Ανυπότακτη Πολιτεία

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Θέσεις

Η τοποθέτηση μας για το φράγμα Πείρου

logo-final1

Στην συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναπτύξαμε, προτείναμε και ψηφίσαμε την παρακάτω πρόταση:

1. Το σχέδιο που προτείνει η Κυβέρνηση, διά του αρμοδίου Υπουργού, τιτλοφορείται: «Ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία Εταιρεία Διαχείρισης Έργων Πείρου-Παραπείρου Αχαΐας» Δηλαδή, η Κυβέρνηση επιδιώκει να φορτώσει στους Δήμους την αποπεράτωση, τα έργα που απαιτούνται, την συντήρηση του Φράγματος και το κόστος λειτουργίας. Το απορρίπτουμε χωρίς άλλη συζήτηση. Το Φράγμα να λειτουργήσει, όπως όλα τα μεγάλα αντίστοιχα έργα της χώρας, με την ευθύνη του Υπουργείου, χωρίς κανένα επί πλέον κόστος στην τιμή του νερού. Το δικαιούται η κοινωνία και οι δημότες μας.

2. Οι Δήμοι να διαχειριστούν το νερό του Φράγματος και μόνο. Προς τούτο, να συστήσουν Φορέα Διαχείρισης νερού, που μπορεί να είναι και μία Υπηρεσία της ΔΕΥΑΠ, με το ελάχιστο τεχνικό προσωπικό και ελάχιστο κόστος, χωρίς επί πλέον Διοικητικό-λειτουργικό κόστος. Θα έχει την ευθύνη της κατανομής των ποσοτήτων διυλισμένου και αδιύλιστου νερού στους ωφελούμενους Δήμους. Μία τέτοια Υπηρεσία μπορεί να συσταθεί με την ολοκλήρωση του έργου και την έναρξη της απόδοσης του νερού για χρήση.

Θεωρούμε ότι η πρόταση μας αυτή, είναι και ρεαλιστική και αναγκαία, δεν επιβαρύνει το κόστος του νερού, είναι αναγκαία και θα γίνει, ακόμα και αν εφαρμοσθεί πλήρως η πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Θα μας αποδεσμεύσει από τις επικίνδυνες, κοστοβόρες και ανέφικτες προτάσεις του Υπουργείου. Κατά τα άλλα, αποδοκιμάζουμε πλήρως και την αντιμετώπιση του θέματος, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, από τις παρατάξεις του μνημονιακού τόξου και τις ανέξοδες φωνασκίες και ύβρεις που σημειώθηκαν στο τέλος της συζήτησης. Ορισμένοι, στον προεκλογικό πυρετό τους, χάνουν την στοιχειώδη ψυχραιμία και ανθρώπινη συμπεριφορά.

Για την Ανυπότακτη Πολιτεία

Χρήστος Πατούχας, Δημοτικός Σύμβουλος

Η πορεία προς τις εκλογές. Η άποψή μας

logo-final

Πολλά βλέπουμε και άλλα τόσα θα δούμε ακόμα βαδίζοντας προς τις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου. Σωτήρες παλιοί και νέοι, λασπολογία και υπέρμετρος λαϊκισμός, μέτωπα και συνασπισμοί που θα πατούν πάνω στο ψέμα και την πολιτική αγυρτεία, μέτωπα που θα καταπατούν τις πολιτικές αρχές.

Οι διαγκωνισμοί που αναμένονται για καλύτερη θέση στην αφετηρία, δεν θα οδηγούν σε πολιτικό διάλογο ουσίας, αλλά σε διαγωνισμό για το ποιος είναι συστημικότερος, ποιος είναι δεξιότερος, ποιος θα ευνοηθεί περισσότερο από το κεντρικό πολιτικό στίγμα.

Λυπούμαστε, αλλά οι περισσότεροι από τους διεκδικητές, είναι προϊόντα αυτού του πολιτικού συστήματος. Στο οποίο, η μετάλλαξη, ο συμβιβασμός, ο καιροσκοπισμός, είναι κύρια χαρακτηριστικά. Και στο οποίο, ανάμεσα στα κόμματα εξουσίας και τους δορυφόρους τους, υπάρχει κοινή στρατηγική. Στρατηγική της πλήρους υποταγής της χώρας, της διαρκούς εκμετάλλευσης των αδυνάτων και της νέας γενιάς.

Θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε το κεντρικό δίλλημα των εκλογών του Μαΐου. Ποιο είναι αυτό;

Το δίλημμα είναι το πως ο Δήμος Πατρέων θα αφαιρεθεί ως πολιτικό εργαλείο από τα χέρια του λαού. Της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής. Πως θα επανέλθει στα χέρια όσων εκπροσωπούν τους λίγους και τους ισχυρούς. Όσων κινούνται στις αναπνοές των μεγάλων συμφερόντων, όσων θα κρύβονται πίσω από την δήθεν ανάπτυξη, τις ανοησίες που τώρα διακηρύσσουν, αλλά τίποτα δεν έκαναν όταν διαχειρίζονταν τις τύχες του Δήμου.

Θέλουν πρωτίστως, να κατευθύνουν τους Δημοτικούς Οργανισμούς στην ανταποδοτικότητα, στην κατάργηση του προσανατολισμού του Δήμου στην κοινωνική πολιτική και την ανάσα στους δημότες.

Αυτή η πολιτική θα τους ενώσει όλους στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Θα ενώσει πρωτίστως τις κεντρικές πολιτικές δυνάμεις, που ούτως ή άλλως έχουν την ίδια πολιτική για την Αυτοδιοίκηση και για την κοινωνία. Δεν θέλουν τους Δήμους στην υπηρεσία του λαού, τους θέλουν όργανα αναδιανομής υπέρ των ολίγων, όργανα των δανειστών και της οικονομικής ολιγαρχίας.

Θα προσπαθήσουν και στον πρώτο γύρο να συγκροτήσουν μετωπικά σχήματα, ενεργοποιώντας παλιούς και νέους υποτακτικούς της «συνομοταξίας των προθύμων». Ενώνονται ήδη στον στόχο αυτό εδώ και καιρό. Το στίγμα της τοπικής πολιτικής μετακινείται συνεχώς δεξιότερα, όπως άλλωστε γίνεται και στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Υπάρχει απάντηση σε όλα αυτά; Ή ακριβέστερα, υπάρχει η δυνατότητα της νίκης;

Η απάντηση της λαϊκής πλειοψηφίας είναι δεδομένη. Την συναντάμε καθημερινά. Ο κόσμος μας λέει, απέναντι στο αντιδραστικό πολιτικό μέτωπο, συγκροτείστε το δυνατό, ευρύτατο, νικηφόρο μέτωπο των λαϊκών δυνάμεων. Πως θα συγκροτηθεί; Με ευθύνη και πρωτοβουλία της σημερινής Δημοτικής πλειοψηφίας και όλων των υπολοίπων. Όσων έχουν την ίδια πολιτική και κοινωνική αναφορά.

Ποιος θα φταίει για την ήττα; Αν δηλαδή ο Δήμος αλλάξει χέρια και πορεία;

Απάντηση σαφής και μονοσήμαντη: Όποιος δεν καταλάβει την ανάγκη των καιρών. Όποιος κρυφτεί πίσω από τακτικές, κομματικές στενότητες, ιδεολογικές καθαρότητες, πολιτικές αλαζονείες. Επιτέλους, ας ξεστραβωθούμε! Και θα είναι αυτή, μια νίκη, με πολύ σοβαρές πανελλήνιες προεκτάσεις.

Στην Ανυπότακτη Πολιτεία, αισθανόμαστε πολύ βαριά την ευθύνη της υπεράσπισης των λαϊκών κεκτημένων. Όχι μόνο για το μέχρι σήμερα έργο του Δήμου. Όχι μόνο για το τι έγινε, όσο κυρίως για αυτό που μπορεί να γίνει. Για την στήριξη των αδυνάτων, για τις κοινωνικές παροχές, για την ολόπλευρη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Για την ζωντάνια των ονείρων και των στόχων του λαού και του κινήματος του.

Απευθυνόμαστε στην Αριστερά και τις ανατρεπτικές της δυνάμεις. Εκτιμούμε του καθενός την αγωνία για την συνεισφορά του στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων. Στην ζωή, στην εργασία, στην δημοκρατία και τις αναγκαίες κοινωνικές αλλαγές. Δεν είναι του παρόντος να κρίνουμε ή να γεφυρώσουμε τις διαφορετικές μας προσεγγίσεις. Αλλά δεν χρειάζεται! Θέλουμε ο λαός να μπορεί να απαντά συγκροτώντας πολιτικά μέτωπα νικηφόρα και αποτελεσματικά.

Θεωρούμε τις Δημοτικές εκλογές μεγάλη ευκαιρία. Να συγκροτηθεί, να εκφραστεί και να είναι νικηφόρο ένα τέτοιο μέτωπο. Πριν λυθούν ή συγκλίνουν οι μεγάλες ιδεολογικές αποκλίσεις των ρευμάτων της Αριστεράς. Είναι, πρέπει να γίνει, για όλους σας πρώτη προτεραιότητα!

Απευθυνόμαστε σε ολόκληρη την δημοκρατική και αριστερή κοινωνική βάση. Στους απλούς ανθρώπους, στους απογοητευμένους, στους νέους που δοκιμάζονται, στα θύματα της εφαρμογής των αριστερών και δεξιών μνημονίων, σε όλους όσους ανησυχούν και ελπίζουν, να αφήσουμε στην άκρη την κόπωση, τις απογοητεύσεις, τις αυταπάτες, την παραίτηση, να ζεστάνουμε στην δράση την ελπίδα και τα ιδανικά μας. Αυτά, που ο καθένας μας λέει, για τις ανεπάρκειες και τις ευθύνες ηγεσιών και φορέων, να τα κάνουμε συλλογική συνείδηση και δράση. Ας συζητήσουμε! Με ταχύτητα, σχέδιο, αλληλοσεβασμό και σοβαρότητα!

Από την πλευρά μας, θα πάρουμε και θα παρακολουθήσουμε πρωτοβουλίες, θα εξαντλήσουμε υπομονή, ανοχή, ανεκτικότητα, επιείκεια, αντοχή. Όλα θα τα υποτάξουμε στον κοινό στόχο της νίκης. Χωρίς ιδιοτέλειες και ανταλλάγματα.

Θα είμαστε παρόντες, με την σαφήνεια των απόψεων μας, περήφανοι για το παρόν και το παρελθόν μας.

Το Συντονιστικό Γραφείο της Ανυπότακτης Πολιτείας

Φράγμα Πείρου, Σεπτεμβρης 2018

logo-final1

ΦΡΑΓΜΑ ΠΕΙΡΟΥ. ΛΑΘΡΟΧΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ.

Πάτρα 5 Σεπτέμβρη 2018

Όλο και επανέρχονται το τελευταίο διάστημα οι αναφορές στο Φράγμα. Από πολλούς δημοτικούς και θεσμικούς παράγοντες. Όλες με προεκλογικά ή αντιπολιτευτικά προς τον Δήμο χαρακτηριστικά. Άλλες με την αλήθεια διαστρεβλωμένη, άλλες με την μισή αλήθεια, άλλες με άγνοια και αυταπάτες.

Θα επισημάνουμε: Πρώτον:

Απουσιάζει η οποιαδήποτε υπεύθυνη ενημέρωση από την Διευθύνουσα Υπηρεσία για το σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των υπολειπόμενων εργασιών, μέχρι την πλήρη αποπεράτωση και πλήρωση του Φράγματος. Μέχρι δηλαδή, το Φράγμα να μπορεί να δώσει νερό για χρήση από τους Δήμους. Γιατί απουσιάζει η ενημέρωση; Ποιοι φοβούνται; Ποιος εκτελεί τις υπολειπόμενες εργασίες; Ο ανάδοχος που για 6 χρόνια το είχε εγκαταλείψει; Πως γεφυρώθηκαν οι διαφορές; Με ποια συμφωνία και ποιο αντάλλαγμα;

Δεύτερο:

Είναι αλήθεια, ότι η υποχρεωτική περίοδος των δοκιμών και της συντήρησης του έργου θα αρχίσει μετά το πέρας των εργασιών και την πλήρωση του Φράγματος; Αυτά δεν είναι προϋπόθεση για την οριστική παραλαβή του έργου;

Τρίτο:

Διαβάζουμε, ότι τώρα θα ανατεθεί το οδικό έργο της παράκαμψης του Φράγματος. Δεν θα έπρεπε αυτό να ήταν μέρος του συνολικού έργου; Ή μήπως ήταν;

Εν τέλει, πως θα αποτιμηθούν οι ευθύνες για την καθυστέρηση, για την ενδεχόμενη υπέρβαση του κόστους, για τις ψευδείς διαβεβαιώσεις αποπεράτωσης, για την πολιτική εκμετάλλευση και τα πρόσκαιρα οφέλη ή την μετάθεση των ευθυνών και την συσκότιση; Αυτό που απαιτείται αυτή την στιγμή, είναι το αρμόδιο Υπουργείο, να απαντήσει με σαφή και οριστικό τρόπο για όλα αυτά. Για να μην πλέκουν σενάρια διάφοροι σχετικοί και άσχετοι και σκόπιμα τα μπερδεύουν με την λειτουργία του Φράγματος και το ποιος θα το διαχειρισθεί. Δηλαδή, άλλο πράγμα το έργο, το κόστος, το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης, οι δοκιμές, η υποχρεωτική συντήρηση, που είναι ευθύνες του αναδόχου, άλλο πράγμα η λειτουργία εκμετάλλευσης του Φράγματος μετά την οριστική παραλαβή του. Απλούστερα δεν μπορούμε να το θέσουμε.

Με την ίδια απλότητα, την απλότητα της πραγματικότητας και της αλήθειας, έπρεπε να το αντιλαμβάνονται οι πάντες. Φοβούμαστε ότι αυτό δεν συμβαίνει. Από σκοπιμότητα κυρίως, ενίοτε από άγνοια.

Θα προσπαθήσουμε με πολύ σαφή τρόπο να διατυπώσουμε την θέση της Ανυπότακτης Πολιτείας.

Τι προτείνει η Κυβέρνηση:

Διαδημοτικός Φορέας διαχείρισης λειτουργίας και συντήρησης του Φράγματος, διαχείρισης και διανομής του νερού. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του Φορέα εκτιμάται στα 4,5 εκατομμύρια Ευρώ. Προφανέστατα το κόστος αυτό θα επιβαρύνει την τιμή του νερού στους καταναλωτές. Να σημειωθεί, ότι αυτό είναι μόνο το λειτουργικό κόστος του φορέα. Δεν περιλαμβάνει έργα.

Τι προτείνουμε εμείς;

Διαδημοτικό Φορέα διαχείρισης του νερού. Καμία σχέση με την ασφάλεια, λειτουργία, συντήρηση του Φράγματος. Τα γειτονικά μας Φράγματα του Μόρνου και του Ευήνου, τα λειτουργεί, τα συντηρεί και τα διαχειρίζεται κρατική Υπηρεσία. Όχι η ΕΥΔΑΠ. Στην περίπτωση αυτή, το ετήσιο κόστος δεν υπερβαίνει τις 500000 Ευρώ. Κόστος δέκα φορές μικρότερο. Τι λέει η Κυβέρνηση; Αν οι Δήμοι, δεν θέλουν να αναλάβουν την δημιουργία του Φορέα, σαν «προσωρινή» λύση, θα είναι να το διαχειριστεί ο ανάδοχος. Αυτός που εκβιάζοντας καθυστέρησε πάνω από 6 χρόνια. Προτείνει δηλαδή η Κυβέρνηση την «προσωρινή», άρα την οριστική ιδιωτικοποίηση και του έργου και του νερού.

Η πρόταση των τριών Δημάρχων, είναι η πλήρως κρατική διαχείριση και του Φράγματος και του νερού. Δεν την απορρίπτουμε. Θεωρούμε, ότι η δική μας πρόταση, στο σημερινό πολιτικό περιβάλλον, διασφαλίζει τον κοινωνικό, κοινωφελή χαρακτήρα του έργου.

Εκτιμούμε την πρόταση μας, ρεαλιστική, εφαρμόσιμη, βιώσιμη και κοινωνικά επωφελή. Θεωρούμε, ότι δεν είναι δεδομένη, απαιτεί σταθερότητα και αγώνα. Ενάντια στην Κυβέρνηση, ενάντια στην «συνομοταξία των προθύμων».

Για την Ανυπότακτη Πολιτεία, Χρήστος Πατούχας, επικεφαλής Δημοτικός Σύμβουλος

Ψήφισμα για τους πλειστηριασμούς

logo-final

 

Η θέση μας για τους πλειστηριασμούς

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 26/10/2016, συζητήθηκε, μετά από πρόταση της Ανυπότακτης Πολιτείας το θέμα των πλειστηριασμών. Προτείναμε στην τοποθέτηση μας τις παρακάτω τροποποιήσεις στο ψήφισμα που πρότεινε ο κ. Δήμαρχος Πατρέων:

  • Να αντικατασταθούν οι όροι «λαϊκό σπίτι», «λαϊκή κατοικία», με τον όρο λαϊκή ιδιοκτησία. Προφανώς ο δικός μας όρος είναι ευρύτερος, περιλαμβάνει και ενδεχόμενες κληρονομημένες κατοικίες που οι περισσότεροι των ανθρώπων έχουν στα χωριά τους και καλύπτει επίσης κατεστραμμένους μικροεπιχειρηματίες, που είχαν υποθηκεύσει την ίδια την επιχείρηση τους.
  • Για όσους έχουν προσφύγει στον Νόμο Κατσέλη, γενναία μείωση των οφειλών τους. Χωρίς αυτήν, κανένας δεν θα μπορέσει να διασώσει το σπίτι του.
  • Το σημαντικότερο: Σεισάχθεια, δηλαδή διαγραφή του ιδιωτικού χρέους, όλων όσων αδυνατούν να πληρώσουν. Και στην κατηγορία αυτή να ενταχθούν όλοι οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι. Δηλαδή όλοι όσοι δεν έχουν εισόδημα ή αυτοί που το εισόδημα τους μειώθηκε πάνω από 50% στα χρόνια των μνημονίων.

Οι Τράπεζες, στο ίδιο διάστημα ανακεφαλαιοποιήθηκαν με ποσό πάνω από 150 δις, σε βάρος του δημοσίου χρέους, δηλαδή σε βάρος του συνόλου του Ελληνικού λαού.

Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, ακόμα και η αναστολή ή η ματαίωση των πλειστηριασμών, δεν θα έχει κανένα νόημα, δεδομένου του σχεδίου πώλησης όλων των κόκκινων δανείων σε ξένα funds και μάλιστα έναντι εξευτελιστικής τιμής. Τότε, όλα τα ακίνητα, θα βρεθούν σε λίγα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η Δημοτική πλειοψηφία και ο κ. Δήμαρχος απέρριψαν τις προτάσεις μας αυτές. Γιατί άραγε; Μόνο στο όνομα της κομματικής στενότητας και της αόριστης συνθηματολογίας;

Με κάθε τιμή

Για την Ανυπότακτη Πολιτεία

Χρήστος Πατούχας, Δημοτικός Σύμβουλος

Παρέμβαση για το προσφυγικό ζήτημα

prosfugas

Ας μην έχει κανένας την οποιαδήποτε αυταπάτη!

Δεν θα λυθεί το προσφυγικό ζήτημα, αν δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες του! Η βασική του αιτία είναι ο πόλεμος, οι κίνδυνοι που ο πόλεμος προκαλεί, η φτώχια και η εξαθλίωση που δημιουργεί.

Κατά τούτο, δεν θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να το λύσει! Γιατί μαζί με το ΝΑΤΟ, μαζί με «πρόθυμους» συμμάχους στην περιοχή, είναι αυτοί που το δημιουργούν. Είναι αυτοί που προκαλούν τις εντάσεις, αυτοί που πραγματοποιούν τις στρατιωτικές επεμβάσεις, αυτοί που πριμοδοτούν τις εμφύλιες συρράξεις.

Όλη η συζήτηση των τελευταίων μηνών, γίνεται για την διαχείριση του αποτελέσματος και όχι της αιτίας. Μάλιστα δε, για το πώς το αποτέλεσμα των προσφυγικών ροών, δεν θα θίξει την αλαζονική ευδαιμονία των χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Στον στόχο αυτό, ευνοούνται όλες οι ρατσιστικές και ακροδεξιές απόψεις, ενισχύονται όλα τα «εργαλεία» τους, (κλειστά σύνορα, εφαρμογή των αντιδραστικών συνθηκών), καταπάτηση των διεθνών συνθηκών, όπως η συνθήκη της Γενεύης για τα δικαιώματα των προσφύγων πολέμου.

Πρέπει να διαλυθεί και μια ακόμα, η μεγαλύτερη αυτή, αυταπάτη:

Η Ε.Ε., δεν υπήρξε ποτέ Ένωση ανθρωπισμού και Δημοκρατίας, όπως μερικοί θέλουν να την παρουσιάζουν. Ήταν εξαρχής, μια Ένωση ιμπεριαλιστική, με σταθερή πολιτική εναντίον των αδυνάτων στο εσωτερικό της, τέτοια είναι η οικονομική ασφυξία και η ισοπέδωση της χώρας μας, με επεμβατικές πολιτικές στο εξωτερικό, Ένωση ταυτισμένη με το ΝΑΤΟ και την Αμερικάνικη ιμπεριαλιστική πολιτική στην Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.

Θυμίζουμε:

Τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και την ισοπέδωση της Σερβίας, την επέμβαση στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Λιβύη, την διαρκή ενίσχυση της Τουρκίας και στην επεκτατική της πολιτική σε βάρος της χώρας μας και της παράνομης κατοχής της Κύπρου και εναντίον του απελευθερωτικού κινήματος του Κουρδικού λαού, η διαρκής ενίσχυση και στήριξη του Ισραήλ στο ρόλο του χωροφύλακα των λαών της Μέσης Ανατολής.

Ερώτημα:

Για όλα αυτά, για τον πόλεμο και τις συνέπειες του, υπήρξε από την «αριστερή» Ελληνική Κυβέρνηση, οποιαδήποτε ένσταση; Τέθηκε, έστω και σαν υπόθεση εργασίας, η ανάγκη της άμεσης διακοπής του πολέμου, η αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας, που θα δημιουργούσε άμεσα μείωση και διακοπή των προσφυγικών ροών;

Η απάντηση είναι όχι.

Όσο «σκληρή», ήταν η διαπραγμάτευση της που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο και την εσαεί υποδούλωση της χώρας μας, άλλο τόσο σκληρή, ήταν απέναντι στον Ευρωπαϊκό ρατσισμό, την ακροδεξιά ιδεολογία του, την καταπάτηση των διεθνών συνθηκών και των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Μας ζητά να συναινέσουμε στην δημιουργία των hotspots, δηλαδή στην δημιουργία κλειστών φυλακών για οικογένειες με ανήλικα παιδιά, για ελεύθερους κατατρεγμένους ανθρώπους.

Δεν υπάρχει τέτοια συναίνεση από την πλευρά μας. Αυτό που ζητάμε και θα το υποστηρίξουμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, σήμερα 21 Μαρτίου, είναι πρώτον:

Να δοθεί σε όλους τους πρόσφυγες πολιτικό άσυλο σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες και ελεύθερη μετάβαση στις χώρες που επιθυμούν.

Δεύτερον, ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, που θα λειτουργήσουν με την ευθύνη του Κράτους, στα οποία οι πρόσφυγες θα παραμείνουν προσωρινά μέχρι την μετεγκατάσταση τους. Διασφάλιση σε αυτά υγιεινών συνθηκών με ιατρική φροντίδα και περίθαλψη, συσσίτιο και ενίσχυση με τα απαραίτητα για την διαβίωση τους.

Ο Ελληνικός λαός, με την δημοκρατική, ανθρωπιστική του παράδοση, με την ιστορική του εμπειρία για τον διωγμό και την προσφυγιά, έδειξε από άκρου σε άκρο της χώρας πρωτοφανή αλληλεγγύη, στην δυστυχία και τον κατατρεγμό των αδύναμων συνανθρώπων μας. Και θα συνεχίσει να το κάνει εξαντλώντας και το ύστατο υστέρημα του.

Για την Ανυπότακτη Πολιτεία

Χρήστος Πατούχας

Βρίσκεστε εδώ: ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Οι Θέσεις μας