Ανυπότακτη Πολιτεία

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Χρήστος Πατούχας

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ: Οι τρέχουσες εξελίξεις ή πως αθωώνεται η Κυβέρνηση

thalassio metopo2

 

Έγιναν την τελευταία εβδομάδα, δύο συσκέψεις των επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων με τον κ. Δήμαρχο της Πάτρας.

Το θέμα τους ήταν η ενημέρωση και η στάση της πόλης μετά το έγγραφο του Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών για τον τρόπο παραχώρησης που επιλέγει η Κυβέρνηση.

Παρατηρήσεις:

  1. Το έγγραφο του Νομικού Συμβούλου, επί της ουσίας ακυρώνει την παραχώρηση, υπονομεύει την πολιτική δέσμευση της Κυβέρνησης για παραχώρηση μιας έκτασης προς ανάπλαση, για χρήση και εκμετάλλευση προς όφελος του Δήμου και των δημοτών. Είναι δε, εδώ και πολλά χρόνια διακηρυγμένη η πρόθεση του Δήμου για ανάπλαση με ήπιες εγκαταστάσεις αθλητικές, πολιτιστικές, αναψυχής και περιπάτου δημοτών και επισκεπτών της πόλης. Και η ανάπλαση αυτή θα είναι αποτέλεσμα Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, (που θα προκηρυχθεί μετά την ολοκλήρωση της παραχώρησης και αυτό, για να συνεννοούμεθα, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά ή χωρίς την προϋπόθεση της παραχώρησης). Όλα αυτά, ήταν εξαρχής γνωστά και στις προηγούμενες και στην παρούσα Κυβέρνηση.
  2. Σύμφωνα επίσης με το έγγραφο αυτό, τα τέσσερα πέμπτα των υπαρχουσών χερσαίων εγκαταστάσεων, είναι παράνομα και πρέπει να κατεδαφιστούν. Μάλιστα δε, αυτό, ή η νομιμοποίηση ή η κατεδάφιση, πρέπει να γίνει με την απόλυτη ευθύνη και δαπάνες του Δήμου. Να προστεθεί, ότι αυτά προκύπτουν γιατί δεν γίνεται επανακαθορισμός των γραμμών αιγιαλού και παραλίας, σύμφωνα με την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά σύμφωνα με ότι ίσχυε πριν πενήντα ή εκατό χρόνια. Επί πλέον η παραχώρηση γίνεται για τριάντα μόνο χρόνια και με άλλους επικίνδυνους όρους. Ο πιο επικίνδυνος είναι, ότι θα προκύψει μία διαρκής, αδιέξοδη, ατελέσφορη, διένεξη του Δήμου με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.
  3. Είναι προφανές, ότι το έγγραφο αυτό, πρέπει να απορριφθεί στο σύνολο του. Δεν αποτελεί βάση συζήτησης και διαπραγμάτευσης. Ορθά η Δημοτική Αρχή το απέρριψε και έκτοτε ζητά την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο.
  4. Το έγγραφο αυτό ήρθε σε γνώση του Δήμου από τα μέσα του Οκτωβρίου του 17. Κατά την άποψη μας, έπρεπε από τότε να έρθει σε γνώση όλων. Και η απάντηση μας να ήταν απάντηση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Δήμαρχος, ισχυρίζεται, ότι περίμενε την διαπραγμάτευση του σε πολιτικό επίπεδο με την Κυβέρνηση. Το ίδιο ισχυρίστηκε και στις δύο συσκέψεις με τις Δημοτικές παρατάξεις. Οι συσκέψεις αυτές, είχαν σύμφωνα με την πρόταση του Δημάρχου, στόχο, την αποστολή επιστολής στην Κυβέρνηση με τις θέσεις του Δήμου και με αίτημα την απευθείας διαπραγμάτευση τους.
  5. Μετά την χθεσινή, (Πέμπτη 25/1/18), σύσκεψη με τις παρατάξεις, εμείς παρατηρήσαμε τα εξής:

Πρώτο: Την αποστολή της επιστολής του Δημάρχου, με τα επτά σημεία προτάσεις. Συμφωνούμε με τα επτά σημεία. Θα προσθέταμε σαν όγδοο ή σαν πρώτο σημείο, την αναγκαία μνεία για την παραχώρηση σε εύλογο χρόνο, του τμήματος που έχει εξαιρεθεί, των βορείων λιμενολεκανών, σύμφωνα με τον όρο που υπήρχε στην εισηγητική έκθεση της Σύμβασης Προσωρινής Παραχώρησης. Ζητήσαμε και την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ολιγοήμερη αναβολή του σύμφωνα με το σκεπτικό του Δημάρχου, δεν μας ενοχλεί.

Δεύτερο: Είδαμε κείμενο πέντε παρατάξεων, που καταλογίζει στην Δημοτική Αρχή την αποκλειστική ευθύνη για την απώλεια; του Θαλασσίου Μετώπου. Ούτε λέξη για το Κυβερνητικό έγγραφο, ούτε λέξη για Κυβερνητικές ευθύνες, ούτε λέξη για την τριετή ραθυμία και αναβλητικότητα, ούτε λέξη έστω για υπονόμευση της πολιτικής βούλησης μιας Κυβέρνησης που υποσχέθηκε την παραχώρηση με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Τρίτο και τελευταίο: Καταλαβαίνουμε την στάση των προσκείμενων στην Κυβέρνηση Δημοτικών παρατάξεων. Αυτές, προέκυψε αυτό και από την συζήτηση της Πέμπτης, θα δεχτούν το κείμενο. Άντε θα το δεχτούν με μικροπροτάσεις για μικροβελτίωση του. Όπως είχαν δεχτεί και το πρώτο σχέδιο Δρίτσα, που επεστράφη τότε σαν απαράδεκτο. (Αλήθεια, μήπως υπάρχει μεταξύ του τότε και του σημερινού σχεδίου, απόλυτη συνάφεια;). Αλλά να ταυτίζονται με την θέση αυτή και οι υπόλοιποι; Να θυσιάσουμε αγώνες του παρελθόντος, για όσους συμμετείχαν σε αυτούς, να θυσιάσουμε το ίδιο το αίτημα, στο όνομα μιας φτηνής, πρόχειρης, εκ δεξιών, αντιπολιτευτικής τακτικής απέναντι στην Δημοτική Αρχή; Είναι κρίμα, είναι και άδικο. Ευτυχώς, η πολιτική μας ιστορία και τα συλλογικά όργανα του Δήμου, παρέχουν πλούσιες δυνατότητες, πραγματικής πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Θα έπρεπε αυτές να αξιοποιεί όποιος ξέρει που βρίσκεται!

Για την Ανυπότακτη Πολιτεία

Χρήστος Πατούχας, επικεφαλής Δημοτικός Σύμβουλος

Ευχές για το 2018

patouxas2

Αγαπητοί μας συμπολίτες
Ευχόμαστε σε όλους υγεία και αντοχή, ευχόμαστε καλή διάθεση, αγωνιστικότητα, θάρρος, για την καινούρια χρονιά του 2018.
Όχι, δεν μπορούμε να συνοδέψουμε τις ευχές μας με καλές προβλέψεις. Θέλουν και η επόμενη χρονιά, να είναι χρονιά καινούριων θυσιών από την λαϊκή οικογένεια και τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου. Θέλουν την ξενιτειά για την νεολαία μας, την φτώχεια και την ανεργία, την μείωση των συντάξεων και των μισθών, την διάλυση των δικαιωμάτων και των εργασιακών σχέσεων, την ιδιωτικοποίηση των πάντων και τον εγκλωβισμό μας με κάθε είδους διλήμματα.
Αγαπητοί φίλοι
Δεν θα υπάρξει διέξοδος, χωρίς συνολική ανατροπή της κατάστασης που έχει σήμερα εγκαθιδρυθεί στον τόπο μας. Και των κυβερνήσεων της εθελοδουλίας και της ξενοκρατίας και της υποταγής στα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας. Αυτό προϋποθέτει, ο λαός μας να πάρει τις τύχες του στα δικά του χέρια. Όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα. Ο καθένας μας πρέπει με αυτό τον τρόπο να σκεφτεί. Να το σκεφτεί και στις πιθανές πολιτικές εξελίξεις στην νέα χρονιά.
Η Ανυπότακτη Πολιτεία θα είναι με όλες της τις δυνάμεις στους καθημερινούς αγώνες και το 2018. Για τα προβλήματα του Δήμου και των πολιτών,
Καλή χρονιά!

Χρήστος Πατούχας

Ομιλία Χρήστου Πατούχα στο φεστιβαλ Unity

patouxas

 

 

Αγαπητοί σύντροφοι

Αφού σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση, θα σας δηλώσω εξ αρχής, ότι βρίσκομαι εδώ με την ιδιότητα ενός ανθρώπου με μακρά θητεία στην Αυτοδιοίκηση, με μακρά θητεία επίσης στην Αριστερά, την οποία υπηρετώ και από μέσα και από λίγο μεγαλύτερη απόσταση για σχεδόν 50 χρόνια.

Ισχυρίζομαι λοιπόν, ότι μπορώ να σας μεταφέρω με πιστότητα τις σημερινές αγωνίες των απλών ανθρώπων, να σας μεταφέρω τις δυσκολίες των ανθρώπων της γενιάς μου για επιβίωση, για αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας και νοσηλείας, για την αδυναμία τους να στηρίξουν προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, να σας μεταφέρω την αγωνία των ανθρώπων που πίστεψαν την Αριστερά, που επένδυσαν σε αυτήν ελπίδες για καλύτερο αύριο και διαψεύστηκαν, να σας μεταφέρω τις αγωνίες της νεολαίας της πόλης μας. Τής πόλης που είναι η πρωτεύουσα της ανεργίας, με πάνω από 60% στους νέους κάτω των 35, με 10% πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο σε όλους τους άλλους δείκτες.

Της πόλης, που βρίσκεται στο επίκεντρο της ανεργίας από τις αρχές της δεκαετίας του 90, δηλαδή πολύ πριν αρχίσει η επίσημη κρίση και τα μνημόνια. Της πόλης που έχει βιώσει από εκείνη την δεκαετία, την καταστροφή και την απαξίωση παραγωγικών δυνάμεων, την απαξίωση του πιο εξειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού, την καταστροφή παραγωγικής τεχνογνωσίας δεκαετιών. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει με μαζικό τρόπο σήμερα σε όλη την χώρα.

Σήμερα, η κοινωνία μας και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, σπαράσσονται από τις συνέπειες της κρίσης, αυξάνεται καθημερινά ο πληθυσμός που διεκδικεί την επιβίωση του στα δημοτικά συσσίτια, που υπάρχουν οικογένειες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νέες οικογένειες που ο κοινωνικός οργανισμός δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες τους για παιδικό σταθμό. Που η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι κάτω από τα στατιστικά όρια της φτώχειας, που όλοι χρωστάνε στις τράπεζες γιατί και όσοι έχουν εργασία, έχουν δει το εισόδημα τους να μειώνεται στο μισό. Ο κίνδυνος να χάσουν την δουλειά τους είναι άμεσος, ο κίνδυνος να χάσουν το σπίτι τους, κρέμεται από πάνω τους συνεχώς.

Είναι τόσο προφανές, δεν χρειάζεται θεωρώ καμία απόδειξη, ότι λύση στην σημερινή κατάσταση δεν υπάρχει. Δεν θα υπάρξει με την πολιτική που εφαρμόζεται, ανάκαμψη οικονομική για πολλές δεκαετίες ακόμα. Αλλά και εάν κατά την γνώμη των κυβερνώντων, αρχίζουν να υπάρχουν τέτοιοι δείκτες ανάκαμψης, θα είναι σε ολοκληρωτικό όφελος του κεφαλαίου και των ξένων συμφερόντων. Έχει κανένας την αυταπάτη, ότι παρά τους όποιους δείκτες, θα βελτιωθεί η σύνταξη ή ο μισθός, ή θα βελτιωθούν τα επίπεδα της κοινωνικής προστασίας;

Όχι αγαπητοί σύντροφοι! Τα αντιλαϊκά μέτρα, ήρθαν για να μείνουν, για να αυξάνουν την κερδοφορία ξένων και εγχώριων επενδυτών, για να εκτρέφουν τον παρασιτισμό, την ξενοδουλεία, την υποταγή. Το πολιτικό αφήγημα, το αισιόδοξο για αυτούς, είναι εφεύρεση της «αριστερής» και της δεξιάς εξουσίας, για μόνιμη αιχμαλωσία, μόνιμη καταδίκη των λαϊκών στρωμάτων, στα συμφέροντα του κεφαλαίου, μόνιμη εξάρτηση από τις δυνάμεις της ιμπεριαλιστικής Ευρώπης, μόνιμη υποθήκευση και εκποίηση του εθνικού πλούτου, διαρκής στράτευση της χώρας στους ισχυρούς.

Δεν θα ασχοληθώ εν προκειμένω, με κραυγαλέα πολιτικά λάθη, με δημιουργημένες αυταπάτες για τον ρόλο της σημερινής κυβέρνησης. Τέτοια υπάρχουν πολύ προ του 2015. Θα αναφερθώ στα καθήκοντα της σημερινής αριστεράς.

Θα ξεκινήσω όμως κάπως γενικότερα. Οι κομμουνιστές, οι αριστεροί, όλες οι φερόμενες σαν ανατρεπτικές δυνάμεις, πρέπει να έχουν εξ ορισμού, το καθήκον της υπεράσπισης των συμφερόντων και των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας. Αυτή είναι η θεμελιώδης ιδεολογική, πολιτική, ταξική και στρατηγική διαφορά τους από όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με αυτή την θεμελιώδη διαφορά, για την σημερινή τραγική κατάσταση, για την σημερινή καθοριστική ήττα, ευθυνόμαστε όλοι, ευθύνονται όλες οι δυνάμεις της κομμουνιστικής και ανατρεπτικής αριστεράς, μικρές και μεγαλύτερες. Ευθυνόμαστε για την διάλυση του εργατικού και λαϊκού κινήματος και την υποταγή του. Δεν το τροφοδοτήσαμε με στόχους, δεν το εμπνεύσαμε, κυρίως δεν αναλάβαμε την ευθύνη ο καθένας για τον εαυτό του. Και όταν αναφέρονται ευθύνες, ο καθένας προσπαθεί αλλού να τις μετακυλήσει. Σαν για να βρουν έδαφος οι εκατέρωθεν πολιτικοί χαρακτηρισμοί, χρησιμοποιούμε την δυστυχία ενός ολόκληρου λαού και τους εκτοξεύουμε εναντίον αλλήλων, εκτός ουσίας, εκτός τόπου και χρόνου.

Ναι, υπάρχουν πολλές διαφορές και διαφωνίες. Δικαιολογημένες και μη. Η καλή αρχή θα ήταν να μη τις μεγενθύνουμε. Θα ήταν με βάση αυτές, κυρίως όμως με βάση την συσσώρευση των κοινωνικών προβλημάτων, να αναζητήσουμε μια γλώσσα συνεννόησης. Αυτό είναι σήμερα το άμεσο και υπέρτατο καθήκον.

Πρέπει να πάρουμε υπόψη μας τα εξής:

Πρώτο: Ο αντίπαλος μας, οι δυνάμεις της οικονομικής ολιγαρχίας, οι ξένοι και το πολιτικό προσωπικό που τους στηρίζει, είναι αντίπαλος πολύ ισχυρός. Διαθέτει την εξουσία, έχει τεράστια ερείσματα, έχει το κοινοβούλιο και το κράτος, έχει τους μηχανισμούς της διοίκησης και της ιδεολογίας, έχει την δυνατότητα της κατασταλτικής βίας, ατομικής και μαζικής, έχει την δικαιοσύνη και την εξάρτηση της και κυρίως, έχει ξεκάθαρους στρατηγικούς και τακτικούς στόχους. Ξέρει την κάθε στιγμή, με απόλυτη ακρίβεια αυτό που θέλει. Θέλει την μακροχρόνια διατήρηση της εξουσίας του, την μακροχρόνια ταξική υποταγή των αντιπάλων του.

Δεύτερο. Ο αντίπαλος δεν είναι ανίκητος. Αλλά, ενώ αυτός είναι ένας γενικός κανόνας, υπάρχουν πολύ σοβαρές προϋποθέσεις.

Όπως: Η ύπαρξη αποτελεσματικού πολιτικού μετώπου- φορέα, που με την πολιτική και την δράση του θα πείσει και θα κινητοποιήσει την πλειοψηφία των κοινωνικών στρωμάτων που καταπιέζονται και μπορούν εν δυνάμει να αποτελέσουν την δύναμη ανατροπής. Που θα τους συνεγείρει και στον τομέα της ιδεολογίας και της άμεσης πολιτικής δράσης. Που θα τροφοδοτήσει και θα κινητοποιήσει τις μαζικές κοινωνικές οργανώσεις. Που θα πολιτικοποιεί και θα συνενώνει τα αιτήματα τους.

Θα σας πω ένα πρόσφατο παράδειγμα από συζήτηση μου με δύο παλιούς μου συντρόφους. Το θέμα μας ήταν η ιδεολογική και πολιτική αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής και της νεοναζιστικής δράσης στην χώρα μας και γενικότερα. Τι παρατηρήσαμε στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα; Σκόρπιες μικροκινητοποιήσεις από μικρές ομάδες, δύο συγκεντρώσεις στην Δραπετσώνα σε διαφορετικές μέρες. Η μία ήταν κομματική συγκέντρωση του ΚΚΕ.

Αισθάνονται όλοι αυτοί, ότι έπραξαν το καθήκον τους; Φυσικά όχι. Ο κίνδυνος του νεοφασισμού είναι πολύ μεγαλύτερος από τις κομματικές ασκήσεις. Και εννοείται ότι στις όποιες κινητοποιήσεις πρέπει να κυριαρχεί η πλατιά δημοκρατική ενότητα. Με τρόπο, που να εκτίθενται και όσοι γλυκοκοιτούν τους χρυσαυγίτες για πρόσκαιρα μικροκομματικά αμοιβαία οφέλη. Κρατείστε το αυτό, αν θέλετε, για την ανάγκη ακόμα και άλλων θεματικών συμμαχιών και μετώπων.

Όλα αυτά που πρόχειρα σας ανέφερα, θεωρώ, ότι θέτουν τον δάκτυλο επί του τύπου των ήλων. Υπάρχει απάντηση στην παντοκρατορία των δυνάμεων του κεφαλαίου, των μνημονίων και του αλυσοδέματος του λαού και της χώρας; Τι πρέπει να κάνουμε για αυτό;

Σας ανέφερα εξ αρχής, ότι οι κομμουνιστές και οι αριστεροί είναι εξ ορισμού αυτοί που πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της νίκης, όχι αυτοί που θα διαχειρίζονται και θα ευθύνονται για τις ήττες. Αυτό προϋποθέτει έναν βασικότατο όρο, έναν αδήριτο κανόνα. Πειθαρχία, όχι στην αυθυπαρξία του καθενός, αλλά πειθαρχία στον στόχο μας. Με βάση αυτόν τον κανόνα θα κριθούν όλοι. Και αν δεν συνενώσει όλους ο στόχος, ή τουλάχιστον τους περισσότερους, τότε όχι μόνο δεν υπάρχει ελπίδα για νίκη, αλλά του καθενός η δύναμη θα φυλλοροεί μέχρι την διάλυση του.

Θα ήθελα επί αυτού να παρατηρήσω:

1. Διαπιστώνω αυταπάτες σε πολλούς για την στάση μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ότι, εν δυνάμει μπορούν να αποτελέσουν στο μέλλον δύναμη αντίστασης. Ιδιαίτερα αν χάσουν τις εκλογές. Η προσωπική μου γνώμη είναι, ότι όσοι δεν έφυγαν ήδη τιμώντας τις αρχές και την προσωπική τους διαδρομή, όλοι όσοι αποτελούν τον μηχανισμό του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν ήδη εχθρούς και πολέμιους κάθε εξέλιξης. Είναι χειρότεροι, είναι και πιο ιδιοτελείς ακόμα και από τους Υπουργούς. Δεν έχουμε τον χρόνο, θα μπορούσα να σας αναφέρω πολλά παραδείγματα τέτοιας στάσης στην πόλη μας.

2. Το ΚΚΕ, η ισχυρότερη και ιστορικότερη δύναμη της κομμουνιστικής αριστεράς, ακολουθεί σήμερα αυτοκαταστροφική, καταστροφική για το κίνημα και τους στόχους του πορεία. Ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μου για τα θέματα στρατηγικής και τακτικής, πιστεύω παρά την λανθασμένη του τακτική, θα μπορούσε να πρωτοστατεί στον αγώνα για την επιβίωση του λαού και της χώρας. Να πρωτοστατεί για την συγκρότηση κοινωνικών και πολιτικών μετώπων, να ηγηθεί με ισοτιμία και σεβασμό ολόκληρης της πολιτικής αριστεράς που διαπνέεται από τους ίδιους στόχους. Που μπορεί να διαγνωσθεί πρόθεση κοινής δράσης για το σήμερα. Ιδεολογικές εκτροπές που οδήγησαν σε διασπάσεις του παρελθόντος, κάνουν σήμερα το κόμμα αυτό να φοβάται την σκιά του, να κλείνεται, να οδηγείται στην υπέρτατη εσωστρέφεια και το χειρότερο, δεν κινείται για να ερμηνεύσει ορθά τις ιδεολογικές του εκτροπές και να εντοπίσει τα δικά του ηγετικά λάθη.

Ας αναφέρουμε το σημαντικότερο ιστορικό παράδειγμα: Το ΚΚΕ, που σήμερα αρνείται κάθε προσέγγιση με οποιαδήποτε όμορη δύναμη, τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, είναι το ίδιο που πραγματοποίησε την χαμηλότερης ποιότητας πολιτική συμμαχία στην δεκαετία του 80, που ήταν το σύμφωνο ΕΑΡ-ΚΚΕ και η δημιουργία του ενιαίου Συνασπισμού. Αυτή υπήρξε η ιδεολογική προσχώρηση του ΚΚΕ στον «Ευρωπαϊκό προσανατολισμό» της χώρας, στην σοσιαλδημοκρατική αντιμετώπιση και διαχείριση των προβλημάτων της και μετά στην άθλια συγκυβέρνηση Τζαννετάκη.

3. Παρόλα αυτά, δεν συμφωνώ με όσους ισχυρίζονται, ότι το ΚΚΕ είναι τελειωμένη υπόθεση. Τι απαιτείται; Απαιτείται από όλους τους άλλους η μέγιστη ιδεολογική αποσαφήνιση, η καλύτερη δυνατή προγραμματική πολιτική συγκρότηση, η αποφασιστική συμμαχική προσήλωση και εν τέλει η δημιουργία ενός διακριτού ισχυρού πολιτικού πόλου. Αν αυτός ο πόλος, δεν συγκροτηθεί και αν δεν αποκτήσει το κρίσιμο ελάχιστο πολιτικό μέγεθος, τότε ούτε το ΚΚΕ θα επηρεασθεί, ούτε αυτοτελώς θα μπορεί να υπάρξει σημαντική πολιτική επιρροή. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα; Το άμεσο μέλλον θα το δείξει. Αλλά, διακρίνω ήδη σημαντικές δυσκολίες. Αυτό που σας ανέφερα για την πίστη στην αυθυπαρξία και όχι στον στόχο μας, χαρακτηρίζει πολλούς και στην πέραν του ΚΚΕ αριστερά. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, οι μικρομεγαλισμοί και οι εμμονές στην αυθυπαρξία, είναι το κύριο χαρακτηριστικό πολλών. Ναι, έγιναν και γίνονται από την ΛΑΕ τέτοιες προσπάθειες. Πρέπει να γίνουν πιο επίμονες, με πιο καθαρούς πολιτικούς στόχους, με προσήλωση στην αξιοποίηση όλων των δυνάμεων.

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι

Θα μπορούσα να αναλώσω περισσότερα, για να διατυπώσω την γνώμη μου για τις προγραμματικές αρχές, για το τί πρέπει να γίνει στην πολιτική σκακιέρα. Δεν θα το κάνω. Θεωρώ τους αποψινούς συνομιλητές μου αρμοδιότερους από εμένα.

Ξέρετε ποιο είναι το κύριο που πρέπει να αναστρέψουμε και να ανατάξουμε; Είναι η δικαιολογημένη, μαζική και μεγαλύτερη στην ιστορία, απογοήτευση όλου του λαού. Αυτό επιδρά στο επίπεδο και την αποτελεσματικότητα των αγώνων, αυτό δυσκολεύει την πολιτική δράση. Ο χρόνος, δεν μας παραχωρεί την πολυτέλεια της αναμονής ή της καθυστέρησης. Οι απαντήσεις και οι πράξεις δεν μπορούν να γίνουν αύριο. Θα ήθελα να μου επιτρέψετε να πιστεύω, ότι στην προσπάθεια αυτή, καταλυτική θα είναι η δύναμη της νεολαίας. Αυτή πρέπει να είναι στο κέντρο της προσοχής μας, αυτήν πρέπει να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Αυτοί αποτελούν την «μάλλινη τσέπη στους χειμώνες των καιρών μας», σύμφωνα με μία πολύ πετυχημένη ποιητική έκφραση. Σας αποχαιρετώ, παραφράζοντας λίγο τον Φιντέλ Κάστρο, μόνο με την ετοιμότητα και την πλειοψηφία του λαού, μπορούμε να νικήσουμε.

Ομιλία του Χρ. Πατούχα στην εκδήλωση της ΑΡΑΝ

Δημοσιεύουμε την ομιλία του Χρήστου Πατούχα στην εκδήλωση για την Αριστερά και το Μέτωπο που διοργάνωσε η ΑΡΑΝ την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου.

"Η αλήθεια είναι ότι στην Αριστερά γίνεται, και πάντα γινόταν, διάλογος. Είτε στο ίδιο τραπέζι, είτε με την κατάθεση των απόψεων. Αυτό που λείπει είναι ένας διάλογος που θα 'χει στόχο την συμφωνία. Το ερώτημα είναι υπάρχει σήμερα διάλογος που έχει στόχο, που η πολιτική βούληση του διαλόγου αυτού είναι η επεξεργασία κοινής δράσης, ο καθορισμός ενός συμμαχικού πλαισίου που όμως θα αλλάζει τα πράγματα, που θα οδηγεί τον λαό σε νίκη; Σε αυτό το ερώτημα θα επιχειρήσω απάντηση και θα διατυπώσω μερικούς, μπορεί και σκόρπιους, προβληματισμούς.

Πρώτη παρατήρηση:

Η χρονική συγκυρία δεν είναι η καλύτερη. Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, μάλλον παρατεταμένη, και στις περιόδους αυτές κυριαρχεί η ευδαιμονία των εκλογικών προσδοκιών. Αυτό τους αφορά όλους, μικρούς και μεγάλους και υποτάσσει όλων την δραστηριότητα με αποτέλεσμα η σοβαρή συζήτηση να υποχωρεί ή και να τορπιλίζεται. Το σοβαρότερο όμως είναι ότι εγκαθίσταται στην σκέψη η ψευδαίσθηση της νίκης από την βελτίωση των εκλογικών ποσοστών. Όταν είναι προφανής η ανάγκη ανατροπών. Και αυτό αφορά πολλούς,το ερώτημα βεβαίως είναι αν είναι δίλημμα ή επιλογή.

Δεύτερη παρατήρηση:

Ο διάλογος γίνεται σε συνθήκες κρίσης. Μιας κρίσης οξύτατης και καταστροφικής για την χώρα και τον λαό. Η συζήτηση δεν μπορεί να μην την αφορά. Δίνεται πολλές φορές η εντύπωση, ότι συζητάμε με την χαλαρότητα μίας ήρεμης περιόδου. Με απλά λόγια, η πραγματικότητα ή αλλιώς οι περίφημες αντικειμενικές συνθήκες, πρέπει καθοριστικά να συνεξετάζονται, γιατί επηρεάζουν, καθορίζουν τους στόχους.

Τρίτη παρατήρηση:

Η «Συμμαχία», το «Μέτωπο», ιδιαίτερα στις συνθήκες της κρίσης, δηλαδή σε συνθήκες άμεσου κινδύνου για την χώρα, την επιβίωση του λαού της, την εθνική της επιβίωση, είναι επιλογή – μονόδρομος νίκης. Προκύπτει αυτό, από την θεωρητική ανάλυση, από την ταξική διάρθρωση της κοινωνίας, από την ιστορική εμπειρία, προκύπτει και από την απλή λογική.

Τέταρτη παρατήρηση:

Ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος, μας έχει βάλλει από κάτω. Είναι πολύ ορατός ο ορίζοντας της πλήρους καταστροφής, πρέπει να σώσουμε «οτιδήποτε και αν σώζεται». Όταν, σύμφωνα με τον παρόντα σχεδιασμό, αρχίσει η διαδικασία ανάκαμψης, ο κόσμος της εργασίας θα βρίσκεται χωρίς κανένα κοινωνικό δικαίωμα, με πενιχρότατο εισόδημα όσοι δουλεύουν, με τρομακτικό τον αριθμό των ανέργων και εξαθλιωμένων, με πλήρη αποδιάρθρωση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, με ξεπουλημένο τον εθνικό πλούτο, με τον λαό συντριπτικά ηττημένο. Ο κατήφορος προς αυτή την εφιαλτική προοπτική πρέπει να σταματήσει τώρα!.

Περισσότερα...

Συσκέψεων το ανάγνωσμα...

Κάθε καλόπιστος συμπολίτης μας εύλογα θα αναρωτηθεί:

Γιατί έγινε η πρόσφατη σύσκεψη που οργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με εκπροσώπους των εταιρειών του ΟΣΕ, βουλευτές και Δημάρχους;

Για ενημέρωση; Για ανταλλαγή απόψεων; Για σχεδιασμό; Ή μήπως για να κρύψουμε τις ευθύνες; Τις ευθύνες μιας συνολικής καταστροφικής εγκατάλειψης της Πάτρας και ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας;

Επειδή:

  • Γνωρίζουμε την αλήθεια. Ακόμα κι αν τους την βγάζουμε με το τσιγκέλι. Το τρένο θα φτάσει στο Ρίο μετά το 2020!!
  • Όχι μόνο δεν υπάρχει προοπτική υπογειοποίησης, δεν υπάρχει καν προοπτική η σιδηροδρομική γραμμή να φτάσει στο καινούργιο λιμάνι.
  • Δεν υπάρχει προοπτική η σιδηροδρομική γραμμή να καλύψει την παλιά της διαδρομή στην Δυτική Πελοπόννησο.

Όταν όλα αυτά συμβαίνουν και δεν τα αποκαλύπτουμε και δεν τα καταγγέλλουμε, τότε συνειδητά γινόμαστε συνένοχοι, τότε συνειδητά το μόνο που μας απασχολεί είναι η συγκάλυψη των Κυβερνητικών Ευθυνών!!

Αλλά και όταν, αναπότρεπτα, η αλήθεια και οι ευθύνες προκύπτουν, τότε περιοριζόμαστε σε γλυκανάλατες "χαζομάρες" για μελλοντικά σχέδια. Και το προκλητικότερο πολλές φορές οι "χαζομάρες" ανακοινώνονται σαν επιτυχίες!

Ας προσέξει η αιρετή Περιφέρεια. Ας μην ακολουθεί κατά γράμμα την πρακτική του υπολοίπου, πλήρως υποταγμένου πολιτικού προσωπικού. Βουλευτών, Διοικητών και κομματαρχών.

Χρήστος Πατούχας, Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής της "Ανυπότακτης Πολιτείας"

Βρίσκεστε εδώ: ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Η Κίνηση Ο Επικεφαλής