Ανυπότακτη Πολιτεία

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Χρήστος Πατούχας

Συνέντευξη Χ.Πατούχα στην εφημερίδα Πελοπόννησος

Ερώτηση: Πολιτεsunenteuksi xp pell marύεστε με συνέπεια και επιμονή. Αλλά ποια είναι η αριστερή περιοχή που καλύπτετε και που δεν καλύπτεται από άλλες παρατάξεις;
Αγαπητέ μου κύριε Μάγνη, θα απαντήσω και σε αυτή και σε όλες τις ερωτήσεις σας με σαφήνεια. Το δίλημμα των εκλογών, δεν είναι, αν θα καλύπτεται και από ποιόν η κάθε γεωγραφική περιοχή του συνολικού πολιτικού τοπίου. Γνωρίζουμε ότι μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, καταδικάζει τον κομματισμό και την στενότητα που προκαλεί. Και εξ αυτού του λόγου, όλοι οι προσκείμενοι και στηριζόμενοι από τα κόμματα εξουσίας σπεύδουν να δηλώσουν ανεξάρτητοι. Να εξορκίσουν τον κομματισμό, τον «προερχόμενο εκ του Περισσού», λες και όλες οι άλλες κομματικές εξαρτήσεις, ακόμα και οι διορισμοί, αθωώνονται αυτόματα.
Γνωρίζετε, ότι οι ιδεολογικές μου αρχές, στηρίζονται στην κοινωνική και κοσμοϊστορική φιλοσοφία της Αριστεράς, ωστόσο δεν ανήκω σε κανένα από τους υπάρχοντες πολιτικούς φορείς και κινήσεις της Αριστεράς. Ως εκ τούτου, εκπροσωπώ, ίσως την μόνη πραγματικά ανεξάρτητη παράταξη. Επί της ουσίας και όχι τυπικά. Γιατί οι εξαρτήσεις είναι πολύ περισσότερες από τις στενά κομματικές. Δεν φιλοδοξούμε λοιπόν να καλύψουμε κενά σε καμία κομματική εκπροσώπηση. Απευθυνόμαστε σε όλους τους συνδημότες μας, με τις θέσεις μας για την Αυτοδιοίκηση, για τα δημοτικά προβλήματα, για τα προβλήματα των ανθρώπων, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Ισχυριζόμαστε βεβαίως, ότι έχουμε πληρότητα θέσεων και προτάσεων. Και μπορούμε να αποδεικνύουμε την ορθότητα τους. Με την εμπειρία μας, την επιστήμη, την κοινή λογική και την ανεξαρτησία της γνώμης μας. Ναι, πάμε να σπάσουμε τον κλοιό. Όσο για την πολιτική Αριστερά και το μέλλον της, ισχυρίζομαι ότι έχω πλήρη άποψη, που δεν είναι προφανώς του παρόντος να την αναφέρω, αλλά πολύ μικρές δυνατότητες να επηρεάσω τα πράγματα.
Ερώτηση: Μήπως εν τέλει είναι βιωματική η υπόθεση και όχι ιδεολογική; Σαν ένας σεβασμός σε μια συντροφική μεταπολιτευτική αγωνιστική παρακαταθήκη;
Η αλήθεια είναι, ότι η ενασχόληση μου με τα κοινά, την πολιτική, τον συνδικαλισμό, το καλό των πολλών, αρχίζει από τα 15 χρόνια μου. Σημειώστε, χωρίς καμία διακοπή σε κανένα χρονικό σημείο για πάνω από 50 χρόνια. Κατά τούτο, ναι, είναι και βιωματική. Αλλά κρατείστε το σημαντικό: Πάντοτε με τρόπο συλλογικό και με βάση τις ιδεολογικές μας αρχές. Ναι, η σκέψη για παραίτηση από μάχες, που αφορούν κυρίως, τους νέους ανθρώπους, μου δημιουργεί κάποιο αίσθημα ενοχής. Το συγχωρώ σε όλους τους συναγωνιστές μου, αλλά εγώ όταν θα φύγω από την πρώτη γραμμή, θέλω να είναι συλλογική απόφαση, κάτι διαφορετικό θα το θεωρούσα λιποταξία.
Βεβαίως, η βιολογική κάμψη, κάνει τα πράγματα πλέον ορατά. Σημειώστε πάντως, αν έχει κάποια σημασία, ότι η Ανυπότακτη Πολιτεία, είχε και έχει διαρκή συλλογική λειτουργία.
Ερώτηση: Σας είδαμε αρκετές φορές να συγκλίνετε με τη δημοτική αρχή Πελετίδη. Πού αποκλίνετε;
Αλήθεια είναι. Συγκλίναμε σε απόψεις και χειρισμούς δημοτικών προβλημάτων. Και δεν μετανιώνουμε για αυτό. Γιατί πολλές φορές, η υποστήριξη του σωστού από περισσότερους, δημιουργεί ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την λύση. Αν με ρωτήσετε, αν οι άλλοι ήξεραν το σωστό, θα σας πω ναι, το ήξεραν. Η διαφοροποίηση τους, ήταν αντιπολιτευτική και μόνον. Για τις ψήφους, για να ξανακερδίσουν τον χώρο που απώλεσαν. Αλλά αυτό είναι φτηνή αντιπολίτευση.
Θα σας πω ακόμα, και μπορούμε να το αποδείξουμε, ότι σε σημαντικά ζητήματα, η Δημοτική Αρχή, ενστερνίστηκε δικές μας απόψεις.
Διαφωνήσαμε σε τρία σημαντικά ζητήματα και σε πολλά μικρότερα:
Στο ζήτημα της αντιδρόμησης της οδού Κανακάρη.
Στην ανάγκη της Νότιας χάραξης της Πατρών Πύργου στο τμήμα Μιντυλόγλι Κάτω Αχαΐα.
Στην συγκρότηση Διαδημοτικού Φορέα Διαχείρισης του νερού του Φράγματος Πείρου. Όχι για την διαχείριση και την συντήρηση των έργων, αλλά την διαχείριση του νερού. Θα είμασταν, αν είχε υιοθετηθεί η δική μας πρόταση, πολύ πειστικότεροι και αποτελεσματικότεροι απέναντι στην Κυβέρνηση.
Πέραν των συγκεκριμένων όμως, αποκλίνουμε σε αρκετά ζητήματα στην πολιτική μας φιλοσοφία. Εμείς πιστεύουμε στην καλή επεξεργασία και στην δύναμη της πειθούς. Το σωστό και το αληθές πείθει. Αν μη τι άλλο πείθει την κοινωνία. Είμαστε της σχολής του περισσότερου διαλόγου, των συγκλίσεων, των συμμαχιών, της ενότητας, της ενεργοποίησης κοινωνικών φορέων, της αυτοτελούς πολιτικής λειτουργίας, χωρίς δογματισμούς και ηγεμονισμούς. Και όλα αυτά να γίνονται με ταχύτητα και παραγωγικότητα.
Ερώτηση: Τι είναι αυτό που χρειάζεται η πόλη; Ποια είναι σήμερα η προοδευτική άποψη;
Η προοδευτική άποψη σήμερα, είναι αυτή που ήταν πάντα. Η εξυπηρέτηση του κοινωνικού συμφέροντος. Η προστασία των αδυνάτων, των πολλών. Των δικαιωμάτων τους στην δημοκρατία, στην ζωή, στην οικονομία. Του καθολικού δικαιώματος στη δουλειά, στην ανθρώπινη επιβίωση, χωρίς εκμετάλλευση. Της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Ειρήνης, της προστασίας του περιβάλλοντος και του εθνικού πλούτου. Της ιστορικής κληρονομιάς και της πολιτιστικής μας παράδοσης.
Η πόλη μας, πρέπει να είναι φιλική, φιλόξενη, καθαρή, όμορφη για όλους και για τους κατοίκους της. Να λυθούν όλα τα προβλήματα των υποδομών και των αναπλάσεων.
Ναι, να έχουμε Σιδηροδρομική Γραμμή, να έχουμε πλήρες δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών, να αντιμετωπίσουμε με τόλμη το κυκλοφοριακό πρόβλημα, να έχουμε Φυσικό Αέριο, να έχουμε Εθνικό Ενεργειακό Φορέα και φτηνή ενέργεια για τους κατοίκους.
Να σταματήσουμε να αναμασάμε ανοησίες για την «ανάπτυξη», να μην υποτάσσουμε τα πάντα, από την αμοιβή της εργασίας μέχρι την εκχώρηση δημόσιας περιουσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα δήθεν επενδυτών.
Να αναπλάσουμε όλο το θαλάσσιο Μέτωπο της πόλης μας για την αισθητική της αναβάθμιση, για την αναπνοή της. Για να αρέσει σε μας και τους επισκέπτες μας.
Βεβαίως, πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης. Να πετύχει την περίφημη Διοικητική και Οικονομική αυτοδυναμία. Χωρίς να γίνει ο δεύτερος μεγάλος φοροεισπράκτορας. Και ας υιοθετήσουμε το απλό: Να κατοχυρωθεί η χρηματοδότηση στα επίπεδα του 2010 και σε βάθος δεκαετίας να φτάσει στο 10% του προϋπολογισμού. Η πρόταση, είναι δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη. Ξέρω, υπάρχει η αντιπρόταση της επιχειρηματικής, δήθεν αναπτυξιακής, εμπλοκής των Δήμων. Υπάρχει και η βουλιμία του ιδιωτικού κεφαλαίου που καραδοκεί. Όμως αυτό, δεν οδηγεί στην οικονομική χειραφέτηση των Δήμων. Οδηγεί στην καταλήστευση των ανθρώπων.
Ερώτηση: Ποια είναι η ανάπτυξη που σας εκφράζει;
Μα η ανάπτυξη που θα εξασφαλίζει ευημερία για το σύνολο του πληθυσμού. Δουλειά για όλους, ικανοποιητική αμοιβή, δικαιώματα στην υγεία και την παιδεία, κοινωνική προστασία. Όχι στον καιάδα και την ανθρωποφαγία. Δυστυχώς ο χώρος και ο χρόνος σας δεν μου επιτρέπουν περαιτέρω ανάπτυξη.
Ερώτηση: Είστε πρόθυμος για συνεργασίες; Θα βάλετε όρους;
Υπό την προϋπόθεση συμφωνίας αρχών, στόχων και αμοιβαίου σεβασμού βεβαίως. Στο σωστό, όχι δεν βάζουμε κανέναν όρο. Οι όροι σε τέτοια περίπτωση ισοδυναμούν με απαίτηση ανταλλαγμάτων. Κύριε Μάγνη, σε όλη την διαδρομή, την προσωπική και την συλλογική μας, κινηθήκαμε μακριά από την πολιτική της φτήνιας και της εξαγοράς. Η πορεία μας είναι πορεία συνέπειας και αρχών. Πορεία δύσκολη και, πιστέψτε με, με κόστος. Αλλά είμαστε περήφανοι για την διαδρομή μας. Για την αφοσίωση και την ανιδιοτέλεια μας. Και είναι αυτό μια περιουσία ζωής. Δεν νομίζετε;

Βρίσκεστε εδώ: ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Η Κίνηση Ο Επικεφαλής Συνέντευξη Χ.Πατούχα στην εφημερίδα Πελοπόννησος