Ανυπότακτη Πολιτεία

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Παρέμβαση για το προσφυγικό ζήτημα

prosfugas

Ας μην έχει κανένας την οποιαδήποτε αυταπάτη!

Δεν θα λυθεί το προσφυγικό ζήτημα, αν δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες του! Η βασική του αιτία είναι ο πόλεμος, οι κίνδυνοι που ο πόλεμος προκαλεί, η φτώχια και η εξαθλίωση που δημιουργεί.

Κατά τούτο, δεν θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να το λύσει! Γιατί μαζί με το ΝΑΤΟ, μαζί με «πρόθυμους» συμμάχους στην περιοχή, είναι αυτοί που το δημιουργούν. Είναι αυτοί που προκαλούν τις εντάσεις, αυτοί που πραγματοποιούν τις στρατιωτικές επεμβάσεις, αυτοί που πριμοδοτούν τις εμφύλιες συρράξεις.

Όλη η συζήτηση των τελευταίων μηνών, γίνεται για την διαχείριση του αποτελέσματος και όχι της αιτίας. Μάλιστα δε, για το πώς το αποτέλεσμα των προσφυγικών ροών, δεν θα θίξει την αλαζονική ευδαιμονία των χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Στον στόχο αυτό, ευνοούνται όλες οι ρατσιστικές και ακροδεξιές απόψεις, ενισχύονται όλα τα «εργαλεία» τους, (κλειστά σύνορα, εφαρμογή των αντιδραστικών συνθηκών), καταπάτηση των διεθνών συνθηκών, όπως η συνθήκη της Γενεύης για τα δικαιώματα των προσφύγων πολέμου.

Πρέπει να διαλυθεί και μια ακόμα, η μεγαλύτερη αυτή, αυταπάτη:

Η Ε.Ε., δεν υπήρξε ποτέ Ένωση ανθρωπισμού και Δημοκρατίας, όπως μερικοί θέλουν να την παρουσιάζουν. Ήταν εξαρχής, μια Ένωση ιμπεριαλιστική, με σταθερή πολιτική εναντίον των αδυνάτων στο εσωτερικό της, τέτοια είναι η οικονομική ασφυξία και η ισοπέδωση της χώρας μας, με επεμβατικές πολιτικές στο εξωτερικό, Ένωση ταυτισμένη με το ΝΑΤΟ και την Αμερικάνικη ιμπεριαλιστική πολιτική στην Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.

Θυμίζουμε:

Τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και την ισοπέδωση της Σερβίας, την επέμβαση στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Λιβύη, την διαρκή ενίσχυση της Τουρκίας και στην επεκτατική της πολιτική σε βάρος της χώρας μας και της παράνομης κατοχής της Κύπρου και εναντίον του απελευθερωτικού κινήματος του Κουρδικού λαού, η διαρκής ενίσχυση και στήριξη του Ισραήλ στο ρόλο του χωροφύλακα των λαών της Μέσης Ανατολής.

Ερώτημα:

Για όλα αυτά, για τον πόλεμο και τις συνέπειες του, υπήρξε από την «αριστερή» Ελληνική Κυβέρνηση, οποιαδήποτε ένσταση; Τέθηκε, έστω και σαν υπόθεση εργασίας, η ανάγκη της άμεσης διακοπής του πολέμου, η αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας, που θα δημιουργούσε άμεσα μείωση και διακοπή των προσφυγικών ροών;

Η απάντηση είναι όχι.

Όσο «σκληρή», ήταν η διαπραγμάτευση της που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο και την εσαεί υποδούλωση της χώρας μας, άλλο τόσο σκληρή, ήταν απέναντι στον Ευρωπαϊκό ρατσισμό, την ακροδεξιά ιδεολογία του, την καταπάτηση των διεθνών συνθηκών και των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Μας ζητά να συναινέσουμε στην δημιουργία των hotspots, δηλαδή στην δημιουργία κλειστών φυλακών για οικογένειες με ανήλικα παιδιά, για ελεύθερους κατατρεγμένους ανθρώπους.

Δεν υπάρχει τέτοια συναίνεση από την πλευρά μας. Αυτό που ζητάμε και θα το υποστηρίξουμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, σήμερα 21 Μαρτίου, είναι πρώτον:

Να δοθεί σε όλους τους πρόσφυγες πολιτικό άσυλο σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες και ελεύθερη μετάβαση στις χώρες που επιθυμούν.

Δεύτερον, ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, που θα λειτουργήσουν με την ευθύνη του Κράτους, στα οποία οι πρόσφυγες θα παραμείνουν προσωρινά μέχρι την μετεγκατάσταση τους. Διασφάλιση σε αυτά υγιεινών συνθηκών με ιατρική φροντίδα και περίθαλψη, συσσίτιο και ενίσχυση με τα απαραίτητα για την διαβίωση τους.

Ο Ελληνικός λαός, με την δημοκρατική, ανθρωπιστική του παράδοση, με την ιστορική του εμπειρία για τον διωγμό και την προσφυγιά, έδειξε από άκρου σε άκρο της χώρας πρωτοφανή αλληλεγγύη, στην δυστυχία και τον κατατρεγμό των αδύναμων συνανθρώπων μας. Και θα συνεχίσει να το κάνει εξαντλώντας και το ύστατο υστέρημα του.

Για την Ανυπότακτη Πολιτεία

Χρήστος Πατούχας

Βρίσκεστε εδώ: ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Οι Θέσεις μας Παρέμβαση για το προσφυγικό ζήτημα