Ανυπότακτη Πολιτεία

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Χρήστος Πατούχας

Ομιλία του Χρ. Πατούχα στα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου

patuxasΦίλες και φίλοι,

Σήμερα 22 μέρες πριν από την κάλπη, είμαστε εδώ για να αξιολογήσουμε τα πρώτα συμπεράσματα από την επικοινωνία μας με το λαό της Πάτρας, Να κάνουμε την τελική μας εξόρμηση για την ενημέρωση του, για την συστράτευση, για την αντίσταση στην λαίλαπα που μαίνεται και απειλεί να γκρεμίσει κάθε δικαίωμα, κάθε κατάκτηση.

Είμαστε η Ανυπότακτη Πολιτεία!!! Και σε αυτές τις ζοφερές συνθήκες θέλουμε να σπάσουμε τον κλοιό! Να υπερβούμε τις δυσκολίες. Να ακουστεί  δυνατή, δυνατότερη, η φωνή των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας, των επαγγελματιών που βογκάνε, των συνοικιών της εγκατάλειψης.

Δυνατότερη στα αυτιά της εξουσίας, δυνατότερη στα δημοτικά όργανα, δυνατότερη στους δρόμους, η φωνή του αγώνα, της αντίστασης, της συσπείρωσης, των ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας.

Χαιρετίζουμε σήμερα κάθε ανυπότακτη συνείδηση, όλους  όσους σκέφτονται και ανησυχούν, όσους πιστεύουν στην συλλογική δράση, όσους με περηφάνια και ήθος μεγαλώνουν τα παιδιά τους και συντηρούν την οικογένεια τους μακριά από μικροβολέματα και ρουσφέτια.

Χαιρετίζουμε τα νιάτα της πόλης μας, την πιο αδικημένη νέα γενιά των τελευταίων 60 χρόνων. Όλα  τα παιδιά που με κόπους ατελείωτους και δαπάνες των οικογενειών τους κατόρθωσαν και σπούδασαν ή σπουδάζουν, που έχουν τεράστια κατάρτιση και επιστημονική εξειδίκευση και παλεύουν να οργανώσουν την ζωή τους μέσα στις ανυπέρβλητες δυσκολίες.

 

Αγαπητοί φίλοι, νέες και νέοι

Θέλουν να σας διώξουν, να σας υποτάξουν, να σας τσακίσουν. Μην τους αφήσετε! Παλέψτε για να διώξουμε αυτούς, παλέψτε για να αλλάξουμε τον τόπο μας.

Η ιστορία του λαϊκού κινήματος, η ιστορία των αγώνων της νεολαίας αποδεικνύει ότι μπροστά  στην μαζικότητα, την ενότητα, την καθολική απαίτηση, την αντοχή την υπομονή, την σύγκρουση δεν υπάρχει αντίπαλος ανίκητος.

Κι ας μοιάζουν σήμερα σιδερόφρακτοι. Είναι στο δικό σας χέρι και στα όρια της δική σας δημιουργίας να «λάβουνε τα όνειρα εκδίκηση», για να βαδίσετε σε ολόφωτες λεωφόρους ελπίδας και ξαστεριάς, συλλογικότητας και συναδελφοσύνης, αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής χαρούμενης και δημιουργικής δουλειάς.

Όλους εσάς αγαπητοί φίλες και φίλοι, σας καλούμε μαζί μας. Να στηρίξετε τη μάχη της ανιδιοτέλειας, της συνέπειας, της αγωνιστικής πορείας.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Η πόλη μας μετά τις εκλογές της 7 Νοέμβρη θα βρεθεί μπροστά σε ένα αδυσώπητο δίλημμα.

Θα ζήσει υποταγμένη στην πολιτική του Καλλικράτη και του μνημονίου; Η θα είναι σε θέση να παρακούσει, να απειθαρχήσει, να αντισταθεί, να διεκδικήσει και να συγκρουστεί προκειμένου να μην γίνει  μια απέραντη κοινωνική έρημος φτώχειας ανεργίας και απόλυτης υπανάπτυξης; Αυτό το δίλημμα από τον τρόπο που θα απαντηθεί θα καθορίσει την πορεία της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες.

Η μια ή η άλλη κατεύθυνση θα ορίσει τα δυο κεντρικά πολιτικά μέτωπα σύγκρουσης σε όλη τη χρονική περίοδο της τρόικας και της υποδούλωσης της χώρας.

Ενδεικτικό αυτού του κλίματος υποταγής είναι η απόλυτη σύμπλευση τους, των τριών, σε ζητήματα πολιτικής και ανάδειξη διαφορών σε δευτερεύοντα. Και αυτό με πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Συμφωνούν στην απολίτικη, δήθεν τεχνοκρατική, αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου, αντιμετωπίζουν με μοιρολατρία και υποκριτική συμπάθεια όσους ζουν την δυστυχία της πολιτικής που στηρίζουν, και όπου το πρόβλημα είναι ευρύτερων διαστάσεων και απαιτεί σύγκρουση, εκδηλώνουν ποικιλότροπα τις αντιδραστικές τους απόψεις. Θα σας αναφέρω μερικά χαρακτηριστικά  παραδείγματα.

Συμφωνούν και οι τρείς με το μνημόνιο. Επί της ουσίας. Η έκφραση συμπάθειας ή και λύπης για τα πόσα προβλήματα δημιουργεί στους απλούς ανθρώπους είναι υποκριτική. Τέτοια συμπάθεια άλλωστε έχει εκφράσει και η ίδια η Τρόικα. Δυστυχώς η πολιτική είναι πράξη και όχι προσευχή. Δεν τους είδαμε να καταγγέλλουν αυτή την πολιτική, πολύ περισσότερο δεν λένε λέξη για την Κυβέρνηση. Συμφωνούν και υπερθεματίζουν για τον Καλλικράτη, αδιαφορώντας για το ότι είναι μέρος του μνημονίου, άραγε το ξέρουν;

Αδιαφορώντας για την αντιδημοκρατική  δομή του,  για την ταφόπλακα που αποτελεί ο Νόμος αυτός για τα ελάχιστα τελευταία λαϊκά χαρακτηριστικά της Τ.Α. Δεν βγάζουν τσιμουδιά, για το πώς θα διαχειρισθούν τις τεράστιες περικοπές πόρων, παρά το ότι τους προκαλούμε βδομάδες τώρα να απαντήσουν. Γιατί θέλουν να κρύψουν τον διπλασιασμό  των Δημοτικών τελών, να κρύψουν τις 40.000 απολύσεις  συμβασιούχων, να κρύψουν ότι κάθε κοινωνική παροχή ή θα διπλασιάζει τις εισφορές της ή θα καταργείται.

Τι γνώμη έχετε κύριε Δημαρά, τι γνώμη  έχετε κύριε Κατσικόπουλε για την απόδοση του παραλιακού μετώπου της πόλης; Σας προκαλούμε να απαντήσετε. Με  ποιους επενδυτές είσαστε; Με τους κινέζους  που θα αγοράσουν και τα άλλα λιμάνια; ή με αυτούς από το Κατάρ του Νίκου Παπανδρέου; Γνωρίζετε βεβαίως ότι είναι στα σκαριά το ξεπούλημα. Ποιών τα συμφέροντα υπηρετείτε, εσείς οι δυο εκλεκτοί, του καλά προετοιμασμένου μαύρου μετώπου, της υποταγής του λαού, της επιδρομής στις τσέπες των Δημοτών, της, ακροδεξιών αποχρώσεων αισθητικής σας αντίληψης για κατατρεγμένους πρόσφυγες, νέα παιδιά, που είναι θύματα της πείνας της καταλήστευσης των πατρίδων τους και ενός αδυσώπητου ιμπεριαλιστικού  πολέμου τον οποίο στηρίζετε με την πολιτική σας στάση, στηρίζοντας τα ελληνικά εκστρατευτικά σώματα στις χώρες αυτές;

Τι θα κάνετε για να μην εκποιηθούν τα δυο αμαξοστάσια του ΟΣΕ στα πιο κεντρικά και τα πιο πυκνοκατοικημένα σημεία της πόλης που ζητάνε αναπνοή.

Τι γνώμη έχετε  για την ανταποδοτικότητα των δημοτικών υπηρεσιών, τι γνώμη έχετε για την διπλή και τριπλή φορολόγηση των πολιτών; Τι γνώμη έχετε  για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Δημοτικού Έργου που ήδη συντελείται ανταποδοτικά από ανεξέλεγκτες δημοτικές επιχειρήσεις; Συμφωνείται με το άρθρο που προβλέπει το ειδικό τέλος για κάθε απαλλοτρίωση; Δεν σας συμφέρει να το διαβάσετε; Σας το έχουμε πει εδώ και ένα μήνα και κάνετε πως δεν ακούτε.

Τι γνώμη έχετε για τις παραχωρήσεις, για τις συμβάσεις ΣΔΙΤ, για τα ληστρικά διόδια; Ετοιμάζεστε να το κάνετε στο Δήμο, στην Περιφέρεια; Που διαφωνείτε μεταξύ σας για αυτό;

Μήπως διαφωνείτε για το κυκλοφοριακό, για τις αστικές συγκοινωνίες, μήπως θα συγκρουστείτε με την Κυβέρνηση που καταργεί τον σιδηρόδρομο, που ματαιώνει την προοπτική του φυσικού αερίου; Σε ποιόν πουλάτε νοικοκυροσύνη και καλή διαχείριση όταν βαράτε προσοχές στην πολιτική εξουσία; Θα συγκρουστείτε με τα μεγάλα συμφέροντα; ή θα πειθαρχήσετε αδυσώπητα τους ανίσχυρους, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους μικροεπιχειρηματίες, τα γνωστά κοινωνικά υποζύγια που τώρα τους πουλάτε φωτογραφίες χαμόγελα και μπλουζάκια;

 

Αγαπητοί φίλοι,

Το σκηνικό έχει καλά στηθεί. Το υποστηρίζουν τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της κορυφής, το διαμόρφωσαν μεθοδικά για μεγάλο διάστημα με την συνδρομή μέσων ενημέρωσης και διόδων  πληροφόρησης. Θέλουν την ανώδυνη, συμφέρουσα, πλήρως υποταγμένη σε αυτά, εναλλακτική λύση. Για να επιβάλλουν την ακόμα σκληρότερη πολιτική τους, για να αδρανοποιήσουν την πολιτική δυσαρέσκεια, να την εκτονώσουν ανώδυνα.

Εκτιμάμε ότι ένα κομμάτι συμπολιτών μας με ειλικρίνεια πάει στον κ. Δημαρά θέλοντας να στείλει μήνυμα διαμαρτυρίας. Είμαστε υποχρεωμένοι να τους προειδοποιήσουμε. Μέλη και αγανακτισμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, απογοητευμένους εργαζομένους της Ν.Δ., αλλά και αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους.

Ο κ. Δημαράς είναι ανεξάρτητος μόνο από την δική σας γνώμη και τις ειλικρινείς σας προθέσεις, είναι εξαρτημένος από τα ίδια πολιτικά κέντρα που θέλετε να τιμωρήσετε.

 

Αγαπητοί φίλοι,

Δεν υπάρχει δίλημμα, Κατσικόπουλος ή Δημαράς. Αυτοί είναι το ίδιο, θα κάνουν τα ίδια και θα είναι σε βάρος μας. Αν θέλετε να στείλετε μήνυμα αγανάκτησης, μήνυμα διαμαρτυρίας, μη σπαταλήσετε την ψήφο σας. Μαυρίστε τους και τους δύο.

Στις κρίσιμες στιγμές τις ιστορίας είναι αποφασιστικό και ωφέλιμο να είσαι στην σωστή πλευρά της όχθης. Αν  θέλετε το μήνυμα σας να πιάσει τόπο, αν θέλετε να’ναι μήνυμα αγώνα, μήνυμα αποφασιστικότητας, μήνυμα καταδίκης, κάντε τώρα την υπέρβαση σας και ελάτε μαζί μας. Ψηφίστε και στηρίξτε την Ανυπότακτη Πολιτεία. Για να αντισταθούμε, για να κάνουμε ρωγμές, επενδύστε με την ψήφο σας στον αγώνα, δώστε δύναμη στον εαυτό σας, σκεφτείτε, στρατευτείτε σε μία πορεία ανατροπής που θα σας οπλίσει με περηφάνια, με ελπίδα και αισιοδοξία, με εμπιστοσύνη στις δικές σας δυνάμεις.

Στις 14 του Νοέμβρη, όταν το σύστημα εξουσίας θα πανηγυρίζει για την νίκη του, γιατί θα μας έχει στο χέρι, όταν ο κ. Δημαράς θα ανταλλάσσει φιλοφρονήσεις με την Κυβέρνηση τότε κανένα άλλοθι δεν θα έχετε και οι σημερινές σας αυταπάτες με τραγικό τρόπο θα διαλυθούν.

 

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Ζούμε σε μια πόλη με εκρηκτικά προβλήματα. Πρέπει να σας πω ότι και οι Δήμοι που προστίθενται έχουν επίσης εκρηκτικά προβλήματα. Κυκλοφοριακό, καθαριότητα, ανεφάρμοστα πολεοδομικά σχέδια, έλλειψη δικτύων αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών, έλλειψη συγκοινωνιών, πλατειών, χώρων πρασίνου, ποδηλατοδρόμων κ.τ.λ.

Για όλα έχουμε απόψεις  επεξεργασμένες, σαφείς, με την χρονική τους διάρκεια. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν έχουμε προτάσεις, αυτό που λένε δηλαδή για τις μικρές παρατάξεις. Ας μας κατηγορήσουν ότι όλες οι προτάσεις μας συνοδεύονται από ανάλυση και ισχυρή πολιτική επιχειρηματολογία. Αλλά διαφορετικά θα σας κοροϊδεύαμε και εμείς, όπως σας κοροϊδεύουν και οι άλλοι.

Θα απαριθμήσω χωρίς μεγάλη ανάλυση ορισμένα σημαντικά ζητήματα.

Το παραλιακό μέτωπο

α) Το νέο λιμάνι είναι έτοιμο εδώ και ένα χρόνο. Γιατί δεν έγινε η μεταφορά; Σας λέω ότι αυτό, μαζί με την θεωρία ανεπάρκειας είναι το πρώτο ύποπτο. Γιατί αν είχε γίνει μεταφορά, αντιλαμβάνεται ο καθένας, ότι η πόλη, ο Δήμος θα έλεγε τι θα γίνει τώρα; Δώστε μας το χώρο του παλιού λιμανιού.

β) Σας είναι γνωστό ότι και την τελευταία τετραετία ο Δήμος διεκδίκησε το παραλιακό μέτωπο. Η κριτική μου στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή είναι ότι η διεκδίκηση της ήταν μόνο με παραστάσεις και ψηφίσματα. Ωστόσο οι δυο κυβερνήσεις αρνήθηκαν να προχωρήσουν στην παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου.

Και τώρα αρχίζει να εφαρμόζεται ολοκληρωμένα η πολιτική εκποίησης της Δημόσιας περιουσίας με πανηγυρικές εξαγγελίες από τον Πρωθυπουργό και κορυφαία στελέχη σε εφαρμογή των εντολών της Τρόικας και του μεγάλου ντόπιου και ξένου τραπεζικού, «επενδυτικού» κεφαλαίου.

Τα προεόρτια τα είδαμε ήδη. Παραχώρηση των εργοταξιακών  χώρων  της γέφυρας, εκποίηση των αμαξοστασίων του ΟΣΕ, Ελληνικό, ΟΣΕ, ΟΤΕ και ένα σωρό άλλοι νευραλγικοί τομείς.

Σας προείπα ήδη, ότι ο κ. Κατσικόπουλος και ο κ. Δημαράς είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την πώληση.  Για αυτό, σοφά, σιωπούν. Γι’ αυτό  είναι κότες. Γιατί  αν τώρα το υποσχεθούν δεν θα μπορέσουν σε 10 μέρες να το πάρουν πίσω.

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Πάτρας.

Να πούμε ότι και στην τετραετία που πέρασε δεν έγινε τίποτα. Τα οδικά έργα που συζητάγαμε και το 2006 είναι ανολοκλήρωτα.

Διακονιάρης

Παραγλαύκιες

Μικρή Περιμετρική

Διάνοιξη Κανακάρη

Σύνδεση παραγλαύκειων με Λιμάνι.

Τι φταίει για αυτό; Σε ποιόν σχεδιασμό να ελπίσουμε στην εποχή του μνημονίου;

Αλλά και Σιδηροδρομικό Δίκτυο που πάει μια εικοσαετία πίσω, αν γίνει ποτέ, και όλα τα συναφή. Προαστιακοί Σιδηρόδρομοι, μέσα σταθερής τροχιάς κ.τ.λ. Όλα αυτά είναι προϋποθέσεις της λύσης του κυκλοφοριακού, των πεζοδρομήσεων, της αποτροπής ή της απαγόρευσης της χρήσης του αυτοκινήτου.

Ποιός από τους τρείς υποψηφίους, θα συμφωνήσει για ενιαίο φορέα αστικών συγκοινωνιών που θα πρέπει να είναι δημοσίου χαρακτήρα, με φτηνό εισιτήριο και ασφαλή μεταφορά; Ποιός θα συγκρουστεί από αυτούς με τα μεγάλα συμφέροντα;

Σχέδιο πόλης.

Αφορά την Πάτρα και τους τέσσερις Δήμους. Πως θα γίνει η εφαρμογή; Ο Νόμος λέει τέρμα η οποιαδήποτε χρηματοδότηση. Ότι κάνεις, θα γίνει με δημοτικούς πόρους  και ειδικό τέλος. Διαφωνεί κανένας μ’ αυτό; Θα το δηλώσει; Επιτέλους μέχρι που θα φτάσει το ξεβράκωμα; Θα παραδοθούμε άνευ όρων;

Είναι ώρα να μιλήσουμε για τα οικονομικά των Δήμων.

Σήμερα, π.χ.  ο Δήμος Πατρέων, με τα έσοδα που είχε, για κάθε 100€ διέθετε 80έως 85 ευρώ για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές και του έμεναν 15€ για να ασκήσει κοινωνική πολιτική, για να λειτουργήσει παιδικούς σταθμούς  και άλλες δραστηριότητες κοινωνικής προστασίας  και να κάνει  έργα βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Όλα τα άλλα δηλ. Καθαριότητα- Ύδρευση- Αποχέτευση ήταν ήδη ανταποδοτικά.

Στην τριετία του πρώτου μνημονίου τα έσοδα του Δήμου θα μειωθούν πάνω από 50%. Δηλαδή δεν θα μπορεί να πληρώσει ούτε τα ανελαστικά. Το αποτέλεσμα θα είναι κάθε κοινωνική δραστηριότητα να καταργηθεί, εργαζόμενοι να απολυθούν και σε κάθε περίπτωση να διπλασιάζεται ο Δημοτικός φόρος. Αυτός είναι ο Καλλικράτης, αυτόν τον νόμο ψήφισαν οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αυτόν τον νόμο ψήφισαν οι Δήμαρχοι τους στην ΚΕΔΚΕ με 97%. Αυτόν τον Νόμο επέβαλλε η τρόικα, αυτός ο Νόμος επιτίθεται στα λαϊκά  δικαιώματα, αυτός ο νόμος θα κάνει τον κόσμο να στενάξει. Τι χειρότερο μπορεί να προκύψει αν μαυρίσουμε τους δοτούς, τους υποταγμένους τους εκλεκτούς των μεγάλων συμφερόντων;

Τι καλύτερο μπορεί  να προκύψει  αν ενισχύστε την Ανυπότακτη Πολιτεία, αν δηλώσετε την απόφασή σας να παλέψετε μαζί μας; Θα τους στριμώξουμε, θα τους καταγγέλλουμε, θα τους αποκαλύπτουμε, θα τους σπάμε  τα τραπέζια, γιατί θα ήμαστε μαζί με τους Δημότες, μαζί με τους κατοίκους των συνοικιών μαζί με τους κατοίκους των οικισμών και των χωριών που θα ξαναδούν τους Δημάρχους στις επόμενες εκλογές. Σκεφτείτε ότι η κινητοποίηση  των εργαζομένων του Νοσοκομείου ματαίωσε την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υγείας. Αυτό δείχνει ότι μπορούμε. Ο  ενωμένος λαός μπορεί.

 

Φίλες και φίλοι,

Θα ήταν πολύ κουραστικό να αναπτύξουμε και άλλα ή όλα τα προβλήματα, άλλωστε όλοι τα ξέρετε γιατί τα ζείτε.

Η αλήθεια είναι ότι ο απλός δημότης, όποιος δεν είναι στις λίστες της κομματικής συναλλαγής, όποιος διατηρεί την ακεραιότητά του και την αξιοπρέπεια του, δηλαδή  η συντριπτική πλειοψηφία, δεν μπορούν να ελπίζουν ούτε στους Δήμους, ούτε στις λεγόμενες μεγάλες δημοτικές παρατάξεις, ούτε στο δοσίλογο πολιτικό σύστημα κορυφής. Είναι  όλοι τους εχθροί του Λαού. Όχι μόνο αντίπαλοί του. Έχουν σχεδιάσει την  καταστροφή του λαού και της χώρας με το μνημόνιο που το  πήγαν στο 2021, με τον Καλλικράτη της φοροεπιδρομής, με το τοκογλυφικό χρέος για να πληρώνεται το ξένο τραπεζικό κεφάλαιο με την ισόβια καταδίκη των λαϊκών στρωμάτων.

Πρέπει να τους σταματήσουμε!!! Και μπορούμε!! ο Ενωμένος Λαός μπορεί!!!

Η κίνησή μας, η Ανυπότακτη Πολιτεία, και όλα τα στελέχη της, πάλεψαν για την συστράτευση, για την συμπόρευση, για την ενότητα, για το μέτωπο ενός αποφασιστικού  και αταλάντευτου λαϊκού αγώνα. Και η ανάγκη αυτή, αργά ή γρήγορα, θα γίνει πράξη. Η ανάγκη της ζωής θα νικήσει τους εγωισμούς, την στενομυαλιά ηγεσιών, την ανεπάρκεια των προσώπων, θα νικήσει το κοντόφθαλμο πολιτικό ή κομματικό συμφέρον, θα ξεπεράσει τα κομματικά θερμοκήπια, θα ανατρέψει τη θεωρία  των κομματικών καταγραφών.

Ο στόχος είναι η νίκη του λαού. Θα χρειαστούν και άλλες προσπάθειες, πειθώ, διάλογος, πολιτικός εξοπλισμός. Καλούμε όλους τους σκεπτόμενους συμπολίτες μας να αποφασίσουν με το χέρι στην καρδιά και τα μάτια τους στο μέλλον. Ή με την ανατροπή ή με τον κατήφορο, την καταστροφή και την παρακμή.

 

Φίλες και φίλοι  συναγωνιστές  του ΠΑΣΟΚ,

Όσοι πιστέψατε στην αλλαγή, όσοι με αυτό το σύνθημα, καταλάβατε σοβαρές κοινωνικές αλλαγές, ανεξάρτητη και περήφανη την χώρα και το λαό της, όσοι παλέψατε για κοινωνικά δικαιώματα, αμοιβή, σύνταξη, δημόσια υγεία, δημόσια παιδεία, αξιοπρεπή ζωή, σήμερα είναι η ώρα να στείλετε το μήνυμά σας. Θα είναι μήνυμα της δύναμή σας, μήνυμα της καθαρής σας συνείδησης. Ούτε η αποχή, ούτε το άκυρο, ούτε ο Δημαράς, είναι το μήνυμα. Όλο αυτά, το σύστημα θα τα έχει ενσωματώσει την Κυριακή το βράδυ.

Απευθυνόμαστε στους μικροεπιχειρηματίες και μικρέμπορους  της πόλης μας. Πάντα ήταν πάνω από το κεφάλι σας η πίεση των τραπεζών, των πολυκαταστημάτων, των μεγάλων συμφερόντων, όμως τώρα η επίθεση είναι ανελέητη. Τώρα είναι δεκάδες και εκατοντάδες τα λουκέτα, και άνθρωποι πολύ σκληρά εργαζόμενοι, συνήθως με ολόκληρη την οικογένεια τους, βλέπουν την ανεργία στην πόρτα τους.

Η θέση τους είναι μαζί με όλους τους εργαζόμενους. Όταν ο κόσμος έχει δουλειά και εισόδημα θα ανασάνει και η αγορά.

 

Φίλες και φίλοι,

Στηριζόμαστε και στηρίζουμε το «κόμμα του δρόμου». Όλοι οι άνθρωποι που σ’ αυτές, τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες πάλεψαν, θέλουμε να ναι μαζί μας.

Όσοι υπεράσπισαν το δικαίωμα τους στην δουλειά, όσοι πρωτοστάτησαν για να καλυτερέψουν την ποιότητα της ζωής τους, οι κάτοικοι της ξερόλακκας, οι κινήσεις κατά της ακρίβειας, κατά των διοδίων, κατά των κεραιών, κινήσεις για προστασία της υγείας και της ζωής, κινήσεις προστασίας του περιβάλλοντος, η κίνηση υπεράσπισης των μεταναστών, απολυμένοι των stage και  έκτακτοι εργαζόμενοι, οι απεργίες και οι διαδηλώσεις  για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά δικαιώματα, είναι μάχες που είχαν και θα έχουν την στήριξή μας, την συμμετοχή μας.

Απευθυνόμαστε στους ανθρώπους του πνεύματος, της τέχνης και των γραμμάτων, στους φορείς του λαϊκού μας πολιτισμού, να διακηρύξουν τώρα την αντίθεσή τους στην παρακμή, την αντίσταση τους στην ιδεολογική και πολιτιστική σαπίλα.

Απομονώστε, τους πολλούς «γελωτοποιούς που συγκεντρώθηκαν στην αυλή του βασιλέως», εκεί που η τέχνη είναι σκοπιμότητα και ο πολιτισμός επιχείρηση και αρπαχτή.

 

Φίλες και φίλοι,

Θέλουμε και μπορούμε αυτή την πολιτική μάχη, να την κάνουμε μάχη της ελπίδας. Για την ανασύνταξη όλων των ζωντανών δυνάμεων, για τους αυριανούς, καθημερινούς αποτελεσματικούς νικηφόρους λαϊκούς αγώνες.

Θέλουμε την αποψινή σας παρουσία, να την κάνετε τις επόμενες μέρες μάχη σπίτι με σπίτι σ’ όλες τις γειτονιές σ’ ολόκληρο τον Δήμο.

Η φωνή των εργαζομένων, η φωνή της νεολαίας, η φωνή όσων σκέφτονται  και ελπίζουν θα ΄ναι ανάσα της ιστορίας, θα ναι δυνατότερη στις 8 του Νοέμβρη.

 

Όλοι μαζί στην μάχη

Αγώνας μέχρι την κάλπη.

Βρίσκεστε εδώ: ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Η Κίνηση Ο Επικεφαλής Ομιλία του Χρ. Πατούχα στα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου