουν, για να αρπάξετε την λαϊκή περιουσία; Μήπως αυτό είναι το δικό σας πολιτικό αδιέξοδο και ψάχνετε συνενόχους;

Μπορείτε να σκεφθείτε την σεισάχθεια στο χρέος, θηλιά στον λαιμό, των φτωχών νοικοκυριών; Φυσικά δεν μπορείτε! Δεν είναι ιδεολογική σας επιλογή, η ταύτιση σας είναι με τα μνημόνια και τα μεγάλα συμφέροντα. Την «προστασία» που ανακαλύψατε στον ξεδοντιασμένο Νόμο Κατσέλη φυσικά δεν μπορεί να την πιστέψει κανείς. Οι ρυθμίσεις και οι αποφάσεις του είναι για να πάρετε όλα τα ακίνητα σε λίγα χρόνια. Γιατί κανένας που παίρνει 580 Ευρώ, δεν μπορεί να πληρώνει δόση 650. Ακολουθείστε κύριε Βουλευτά τις επιλογές σας, ταυτιστείτε με κάθε αντιλαϊκή προοπτική, χτίστε τα άλλοθι σας. Αλλά αφήστε ήσυχους όσους ανησυχούν και πιστεύουν στους αγώνες.

Το Γραφείο τύπου της Ανυπότακτης Πολιτείας

Ναι ή όχι στο 5G ;

logo-final1

 

Του Χρήστου Πατούχα

Πολύς ο θόρυβος το τελευταίο διάστημα για την πιλοτική εφαρμογή στην πόλη μας της καινούριας τηλεπικοινωνιακής τεχνολογίας 5G. Αρθρογραφούν σχετικοί και άσχετοι, μιλώντας για «εξυπνάδα» της πόλης, που κινδυνεύουμε να χάσουμε, αν ο Δήμος δεν σπεύσει να αποδεχθεί, άνευ οποιουδήποτε όρου, την εφαρμογή και την πιθανή, πλήρη ή μερική, χρηματοδότηση.

Αντιπαρερχόμαστε, τις τοποθετήσεις διαφόρων, εν πολλοίς ασχέτων ή με αντιπολιτευτική προχειρότητα. Δυστυχώς, το είδος αυτό συσπειρώνει πολλούς, που πέραν της επιστημονικής προσέγγισης στο θέμα, βιάζονται να προεξοφλήσουν οφέλη, ανάπτυξη, οικονομικά θαύματα. Αγνοούν, ή έτσι θέλουν να το κάνουν, ότι οι στόχοι αυτοί, έχουν πάντοτε πολύ σοβαρές πολιτικές προϋποθέσεις. Οι οποίες, ούτως ή άλλως, δεν υπάρχουν.

Θα ασχοληθούμε ωστόσο με την τοποθέτηση του ΤΕΕ, επιστημονικού φορέα με αρμοδιότητα, αλλά και δυνατότητα σοβαρής προσέγγισης στο θέμα. Θα σχολιάσουμε επίσης τις επιφυλάξεις και τα ερωτήματα της Δημοτικής Αρχής, όπως αυτά έχουν καταγραφεί σε επιστολές προς το αρμόδιο Υπουργείο.

Ο Δήμος Πατρέων λοιπόν, αναφέρεται στην αποσαφήνιση του τεχνικού φυσικού αντικειμένου του έργου, στις μη αλληλοεπικαλύψεις των εμπλεκομένων φορέων, στην πλήρη χρηματοδότηση του έργου και στην μεγιστοποίηση του οφέλους υπέρ της τοπικής κοινωνίας. Τονίζει χαρακτηριστικά, ότι διαφωνεί, χρήστες του έργου και μέγιστα ωφελούμενοι, να είναι ιδιωτικές, μονοπωλιακές και μη εταιρείες. Το ΤΕΕ, δηλώνει πρόθυμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του για την αποσαφήνιση των ερωτημάτων του Δήμου. Αναφέρεται ακόμα, στα τεχνολογικά αποτελέσματα και τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτά.

Να αναφέρουμε ότι τα ερωτήματα του Δήμου είναι εύλογα. Ακόμα, ότι με την συνδρομή του Επιμελητηρίου μπορούν να διευκρινιστούν και να αποτυπωθούν σε μία καθαρή σύμβαση.

Αυτά που δεν περιλαμβάνονται και δεν αναφέρονται καν, ούτε στις επιφυλάξεις του Δήμου, ούτε στην τοποθέτηση του Επιμελητηρίου, προφανώς και στην τοποθέτηση κανενός από όσους παραπάνω αναφέρθηκαν, είναι οι προδιαγραφές για την αποφυγή ή την ελαχιστοποίηση των κινδύνων από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Αυτό δηλαδή που γίνεται μέχρι τώρα και έχει καταγγελθεί από σοβαρούς επιστήμονες και φορείς. Εννοούμε την θέση και την ισχύ των κεραιών, τις απαιτούμενες προδιαγραφές ακτινοβολίας, την ασυδοσία των μονοπωλιακών ομίλων των τηλεπικοινωνιών, τα αυξημένα κρούσματα καρκινικών παθήσεων που καταγράφονται και καταγγέλλονται. Εν ολίγοις, με την εφαρμογή της τεχνολογίας 5ης γενιάς, θα πρυτανεύσει η προστασία της δημόσιας υγείας ή θα συνεχισθεί η ασυδοσία, η ανυπαρξία κανόνων, η κρατική ευθυνοφοβία και η απόλυτη ταύτιση της με τα συμφέροντα;

Θα μας επιτραπεί να πιστεύουμε, ότι η δημόσια υγεία είναι αγαθό σημαντικότερο από την οποιαδήποτε «εξυπνάδα» και την οποιαδήποτε θολή διακήρυξη «ανάπτυξης». Με βάση την προστασία αυτού του αγαθού, θα προκύψει η δική μας τοποθέτηση.

Βρίσκεστε εδώ: ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τα Νέα μας