Ανυπότακτη Πολιτεία

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Νέα

Για τη Νότια Χάραξη

logo-finalΓια το «Αναπτυξιακό Συνέδριο» και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, θα έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε συνολική αποτίμηση. Κυρίως όταν οι προτάσεις, οι εξαγγελίες και οι υποσχέσεις, κατατεθούν επίσημα στον Δήμο.

Εν προκειμένω, θα ασχοληθούμε με το θέμα του Αυτοκινητοδρόμου Πατρών Πύργου και το αίτημα της Νότιας χάραξης στο τμήμα Μυντιλόγλι Κάτω Αχαΐα.

Ο κ. Υπουργός Δημοσίων Έργων, δεν επέλεξε καν το Συνέδριο για την απόρριψη του αιτήματος. Το έκανε δύο μέρες μετά το Συνέδριο, απαντώντας σε ερώτηση Βουλευτή του Νομού Ηλείας. Είχαμε προ πολλού υποψιαστεί την απόρριψη του αιτήματος, όταν από τον Σεπτέμβριο του 2016, που μας είχε υποσχεθεί την απάντηση του, ο κ. Υπουργός παρέμενε άφαντος και σιωπηλός. Μαζί του άφαντοι και σιωπηλοί για το θέμα, οι τοπικοί Βουλευτές και λοιποί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς, όλοι γνώριζαν την αλήθεια. Δεν είχαν το θάρρος να το ανακοινώσουν στον Πατραϊκό λαό. Μας έχουν συνηθίσει άλλωστε, να συμπεριφέρονται σαν ημέτεροι σε όλα τα δύσκολα. Να αποδέχονται εκ των προτέρων τις αποφάσεις, πριν αυτές ανακοινωθούν.

Ο κ. Υπουργός, μεταχειρίσθηκε ψευδή στοιχεία. Όπως ότι, έκανε μελέτη και βρήκε το κόστος 170 εκατομμύρια, αντί των 90 εκατομμυρίων που κοστίζει η συμβατική λύση. Φυσικά, καμιά μελέτη δεν παρουσίασε, γιατί καμιά μελέτη δεν έγινε. Και γιατί να το κάνει, όταν είχε συμπαραστάτες «θεσμικούς» φορείς και τους τοπικούς κομματάρχες. Δεν τον ενδιαφέρει αν διαμελίζει μια περιοχή 15 χιλιομέτρων. Έφτασε μάλιστα να πει, ότι για την όλη καθυστέρηση φταίει το αίτημα μας!

Εμείς γνωρίζουμε την αλήθεια! Αυτήν που δεν τολμά ο Υπουργός, η Κυβέρνηση και οι κόλακες τους, να ξεστομίσουν. Τα διόδια και τα συμφέροντα της « Ολυμπίας Οδού», εμπόδισαν το αίτημα και έκλεισαν τα στόματα των αρμοδίων.

Καταλογίζουμε ευθύνη στον Δήμαρχο Πατρέων, γιατί δεν έθεσε το θέμα στην παρέμβαση του στο Συνέδριο. Την ίδια ευθύνη έχουν οι πέντε παρατάξεις, «η συνομοταξία των προθύμων», όπως τους έχουμε αποκαλέσει. Ενώ συναντήθηκαν με τον Υπουργό, δεν του έθεσαν το θέμα. Ούτε καν ο κ. Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την Νότια Χάραξη. Προφανώς, από την στοίχιση του και την σιωπή του απέναντι στην Κυβέρνηση, προσδοκά πιο άμεσα και πιο συγκεκριμένα, και πιο προσωπικά, οφέλη.

Το τελικό μας συμπέρασμα, αφορά τους κατοίκους των Νότιων παραλιακών οικισμών της Πάτρας. Χωρίς έμπρακτο αγώνα, κανένα αίτημα δεν κερδίζεται. Όταν μάλιστα τα απέναντι συμφέροντα είναι ισχυρά. Και όταν η πολιτική βούληση είναι ασθενής.

Φυσικά, οι Δήμοι, αν το τολμήσουν, έχουν ακόμα την δυνατότητα της δικαστικής προσφυγής. Θα βρουν την τόλμη και την θέληση;

Για την Ανυπότακτη Πολιτεία

Χρήστος Πατούχας, Δημοτικός Σύμβουλος

Η επίσκεψη του προθυπουργού και τα προβλήματα της πόλης

logo-final1

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ή πως θα έπρεπε να τα θέσουν οι αιρετοί της πόλης. (Περιλαμβάνουμε σε αυτούς Δημοτικές παρατάξεις, Βουλευτές, εκπροσώπους Συνδικαλιστικών οργανώσεων).

Πάτρα 3/ Φεβρουαρίου/2018

Δεν θα προσπαθήσουμε, εν προκειμένω, να αποδείξουμε, ότι το «Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο», αποτελεί Κυβερνητική φιέστα. Με ή χωρίς καινούριες εξαγγελίες έργων, αυτό που θα κυριαρχήσει, είναι αυτό που θέλει η Κυβέρνηση, το δικό της πολιτικό αφήγημα για την «έξοδο» από τα μνημόνια και την «δίκαιη ανάπτυξη». Και το ένα και το άλλο, συνιστούν μέγιστα πολιτικά ψεύδη. Πολύ περισσότερο, που η Κυβέρνηση θα πορευτεί με το αφήγημα αυτό μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Βεβαίως, όλος ο κόσμος γνωρίζει, πως ούτε τα μνημόνια και η μνημονιακή πολιτική τελειώνουν το 2018, ούτε η «ανάπτυξη» θα είναι δίκαιη. Κάτι τέτοιο απλά δεν είναι δυνατόν. Θα είναι, ανάπτυξη-αναδιανομή υπέρ της ολιγαρχίας του πλούτου, με τις συνθήκες γαλέρας αμοιβών και εργασιακών σχέσεων, που έχουν ήδη διαμορφωθεί. Για την ακρίβεια για τον σκοπό αυτό διαμορφώθηκαν. Είναι βέβαιο, ότι στην «μεταμνημονιακή» εποχή, θα συνεχιστεί η φορολεηλασία, οι απολύσεις, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι καθηλωμένες αμοιβές, η μείωση των συντάξεων, (είναι μεγάλο το ποσοστό τους στην πίτα του ΑΕΠ), οι πλειστηριασμοί της λαϊκής ιδιοκτησίας, η ανεργία, η μετανάστευση της νεολαίας. Είναι άλλο πράγμα, το να δημιουργούμε διλήμματα με τις έτερες μνημονιακές δυνάμεις για το ποιος θα κερδίσει και άλλο πράγμα η αλήθεια.

Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα μας.

Παρατηρήσεις:

Πρώτη: Η γνώμη μας είναι, ότι σωστά θα υποδεχθούμε τον κ. Πρωθυπουργό με λαϊκό συλλαλητήριο. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα και του Δημοτικού Συμβουλίου και των δημοτών. Άλλωστε μία μαχητική διεκδίκηση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Γιατί άραγε το αποδοκιμάζουν και το φοβούνται κυβερνητικά στελέχη και άλλοι ημέτεροι;

Δεύτερη: Η γνώμη μας είναι επίσης, την διατυπώσαμε από την πρώτη στιγμή, ότι ο κ. Δήμαρχος, πρέπει να πάει στην αίθουσα του Συνεδρίου και με περιεκτικό και συνεκτικό τρόπο, να παρουσιάσει τα αιτήματα της πόλης για όλα τα ανοιχτά θέματα. Εννοείται, ότι ο κ. Δήμαρχος, πρέπει να θέσει τα αιτήματα σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τρίτη: Έχουν δικαίωμα όλες ή μερικές από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, να έχουν άλλη προσέγγιση στα θέματα και να θέλουν να δουν τον Πρωθυπουργό; Αναφαίρετο δικαίωμα. Η προϋπόθεση είναι να πουν την αλήθεια. Κάθε άλλο, είναι φτηνός λαϊκισμός.

Θα παραθέσουμε στην συνέχεια, την δική μας άποψη για τα δημοτικά προβλήματα. Με τεκμηρίωση, με κριτική όπου χρειάζεται, με σαφήνεια, με απλότητα. Να ελπίσουμε ότι ο καθημερινός τύπος θα τις φιλοξενήσει; Πάντως δεν έχουμε για να κάνουμε πληρωμένη καταχώρηση.

Το πρώτιστο θέμα του Θαλασσίου Μετώπου

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να το λύσει με το γνωστό κείμενο Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών. Το κείμενο αυτό, είναι απαράδεκτο σε όλα τα άρθρα του, ακυρώνει επί της ουσίας την παραχώρηση, δεν αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης και πρέπει να απορριφθεί στο σύνολο του. Είναι λάθος της Δημοτικής Αρχής, που δεν το έθεσε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου από τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με όσα σήμερα γνωρίζουμε, (απόψεις Κυβερνητικών στελεχών), αυτή θα είναι η τελική πρόταση της Κυβέρνησης. Η αιτιολογία του κ. Δημάρχου, δείχνει αδικαιολόγητη ευπιστία.

Τι λένε όμως οι συνασπισμένες πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης; Να δεχθούμε την παραχώρηση και μετά να κάνουμε διοικητικές διορθωτικές πράξεις. Θυμίζουμε, ότι οι φιλοκυβερνητικές παρατάξεις είχαν δεχτεί και το πρώτο «Σχέδιο Δρίτσα», το οποίο καταργούσε την Σύμβαση Προσωρινής Παραχώρησης, δηλαδή το μόνο κεκτημένο της πόλης.

Η άποψη μας:

Η Κυβέρνηση να μας παραδώσει για 99 χρόνια, (μόνο αυτό το διάστημα έχει χαρακτήρα οριστικής παραχώρησης), την έκταση που έχει αποφασιστεί, ελεύθερη για ανάπλαση προς όφελος των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης. Χωρίς αιρέσεις, δεσμεύσεις και αστερίσκους μικρούς ή μεγάλους. Αυτό ζητάει η πόλη, αυτή την υπόσχεση είχε δώσει η Κυβέρνηση. Με την μνεία της παραχώρησης και των δύο Βορείων λιμενολεκανών. (Αυτό που όλοι το κάνουν γαργάρα!) Η επίκληση νομικών κωλυμάτων, δεν είναι ευθύνη του Δήμου να τα λύσει, όφειλε στο πολύ μεγάλο διάστημα της τριετίας, η Κυβέρνηση να τα έχει λύσει. Επιτέλους, ας τα λύσει τον επόμενο μήνα.

Το θέμα της Σιδηροδρομικής Γραμμής

Θυμίζουμε, ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε δεχθεί την πλήρως επιφανειακή διέλευση της Σιδηροδρομικής Γραμμής. Θυμίζουμε ακόμα ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, είχε την στήριξη του σημερινού Κυβερνητικού κόμματος και την προσωπική στήριξη του σημερινού επικεφαλής της ΡΑΠ. Είναι περιττό να πούμε ότι η επιφανειακή διέλευση θα ήταν καταστροφικό λάθος. Ποιο θα ήταν το σωστό; Θα ήταν η περιμετρική διέλευση, με Σταθμό στην Πανεπιστημιούπολη, δεύτερο Σταθμό στον Γλαύκο και σύνδεση με το λιμάνι μέσω των Παραγλαύκιων αρτηριών. Στην συνέχεια Νότια πορεία προς Πύργο παράλληλα με τον Αυτοκινητόδρομο Πατρών Πύργου. Μόνο αυτή η λύση, βλέπει το μέλλον των επόμενων 200 ετών. Και για το τρένο και για τον αυτοκινητόδρομο.

Η Κυβέρνηση δεν επιλέγει την λύση αυτή. Και από κοντά της, πλειοδοτώντας, όλοι οι ημέτεροι της συνομοταξίας των προθύμων. Είναι, λένε, πολύ ευχαριστημένοι για την εκτεταμένη υπογειοποίηση. Αλλά αυτό δεν είναι δικό τους κατόρθωμα! Είναι αποτέλεσμα του αγώνα όσων κράτησαν σθεναρή στάση. Και θα επιβάλλουν την λύση της πλήρως υπόγειας διέλευσης σε όλο το μήκος της πόλης. Η ζωή δεν επιβραβεύει ποτέ τους ολιγαρκείς και τους συμβιβασμένους. Εννοείται, μετά το λιμάνι, η γραμμή πρέπει να ανέβει τις Παραγλαύκιες και να οδεύσει Νότια προς Πύργο. Μαζί με τον Αυτοκινητόδρομο.

Για το Φυσικό Αέριο

Πολύς ο ντόρος για την αποθήκευση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο Λιμάνι. Η απόλυτη ναρκοθέτηση της πόλης. Για να λυθεί τι; Η τροφοδοσία των πλοίων σύμφωνα με σχετική Κοινοτική οδηγία. Έχουν γνώμη οι λαλίστατοι, για την ανάγκη φτηνής ενέργειας για τους πολίτες καταναλωτές; Το δικαιούται η Πόλη; Έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε φτηνή ενέργεια οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις; Γιατί τόσο ασύστολα μας κοροϊδεύουν;

Το Φράγμα Πείρου Παραπείρου

Στο θέμα αυτό, αναπτύσσεται ο μέγας λαϊκισμός! Ένα έργο που έπρεπε να τελειώσει το 2012, είναι σταματημένο από το 2012! Με απόλυτη ευθύνη και των δύο τελευταίων Κυβερνήσεων. Και στην πλήρη διαστροφή της πραγματικότητας και για την από κοινού αθώωση των Κυβερνήσεων, μηρυκάζουν για την καθυστέρηση δημιουργίας Φορέα Διαχείρισης. Γνωρίζουν, ότι η αποπεράτωση του έργου, αν γίνει με νόμιμο τρόπο, θέλει μία 5ετία. Αν αρχίσει σήμερα! Έχουν λόγο που βιάζονται. Θέλουν, απεκδυόμενοι της δικής τους ευθύνης, να φορτώσουν στον Δήμο και στους πολίτες το κόστος αποπεράτωσης.

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε, πολλά ακόμα προβλήματα, όπως η ανεργία, η υπερφορολόγηση, όλα τα έργα υποδομής που υπολείπονται, στην πόλη πρωτεύουσα της ανεργίας και της φτώχειας, από τότε που άρχισε και συντομότατα ολοκληρώθηκε η παραγωγική αποδιάρθρωση της. Θα μπορούσαμε να πούμε για την υπολειτουργία δημοτικών και δημοσίων υπηρεσιών λόγω των τρομακτικών ελλείψεων σε προσωπικό, για την ραθυμία ή την απροθυμία του Κράτους, να αντιμετωπίζει προβλήματα φυσικών φαινομένων.

Θα κλείσουμε με το συμπέρασμα μας, ότι ανάπτυξη προς όφελος του λαού και της χώρας, δεν είναι δυνατή χωρίς πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία, δεν είναι δυνατή με το υπάρχον πλέγμα δεσμεύσεων και υποταγής της χώρας.

Μας κατηγορούν, ότι συμπλέουμε με την Δημοτική Αρχή. Η αλήθεια είναι, ότι σε όλη μας την διαδρομή, η παράταξη μας, προέτασσε και στήριζε τα αιτήματα του Δήμου απέναντι στις Κυβερνήσεις. Όλα όσα ήταν σωστά. Δεν κάναμε ποτέ εκπτώσεις για να είμαστε αρεστοί στις Κυβερνήσεις. Και διατυπώναμε πάντα τις δικές μας απόψεις με σαφήνεια και τεκμηρίωση. Βλέπουμε δυστυχώς, τους συναδέλφους των πέντε παρατάξεων να ομονοούν σε βάρος των συμφερόντων της πόλης και του Δήμου. Είναι τυχαίο άραγε, ότι και οι πέντε παρατάξεις πρόσκεινται και εκπροσωπούν, εκφράζοντας σε ευθεία γραμμή, τις απόψεις και των τριών μνημονιακών κομμάτων; Δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και Των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ; Είχαν πολύ καλύτερο ρόλο να επιτελέσουν, αλλά είναι κατώτεροι των περιστάσεων.

Θεωρούμε το συλλαλητήριο στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού και των Υπουργών του, επιβαλλόμενη πράξη.

Καλούμε λοιπόν τα μέλη και τους φίλους της Ανυπότακτης Πολιτείας, καλούμε όλο τον λαό της πόλης, να βρεθούμε την Τρίτη 6/2/2018, στις 17 00 στο ΚΕΠ του παλιού Λιμανιού, σε μια μαχητική πορεία διαδήλωση.

Για την Ανυπότακτη Πολιτεία

Χρήστος Πατούχας, Δημοτικός Σύμβουλος

Εκδήλωση για τους πλειστηριασμούς

logo-final1

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Πάτρα 15/Ιανουαρίου/2018

Η Ανυπότακτη Πολιτεία, οργανώνει συγκέντρωση – συζήτηση για το θέμα των πλειστηριασμών την Τρίτη 30 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στις 19 00.

Θα συζητήσουμε το νέο πλαίσιο διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, στα πλαίσια των προβλέψεων του νέου Πολυνομοσχεδίου που ψηφίζει η Κυβέρνηση αυτές τις μέρες, θα συζητήσουμε όλο το πλαίσιο καταστολής και παρεμπόδισης των κινητοποιήσεων που έχει αποφασιστεί ήδη.

Θεωρούμε, ότι ο στόχος είναι, η εκποίηση της πρώτης κατοικίας και ολόκληρης της λαϊκής περιουσίας, σε όφελος των Τραπεζών, των εγχωρίων και ξένων επιχειρηματικών funds. Παρά τα Κυβερνητικά ψεύδη, θεωρούμε ότι η λαϊκή περιουσία δεν προστατεύεται. Δεν προστατεύεται από την αδηφαγία των Τραπεζών, δεν προστατεύεται από τις οφειλές στο Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς. Δεν προστατεύονται εν τέλει, ούτε όσοι έχουν προσφύγει στον, ξεδοντιασμένο πλέον, Νόμο Κατσέλη, ο οποίος απλά επιμηκύνει την οφειλή και με την μείωση του εισοδήματος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, πολύ σύντομα θα είναι αδύνατη η ανταπόκριση τους στις δόσεις.

Πιστεύουμε στην δύναμη των κινητοποιήσεων, πιστεύουμε στην ανάγκη, αυτές να ενταθούν, να γίνουν πιο οργανωμένες και μαζικές.

Θέλουμε να συμβάλλουμε και στην ευρύτερη κοινωνική συζήτηση και στην κατανόηση του προβλήματος και στην οργάνωση των κινητοποιήσεων. Πιστεύουμε ότι κάθε πολίτης, κάθε κοινωνική οργάνωση, κάθε επιστημονικός φορέας, οφείλει να δώσει την συμβολή του.

Θεωρούμε απαραίτητο να μην παραιτηθούμε επ ουδενί, από δύο βασικά αιτήματα:

Πρώτο: Την νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας και των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων της λαϊκής οικογένειας.

Δεύτερο: Την διαγραφή ολόκληρου ή του μεγαλύτερου μέρους του ιδιωτικού χρέους προς τις Τράπεζες, των ανέργων, των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Για τον σκοπό αυτό, καλούμε στην συζήτηση αυτή, όλους τους μαζικούς κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς.

Πιο συγκεκριμένα: Καλούμε τις Δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Πατρέων και των όμορων Δήμων. Όλες τις συλλογικότητες που μέχρι τώρα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών. Τον Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών. Τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Πατρών. Την Ομοσπονδία ΟΒΕΣΝΑ. Τον Εμπορικό Σύλλογο Πατρών. Τα Επιμελητήρια. Εργατικά Σωματεία και Σωματεία Συνταξιούχων. Την ΕΛΜΕ και τον Σύλλογο Δασκάλων. Συλλόγους Γονέων και κηδεμόνων. Τους Φοιτητικούς Συλλόγους. Τους Πολιτιστικούς Συλλόγους.

Είμαστε βέβαιοι, ότι με την συζήτηση θα καταλήξουμε σε κοινά συμπεράσματα και θα οργανώσουμε από κοινού, μεγαλύτερες, αποτελεσματικότερες, νικηφόρες κινητοποιήσεις.

Το Συντονιστικό Γραφείο της Ανυπότακτης Πολιτείας

ΤΟ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ» ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ

patouxas

Του Χρήστου Πατούχα, Δημοτικού Συμβούλου
Πάτρα 11/1/2018

Από τον περασμένο Νοέμβριο, το Συνέδριο αυτό, οργανωμένο από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αναβλήθηκε για τα τέλη του Ιανουαρίου και τώρα αναβλήθηκε ξανά για άγνωστη ημερομηνία. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτών των Περιφερειακών Συνεδρίων, είναι η αυτοπρόσωπη παρουσία του Πρωθυπουργού και του μισού Υπουργικού Συμβουλίου.
Θα κάνουμε ορισμένες σύντομες παρατηρήσεις:

  • Πολλά τέτοια Συνέδρια, περιφερειακά και τοπικά, έχουν οργανωθεί στην πόλη μας τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια. Ένα ή δύο κάθε χρόνο. Οργανωμένα, ή από ιδιωτικούς ή από δημόσιους φορείς. Πάντοτε, υπό την αιγίδα ή συνδιοργάνωση πολιτικών αρχών όπως η Περιφέρεια, πάντοτε με αξιοπρόσεκτη παρουσία Κυβερνητικών στελεχών. Και πάντοτε με θεματικούς άξονες, οι οποίοι έδιναν την δυνατότητα σχεδιασμού και εξαγγελιών.
  •   Κανένα από τα Συνέδρια αυτά, δεν έκανε αξιολόγηση των συμπερασμάτων κανενός προηγούμενου, δεν υπήρξε ποτέ κανένας απολογισμός. Γιατί; Γιατί απλούστατα δεν έγινε τίποτα σε εφαρμογή των συμπερασμάτων των Συνεδρίων αυτών. Το όποιο έργο ενδιάμεσα παραγόταν ή από την Περιφέρεια ή από την εκάστοτε Κυβέρνηση, κυλούσε με κατά κανόνα πολύ αργούς ρυθμούς. Μάλιστα δε, στα Συνέδρια, γίνονταν συζητήσεις για την επιτάχυνση των ρυθμών, πάντοτε χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
  •   Αν παραβλέψουμε προς στιγμήν έστω, τις θεωρητικές διαφωνίες για «το μοντέλο ανάπτυξης» ή το «ανάπτυξη για ποιόν», θα διαπιστώσουμε ευκολότατα, ότι καμιά ανάπτυξη δεν υπήρξε, ότι τα λόγια δεν φέρνουν κανένα πλούτο, ή ότι σύμφωνα με διαπίστωση πρόσφατου Συνεδρίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε 53 δείκτες, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά του κόσμου. Κάτι φταίει και θα προσπαθήσουμε στην συνέχεια να το προσεγγίσουμε.

Ας ασχοληθούμε όμως πρώτα με το Συνέδριο που θα γίνει προσεχώς με την παρουσία του Πρωθυπουργού. Πριν μας επισκεφτεί ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση του, φροντίζει να ψηφίσει άλλο ένα Πολυνομοσχέδιο με δεκάδες μνημονιακά προ απαιτούμενα. Μεταξύ των άλλων την κατάργηση της απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία και την γενίκευση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Ας δούμε γιατί το κάνει, πρωτίστως τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετεί. Η μεγαλοεργοδοσία και ο ΣΕΒ, επέβαλλαν το πρώτο μέτρο. Γιατί εκεί, στην καρδιά της παραγωγής υπεραξίας και πλούτου, θέλουν να δρουν ανενόχλητοι. Οι Τράπεζες και τα παρασιτικά funds επέβαλλαν το δεύτερο μέτρο. Και η Κυβέρνηση, που θέλει τάχα να φύγει από τα μνημόνια, σπεύδει να δημιουργήσει την υποδομή του διαρκούς ραγιαδισμού, της εκποίησης της λαϊκής περιουσίας, σπεύδει να δημιουργήσει ανθρώπους θύματα των γερακιών. Και υπερηφανεύεται, η ίδια και οι παρατρεχάμενοι της, ότι μόνο αυτοί μπορούν να κάνουν τις «μεταρρυθμίσεις», μόνο αυτοί, έχοντας οδηγήσει τον λαό στην απογοήτευση και την απόγνωση, μπορούν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τα μνημόνια της υποταγής.

Στην σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 10/1/18, πολλά από τα στελέχη του μνημονιακού τόξου, μας κατηγόρησαν για έλλειψη προτάσεων. Είπαν μάλιστα, ότι απεχθάνονται τους «Αριστερούς», που έχουν γνώμη «μόνο για την διανομή του πλούτου και ποτέ για την παραγωγή του». Πολύ όψιμα το κατάλαβαν, πολύ όψιμα προσχώρησαν στην νεοφιλελεύθερη αντίληψη για την παραγωγή, πολύ γρήγορα ξέχασαν, ότι στο καθεστώς της καπιταλιστικής ζούγκλας, ο πλούτος παράγεται μόνο για πολύ λίγους, μόνο με τους δικούς τους όρους και μόνο με την υπερεκμετάλλευση του ιδρώτα και του μόχθου των πολλών.

Αλλά, είπαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση έχουν προτάσεις για το «νέο παραγωγικό μοντέλο». Ποιες είναι άραγε αυτές; Ποιο είναι το «νέο» παραγωγικό μοντέλο; Μήπως η εκποίηση ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας, των ενεργειακών αποθεμάτων, όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών, η ιδιωτικοποίηση των καίριων τομέων της οικονομίας; Και ταυτόχρονα θα εκλιπαρούν τους επενδυτές, διαφημίζοντας τα κατορθώματα τους στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων; Ακόμα και ο τομέας των Δημοσίων Επενδύσεων, είπαν, ανήκει στο αναχρονιστικό μοντέλο της οικονομικής ανάπτυξης.

Ας δούμε όμως, μήπως ο Πρωθυπουργός κομίσει λύσεις στα μεγάλα χρονίζοντα προβλήματα της πόλης. Θα τα περιγράψουμε εν τάχει:
Το θαλάσσιο Μέτωπο και η απόδοση του στην πόλη.
Κυβερνητική δέσμευση πολύ πριν γίνει Κυβέρνηση. Παραείναι πολλά τα τρία χρόνια, για ένα θέμα που χρειαζόταν ένας μήνας το πολύ. Αν η πολιτική βούληση είναι δεδομένη, από την πολιτική ραθυμία ποιος θα μας απαλλάξει; Και φυσικά, να μας το παραδώσει με όλα τα δικαιώματα αναπλάσεων σε όφελος δημοτών και επισκεπτών.
Η διέλευση της Σιδηροδρομικής Γραμμής
Επίσης παρήλθαν άπρακτα τα τρία χρόνια. Με ανεξάντλητες «διαβουλεύσεις», με έναν διάλογο άκαμπτο και άνευ ουσίας. Η επιθυμία της πόλης είναι απολύτως σαφής, είναι δε και απολύτως ορθή. Ή περιμετρική διέλευση και νότια πορεία στο μέλλον προς Πύργο- Καλαμάτα, ή υπόγεια διέλευση εντός της πόλης και πάλι νότια πορεία προς Πύργο. Παρά τις διάφορες κραυγές, την ορθότητα της λύσης κανένας δεν μπόρεσε να αντικρούσει. Τι επιδιώκει η Κυβέρνηση σήμερα; Να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες για τις καθυστερήσεις και άρον άρον να αποσπάσει την συγκατάθεση για την επιφανειακή διέλευση.
Το Φράγμα Πύρρου Παραπύρρου
Έργο που έπρεπε να έχει τελειώσει πριν πέντε χρόνια, που πριν λίγες μέρες δόθηκε νέα παράταση, σε έναν ανάδοχο που για χρόνια δεν εκτελεί καμία εργασία. Να σημειωθεί, ότι για πρώτη φορά γίνεται λόγος για μη αποκλειστική ευθύνη του Αναδόχου για την καθυστέρηση. Σημαίνει αυτό, ικανοποίηση οικονομικών του αιτημάτων, που είχαν απορριφθεί από την επιβλέπουσα υπηρεσία; Οι άλλοι μεγαλοεργολάβοι τα πήραν, γιατί όχι και αυτός;
Η Πατρών Πύργου
Όχι μόνο καμία επιμέρους εργολαβία δεν έχει ξεκινήσει, αλλά και το ζωτικής σημασίας αίτημα για Νότια χάραξη του τμήματος Μυντιλόγλι Κάτω Αχαΐα έχει σιωπηρά απορριφθεί.
Η έλευση Φυσικού Αερίου
Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και καμία εξαγγελία για δίκτυο Φυσικού Αερίου στην Τρίτη πόλη της χώρας. Η κατασκευή αποθηκών υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LPG), με όλους τους πιθανούς κινδύνους, που έχει εξαγγελθεί, αφορά την τροφοδοσία πλοίων σε εφαρμογή Κοινοτικής οδηγίας.
Φυσικά, παραμένουν όλα τα αιτήματα για έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, για στελέχωση με μόνιμο προσωπικό του Δήμου, των Σχολείων, των Νοσοκομείων της περιοχής.

Υπάρχουν λύσεις για όλα τα παραπάνω, που θα δώσει ο Πρωθυπουργός; Αν ναι, δεν χρειάζεται το Συνέδριο για να τις δώσει. Το πιθανότατο όμως είναι, ότι θα τις μπλέξει μέσα στις, ας μην κρυβόμαστε, προεκλογικές εξαγγελίες για έξοδο από τα μνημόνια, για οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη. Όλες ψευδείς γιατί οι συνθήκες γαλέρας στους μισθούς και τις συντάξεις, θα συνεχιστούν, η δημοσιονομική επιτήρηση θα συνεχιστεί, τα ματωμένα πλεονάσματα και η φορολεηλασία θα συνεχιστούν. Μέχρι το 2060 για τους πιο αισιόδοξους.

Ναι, συμφωνούμε, να υποδεχθούμε τον Πρωθυπουργό, με ένα μεγάλο, παλλαϊκό, μαχητικό, ειρηνικό συλλαλητήριο. Και ο Δήμαρχος της πόλης, με συνεκτικό κατάλογο των αιτημάτων μας, να τα προβάλλει εντός του Συνεδρίου, με τα επιχειρήματα μας και την αναλυτική αποκάλυψη των αιτίων της χρονίζουσας καθυστέρησης.
Τέλος, για να είμαστε απολύτως σαφείς στην δική μας άποψη, θα επαναλάβουμε τα παρακάτω:
Το μοντέλο μιας διαφορετικής παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων προϋποθέτει: Σύγκρουση με ντόπιους δυνάστες και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, έξοδο από την νομισματική ένωση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μονομερή κατάργηση των μνημονίων, μονομερή διαγραφή του χρέους, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του ιδιωτικού λαϊκού χρέους, ανασυγκρότηση της οικονομίας με στροφή στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων σύμφωνα με το πόρισμα της Βουλής.
Μια τέτοια πολιτική, θα ήταν ζωογόνα και ανατρεπτική, θα είχε την ευρύτατη λαϊκή συγκατάθεση, θα είχε μέλλον για την πρόοδο και την ανεξαρτησία της χώρας, θα ήταν αριστερή και με προοπτική σοβαρών κοινωνικών αλλαγών. Υπάρχουν άνθρωποι να συζητήσουμε για όλα αυτά σοβαρά; Περιμένουμε τον αντίλογο.

Για το Νίκο Τεμπονέρα

temponeras

Ανακοίνωση του Συντονιστικού Γραφείου της Ανυπότακτης Πολιτείας

Η δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα στις 8 Ιανουαρίου του 1991, συγκλόνισε το Πανελλήνιο, συγκίνησε ολόκληρη την νεολαία της χώρας μας, έγινε σύμβολο αντίστασης και αγώνα, για την παιδεία, για το Δημόσιο σχολείο, για τη Δημοκρατία και το δικαίωμα στη ζωή. Ο Ν. Τεμπονέρας δολοφονήθηκε από το παρακράτος γιατί στάθηκε αλληλέγγυος στο μαθητικό κίνημα της εποχής του που τάραξε τα σχέδια της άρχουσας τάξης. Το 1991, οι μαθητικές καταλήψεις φούντωναν και απλώνονταν σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Νίκος Τεμπονέρας στάθηκε σύμμαχος και συμπρωταγωνιστής, στην εξεγερμένη νεολαία, που είχε όλα τα σημάδια μιας συνολικής επίθεσης του συστήματος, για ένα αντιδραστικό πισωγύρισμα, για μια αντεπίθεση υποταγής του λαού, σε όσα από τότε οι δυνάμεις της άρχουσας τάξης, σχεδίαζαν και υλοποιούσαν.

Με την θυσία του Νίκου Τεμπονέρα, το λαϊκό κίνημα φούντωσε και προσωρινά ανακόπηκαν αυτά τα σχέδια. Όμως, στα επόμενα χρόνια, σε μια καταιγιστική αντεπίθεση, μπόρεσαν να εξουδετερώσουν το λαϊκό κίνημα, μπόρεσαν να χρεοκοπήσουν τους στόχους και τις διεκδικήσεις του, μπόρεσαν να το καθυποτάξουν και να επιβάλλουν την σημερινή πορεία ισοπέδωσης, την αφαίρεση δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων ενός αιώνα, την εξαθλίωση εκατομμυρίων ανθρώπων και όλων των λαϊκών τάξεων, την υποθήκευση της χώρας και του εθνικού της πλούτου.

Αλλά, και αν νικήθηκαν τα ιδανικά τους, δεν έπαψαν να υπάρχουν. Περισσότερο από ποτέ, έχουμε σήμερα την ανάγκη της ζωογόνας επίδρασης τους. Για την ανασύνταξη των δυνάμεων μας, για την νικηφόρα λαϊκή αντεπίθεση. Για να αποδειχτεί στην πράξη, ότι κανένας αγώνας δεν έγινε επί ματαίω, κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, καμιά θυσία δεν χάνεται από την παρακαταθήκη της ιστορίας. Τοποθετείται ισότιμα, στο πλάι των αμέτρητων λαϊκών θυσιών, που έρχονται από το βάθος της ιστορίας. Των θυσιών της Εθνικής Αντίστασης, των δημοκρατικών αγώνων, του αντιδικτατορικού αγώνα.

Βρισκόμαστε σήμερα, στο βάθος των μνημονίων της υποδούλωσης της χώρας και του λαού μας, χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα βγούμε από αυτά. Αυτό, που με βεβαιότητα γνωρίζουμε, είναι ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο, χωρίς την ανασύνταξη, τον προσανατολισμό, την αποφασιστικότητα, την ενότητα της Αριστεράς και του λαϊκού κινήματος. Ενάντια στο Κυβερνητικό πολιτικό σύστημα, τις ανεκτές από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα εκδοχές του, τις χρεοκοπημένες παραφυάδες του. Ενάντια στις συνειδητές και ασυνείδητες αυταπάτες, της εξαπατημένης και προδομένης δημοκρατικής και αριστερής βάσης της κοινωνίας μας.

Σας καλούμε, με αυτό το καθαρό πρόσωπο, να τιμήσουμε την ηρωική μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα. Να κοιτάξουμε κατάματα το μέλλον, νικώντας την απογοήτευση, γνωρίζοντας, ότι χωρίς εμάς, χωρίς τον αγώνα μας, τίποτα καλό δεν θα γίνει για μας.

 

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 9/1/2018 ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΝΙΚΟΥ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ ΣΤΙΣ 18 ΟΟ

 

Βρίσκεστε εδώ: ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τα Νέα μας