Ανυπότακτη Πολιτεία

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Νέα

Μνημόσυνο για τα θύματα της έκρηξης στην οδό Βότση

 

πατουχας 19 4b

 

Δελτίο Τύπου

 

Τελέστηκε σήμερα το μνημόσυνο της έκρηξης την 19/4/1991 στην οδό Βότση, που είχε σαν συνέπεια τον θάνατο έξι συμπολιτών μας.

Μετά το τέλος της τελετής, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Πολιτείας έκανε στα μέσα ενημέρωσης την ακόλουθη δήλωση: Η σημερινή μέρα, είναι μέρα μαύρης μνήμης για την πόλη μας. Τότε, το μακρινό πλέον 1991 έξι συμπολίτες μας, βρήκαν τραγικό και άδικο θάνατο μετά από μια τυφλή ενέργεια. Τρείς μήνες πριν την ίδια χρονιά, είχε δολοφονηθεί ο Νίκος Τεμπονέρας, θύμα αυτός του τυφλού πολιτικού μίσους τοπικών ακροδεξιών στοιχείων.

Δεν πιστεύουμε στην ατομική τρομοκρατία. Αυτή είναι το άλλοθι των εξουσιών για καταστολή των λαϊκών αγώνων, το άλλοθι του ιμπεριαλισμού για παγκόσμια τρομοκρατία και επιδρομικές επεμβάσεις σε όλη τη γη.

Η ασφάλεια και η προστασία του λαού μας είναι αποτελεσματική μόνο με διεύρυνση και προστασία των δημοκρατικών και κοινωνικών του δικαιωμάτων, με την καλλιέργεια της φιλίας και της συνεργασίας με όλους τους λαούς της γης.

 

Το Γραφείο Τύπου της Ανυπότακτης Πολιτείας.

 

 

 

πατουχας 19 4

 

Οι νέες τεχνολογίες είναι στην υπηρεσία των πολλών;

thanasis

Του Θανάση Κωνσταντίνου *

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για τις ανερχόμενες τεχνολογίες, το 5G και την χρήση αυτών σε κοινωνικά και σε εργασιακά πλαίσια. Βέβαια στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η συζήτηση που διεξάγεται αποκρύπτει μία σειρά δεδομένων που αφορούν τις επιπτώσεις αυτών των τεχνολογιών στην καθημερινότητα των δημοτών, την υγεία αλλά και τις εργασιακές σχέσεις και δημιουργεί μια εικονική πραγματικότητα η οποία δεν είναι καθόλου προς όφελος των εργαζομένων.

Αν τολμήσει κάποιος να αναδείξει τα παραπάνω, κατηγορείται ως οπισθοδρομικός ή Λουδίτης - όρος που όσοι τον χρησιμοποιούν δεν είμαστε σίγουροι αν γνωρίζουν την υπόστασή του. Προς ενημέρωσή τους λοιπόν, ο Λουδισμός ήταν ένα κίνημα που αναπτύχθηκε τον 19ο αιώνα στην Αγγλία αποτελούμενο κατά βάση από εργαζόμενους στην κλωστοϋφαντουργικές βιοτεχνίες που εναντιώθηκαν στα νεοκατασκευασθέντα μηχανήματα επί βιομηχανικής επανάστασης θέτοντας επιτακτικά το ζήτημα του κινδύνου μαζικών απολύσεων και αντικατάσταση εργαζομένων με μηχανές ή ακόμα και με ανειδίκευτους εργάτες με πολύ χαμηλότερο μισθό. Επί της ουσίας το κίνημα αυτό μιλούσε ξεκάθαρα για τις σχέσεις εργασίας που θα μεταβάλλονταν με αρνητικό πρόσημο για τις δυνάμεις της εργασίας.

Συνεπώς για εμάς, ως μία πολιτική δύναμη που πρώτα από όλα ιεραρχούμε την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, μία τέτοια συζήτηση πρέπει να ενέχει όλες τις πτυχές του ζητήματος και τις επιπτώσεις στο κοινωνικό και εργασιακό πεδίο. Όσο αφορά στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών πρέπει αρχικά να πούμε πως εναντιωνόμαστε σε οποιαδήποτε κίνηση που αποσκοπεί στην αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων ταυτόχρονα με τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων και αντικατάσταση τους με μηχανές, ειδικά σε μία περίοδο και μία πόλη που αντιμετωπίζουμε σοβαρότατο πρόβλημα ανεργίας σε όλες τις ηλικίες με τις πιο πληττόμενες να είναι οι νέοι και νέες. Θεωρούμε αναγκαίο να διαμαρτυρηθούμε για την εγκαθίδρυση ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού με μειωμένα δικαιώματα και μισθούς πείνας που γίνεται κανονικότητα.

Η σχετική συζήτηση πρέπει οπωσδήποτε να έχει ως βάση την υγεία των δημοτών και τις περιβαλλοντικές συνθήκες που θα προκαλέσει η εγκαθίδρυση σχετικών τεχνολογιών. Η ανθρωπογενής Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία ασύρματων τεχνολογιών ειδικά το 5G που χρησιμοποιεί υπερυψηλές συχνότητες οξύνει περαιτέρω βασικά προβλήματα υγείας. Χαρακτηριστικό αυτού είναι η ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία συμπτώματα της οποίας είναι η διαρκής κόπωση, η δυσκολία συγκέντρωσης και μνήμη, η ζάλη, η ναυτία κλπ. Επίσης η υπερβολική χρήση δικτύων 2ης, 3ης, 4ης και 5ης γενιάς επί της ουσίας δημιουργεί ένα τοξικό περιβάλλον αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκινογενέσεων, στειρότητας, νευρολογικών νόσων αλλά και αυτισμού. Χαρακτηριστικά οι ομάδες που είναι πιο επιρρεπής στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και συγκεκριμένα στον τεράστιο όγκο της είναι τα παιδιά ηλικίας έως και 18-20 χρονών και οι ασθενείς μέσα και έξω από τα νοσοκομεία.

Εμείς από την πλευρά μας παρακολουθούμε την  έντονη δημόσια συζήτηση σε ερευνητικό, επιστημονικό και ακαδημαϊκό επίπεδο για ζητήματα όπως το 5G. Την ίδια ώρα, οι ντόπιοι βιαστικοί αναπτυξιολόγοι, που λειτουργούν σαν μεσίτες των μεγάλων συμφερόντων, σπεύδουν να μας κατηγορήσουν γιατί δεν τασσόμαστε υπέρ τέτοιου είδους «ανάπτυξης». Ξεπερνούν και τις ίδιες τις εταιρίες παροχής τέτοιων τεχνολογιών και μας προτείνουν να αγοράσουμε με κλειστά τα μάτια, λύσεις που υπάρχει τόσο ισχυρός προβληματισμός.

Συνεπώς πιστεύουμε πως όταν ανοίγει μία τέτοια συζήτηση καλό θα είναι ακόμα και οι δυνάμεις υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων να μην αποκρύπτουν τις βασικές πτυχές των πολιτικών αυτών όπως οι επιπτώσεις στην υγεία και την εργασία του λαού της πόλης μας. Αυτή δεν είναι ανάπτυξη. Αν έτσι εννοούν την ‘ανάπτυξη’ , τότε δηλώνουμε ότι θα μας βρουν απέναντι τους. Η ανάπτυξη για εμάς μπορεί να ειδωθεί με θετικό πρόσημο μόνο εάν αφορά την βελτίωση της ποιότητας ζωής, των όρων εργασίας των πληττόμενων από την κρίση, του καθημερινού βίου του λαού, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τον αθλητισμό ως κοινωνικά αγαθά για όλους.

*Ο Θανάσης Κωνσταντίνου είναι φοιτητής του τμήματος Φυσικού & υποψήφιος με την Ανυπότακτη Πολιτεία

Εν όψει επίσκεψης του πρωθυπουργού

newlogo1

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μετά τις επισκέψεις του Γενικού Γραμματέα Υποδομών χθες και σήμερα, άλλων Υπουργών τις προηγούμενες μέρες, του ίδιου του Πρωθυπουργού το Σάββατο, περιμένουμε από τον υποψήφιο Δήμαρχο, Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, να ανακοινώσουν την υπογειοποίηση της Σιδηροδρομικής Γραμμής, από Άγιο Ανδρέα στο Λιμάνι και Νότια προς Πύργο.

Να την ανακοινώσουν σαν αποτέλεσμα του δικού τους αιτήματος. Να αποδείξουν ότι δεν είναι απλώς δοτοί, αλλά διεκδικούν κιόλας! Εμείς οι υπόλοιποι, με αυτούς εναντίον μας, πετύχαμε την υπογειοποίηση από Ρίο μέχρι Πάτρα. Ας κάνουν και αυτοί με τους λοιπούς κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς συμμάχους τους ένα μικρό γενναίο βήμα. Το μπορούν;

 

Γραφείο Τύπου της Ανυπότακτης Πολιτείας

 

 

Απαραίτητες παρεμβάσεις για το σχέδιο πόλης

newlogo1

 

Η τοποθέτηση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο σε 16 περιπτώσεις παρεμβάσεων στην εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης

Πάτρα 12 Απριλίου 2019

Έχουμε αναφέρει σε κάθε αντίστοιχη ευκαιρία, ότι η πλήρης εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης, (που να περιλαμβάνει αποζημιώσεις διανοίξεων, διαπλάτυνσης των δρόμων, αποζημιώσεις πλατειών και κοινόχρηστων χώρων κτλ.), απαιτεί δαπάνη περίπου ενός δις ευρώ. Στις σημερινές δυνατότητες, ο Δήμος δαπανά λίγες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως. Είναι προφανές, ότι με αυτούς τους ρυθμούς, η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου θα ολοκληρωθεί σε μερικές εκατοντάδες χρόνια!

Τί μπορεί και τί πρέπει να κάνει ο Δήμος και η αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού σήμερα; Να απαντά σχεδόν μόνο αποκλειστικά, στις δικαστικές αποφάσεις άρσης απαλλοτριώσεων. Και όχι να απαντάει πλήρως, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, να προσπαθεί να διασφαλίσει μόνο τους δρόμους του Σχεδίου, καταβάλλοντας μέρος της συνολικής δαπάνης. Να σημειωθεί, ότι η απαλλοτρίωση γίνεται με την αντικειμενική αξία των ακινήτων, κατά κανόνα πολύ μεγαλύτερη της αγοραίας αξίας.

Τι έκαναν εν προκειμένω οι κύριοι συνάδελφοι που καταψήφισαν; Επικαλέστηκαν την ανάγκη ενός δήθεν συνολικού σχεδιασμού και καθορισμού των προτεραιοτήτων, εκτοξεύοντας και ορισμένους αόριστους και ατεκμηρίωτους υπαινιγμούς για «προνομιακές», «πελατειακές» προτιμήσεις. Ούτε μία λέξη για την ανάγκη μεγαλύτερης χρηματοδότησης για να ανταποκριθεί επαρκέστερα ο Δήμος στην προστασία των κοινόχρηστων χώρων.

Από την πλευρά μας καταλογίζουμε ευθύνες στην Δημοτική πλειοψηφία, γιατί απουσίαζε αριθμός δικών της Δημοτικών Συμβούλων. Το αποτέλεσμα, με την δική μας θετική ψήφο, ήταν οι προτάσεις να συγκεντρώσουν 32 θετικές ψήφους ενώ απαιτούνταν 33.

Συμπέρασμα: Η «προτεραιότητα», καθορίζεται από τον ρυθμό έκδοσης δικαστικών αποφάσεων άρσης απαλλοτριώσεων. Και υπάρχουν ήδη 120 ακόμα αποφάσεις. Κατά τα άλλα στείρα, ανέξοδη, επικίνδυνη για την πόλη αντιπολιτευτική στάση

Το Γραφείο Τύπου της Ανυπότακτης Πολιτείας

Για την απεργία των μεταφορέων με δίκυκλα

deliverystrike

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των «μεταφορέων με τα δίκυκλα», ενός κλάδου πολύ σκληρής, επικίνδυνης και ανασφαλούς εργασίας στην πόλη μας και παντού. Η εργασία τους, συνήθως από αργά το απόγευμα μέχρι μετά τα μεσάνυχτα, ή ολόκληρο το εργασιακό ωράριο της πρωινής ζώνης σε μεταφορικές-ταχυδρομικές εταιρείες, με συμβάσεις υπαρκτές ή ανύπαρκτες στην πιο ελαστική τους μορφή, με ανασφάλιστα οχήματα πολλές φορές, με ότι κίνδυνο συνεπάγεται η κυκλοφορία υπό βροχή και με την αφόρητη πίεση της έγκαιρης παράδοσης. Νέα παιδιά, με το πιο αβέβαιο εργασιακό μέλλον, με εξευτελιστικές αμοιβές, ευτυχώς προσπαθούν να πάρουν στα δικά τους χέρια το μέλλον τους. Είμαστε μαζί τους.

Βρίσκεστε εδώ: ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τα Νέα μας