Ανυπότακτη Πολιτεία

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Ο Συνδυασμός μας Συνδυασμός

O Χρήστος Σπυρόπουλος υποψήφιος με την Ανυπότακτη Πολιτεία

spiropoulos

Γιατί κατεβαίνω υποψήφιος με την «Ανυπότακτη Πολιτεία»

Γεννήθηκα σε ένα μικρό χωριό των Καλαβρύτων το Κρυονέρι (Ασάνι) λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 1952. Αν και έφυγα από κει 7 χρονών δεν έπαψα ποτέ μέχρι σήμερα να είμαι «κολλημένος εκεί» στον τόπο που αντίκρυσα τη ζωή. Στα 17 - 18 μου χρόνια - στην Πάτρα πια – κάτω από μια κληματαριά σε μια μικρή αυλίτσα στο Ζαβλάνι .... θυμάμαι .....πως έχτιζα όνειρα για το μέλλον....

Στην πορεία της ζωής μου διαπίστωσα ότι η πολιτική έχει χαρακτηριστικά γνωρίσματα και προσανατολισμό από χώρο σε χώρο, ενώ η ιδεολογία που έχει σημείο αναφοράς τον ΑΝΘΡΩΠΟ είναι μία και μοναδική.

Προερχόμενος από μια μικροαστική αλλά άκρως ηθική οικογένεια διαφοροποιήθηκα από τότε συνειδητά στις επιλογές μου για το τι είναι «πρέπον αναγκαστικά και συγκυριακά» και τι «κοινωνικά δίκαιο αβίαστα και διαχρονικά». Αργότερα φοιτητής και στρατιωτικός συγχρόνως είχα τη σκληρή εμπειρία επί χούντας να βιώσω καταστάσεις, που χαρακτηριστικό είχαν την καταπίεση, το ρατσισμό, τη διάκριση των κοινωνικών τάξεων και των φύλων και την επιβολή του φασισμού σε όλες τις φάσεις της κοινωνικής ζωής αδιακρίτως. Έτσι κοντολογής έφτασα κοντά 30 χρονών το 1981 για να εναποθέσω τις ελπίδες μου για κοινωνική δικαιοσύνη,αξιοκρατία, ελευθερία σκέψης και έκφρασης αλλά και πολιτικού πλουραλισμού στο ΠΑΣΟΚ, όπου συνειδητά ήμουνα –παρά τις απογοητεύσεις μου- μέχρι πρότινος.

Στην πορεία αυτή δεν έχασα ποτέ τον ιδεολογικό προσανατολισμό μου, που σημείο αναφοράς είχε την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και τη λαική ενότητα των δημοκρατικών δυνάμεων, μόνη που θα μπορούσε να εγγγυηθεί την πάλη απέναντι στην αναλγησία, την εκμετάλλευση και την αδιαφορία του καπιταλιστικού συστήματος.

Στενοχωριέμαι που κάποιοι φίλοι μου εξακολουθούν να έχουν ιδεολογική εμμονή σε χώρους που απέτυχαν να εκπροσωπήσουν τα λαικά συμφέροντα...

Απογοητεύτηκα - ομολογώ αργά – αλλά και πάλι σταθερός στις αρχές μου και στις ιδέες μου, χωρίς προκαταλήψεις, βρέθηκα σκεπτόμενος....

Σήμερα έχω φίλους καρδιακούς –ακόμη από την εφηβική μου ηλικία- υποψήφιους σε άλλους ιδεολογικούς χώρους. Έχω παλιούς μου συντρόφους – συναγωνιστές και φίλους με ηθική διαδρομή. Όλους τους εκτιμώ και τους σέβομαι για τον αγώνα τους στον πολιτικό στίβο και στα δρώμενα της πόλης και όχι μόνο. Όμως χωρίς πολιτικές βλέψεις και φιλοδοξίες προσωπικές, χωρίς να αμφισβητώ τη δημοκρατική «αριστερή καταβολή, πορεία και πράξη» άλλων συμπλεομένων με τις απόψεις μου φίλων, σε άλλους συνδυασμούς, για τον αγώνα τους στη διεκδίκηση και εκπρόσωπησή τους στο Δήμο της πόλης μας, έχω υποχρέωση να δηλώσω γιατί κατεβαίνω υποψήφιος με την «Ανυπότακτη Πολιτεία» και το Χρήστο Πατούχα. Είμαι εκεί επειδή κατά την άποψή μου ο Χρήστος ο Πατούχας είναι ο καλλίτερος και ρεαλιστικότερος εκφραστής και πραγματιστής των λαικών συμφερόντων της πόλης. Η πολιτική διαδρομή του, η ηθική του και οι αγώνες, που έχει δώσει για το δίκιο και τα λαικά στρώματα είναι εύκολο σήμερα να το ψάξετε και να το διαπιστώσετε. Γι΄αυτό είμαι υποψήφιος με την «Ανυπότακτη Πολιτεία» και τον επικεφαλής της Χρήστο Πατούχα.

Χαιρετίζω όλους τους υποψήφιους του συνδυασμού της Ανυπότακτης Πολιτείας και κυρίως τους νέους και τις νέες που πλασιώνουν το ψηφοδέλτιο και είναι οι περισσότεροι και τους εύχομαι καλό αγώνα γιατί αυτοί είναι η ελπίδα μας και η ελπίδα του λαού μας σε έναν αγώνα που δεν έχει τελειωμό.....

Τέλος, ο Χρήστος Πατούχας έγραψε στα γενέθλιά του, κάνοντας έναν απολογισμό ζωής «.......στη ζωή μου είχα πολλές μικρές νίκες και πολλές μεγάλες ήττες...».

Ευελπιστώ με την τιμή που μου έκανε να με βάλει στο ψηφοδέλτιο της Ανυπότακτης Πολιτείας να είμαι μια από τις μικρές του νίκες ...

Χρήστος Κ. Σπυρόπουλος

Υποστράτηγος Ε.Α.

Τι λένε και τι δε λένε οι Yποψήφιοι Δήμαρχοι

patouxas3

 

ΤΙ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕ ΛΕΝΕ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ : ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Τις τελευταίες μέρες, δόθηκε η ευκαιρία κοινής συνάντησης των υποψηφίων Δημάρχων σε τρείς προσκλήσεις φορέων. Η μία ήταν απολύτως θεματική για την πολιτική για το βιβλίο των εκδόσεων ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ, οι άλλες δύο για προβλήματα των Νότιων συνοικιών και της περιοχής του Ακταίου.

Γενική παρατήρηση:

Ο προεκλογικός λόγος είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων, λόγος επιφανειακός, λόγος εντυπώσεων. Δεν ψάχνει την ουσία, δεν απαντά στους άλλους, δεν ακούει, δεν δεσμεύει. Παραμένει ωστόσο κόσμιος στις κοινές εμφανίσεις, αν εξαιρέσουμε τις λίγες περιπτώσεις των άναρθρων κραυγών. Δυο τρεις υποψήφιοι, δεν μπορούν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους! Φλύαροι, επιδερμικοί, ουδέτεροι από την προσωπική τους ιστορία, μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους, μοιάζουν με απολιθώματα στην εκπροσώπηση της πολιτικής που έχει καταδικάσει ισόβια το λαό και τη χώρα.

Ας προχωρήσουμε όμως σε πιο συγκεκριμένα σχόλια:

Πρώτο σχόλιο:

Σε όλες τις συζητήσεις προέκυψε η κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου και όλων των Δήμων. Η έλλειψη προσωπικού, η επικάλυψη και σύγκρουση αρμοδιοτήτων. Αλλά η διαπίστωση αυτή δεν χρειάζεται μυαλό. Είναι προφανής. Τι απαντούν σε αυτό; Τι φταίει γιαυτό; Τι πρέπει να γίνει γιαυτό; Εδώ ουδετερότητα! Δεν απαντούν. Δεν απαντούν οι εκπρόσωποι και οπαδοί των κομμάτων εξουσίας. Της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ.

Τους προτείνουμε την θεσμοθέτηση της χρηματοδότησης στο 12%. Σε βάθος δεκαετίας. Να το διεκδικήσουμε όλοι! Συμφωνούν; Διαφωνούν; Ας απαντήσουν. Η φλυαρία τους να πετύχουμε οικονομική αυτοδυναμία με «αναπτυξιακές φούσκες», το ξέρουν ότι δεν αποδίδει. Ιδιαίτερα από όσους χρεοκόπησαν την χώρα και το λαό της.

Δεύτερο σχόλιο:

Σε δύο τουλάχιστον από τις συζητήσεις αυτές αναδείχθηκε το πρόβλημα των δημοσίων κοινοχρήστων χώρων. Αν θα μπορεί ο Δήμος να επισκευάζει τους παραλιακούς δρόμους, να αναμορφώνει τις παραλίες του, να βελτιώνει υπέρ των δημοτών τους υπόλοιπους. Το προτείνουμε εδώ και τρεις μήνες. Σε κάθε ευκαιρία. Απαντούν; Μούγκα! Θα τολμήσουν; Πόσοι; Πότε;

Αγαπητοί μας συμπολίτες

Θα συνεχίσουμε να προτείνουμε. Αυτά που τους πονάνε! Αυτά που δεν τολμούν! Όχι! Η ομοιότητα στην δυστυχία, (Όλοι οι Δήμοι δεν έχουν λεφτά, όλοι δεν έχουν προσωπικό), δεν είναι εξιλέωση. Δεν είναι η μοίρα μας!

Βεβαίως δεν θα λείψουν και τα ευτράπελα! Είδαν το Σάββατο υποψήφιο Δήμαρχο μαζί με ομάδα υποψηφίων με ομοιόμορφα μπλουζάκια και με ολοκαίνουργες πεντακάθαρες σκούπες, να παριστάνουν τους «εθελοντές» της καθαριότητας. Όχι! Δεν θα δείτε τέτοιους εθελοντές στις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών, στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια, στους εργατικούς αγώνες. Τί εύκολα που μοιάζουν όλα. Μακάρι να ήταν έτσι!

Το γραφείο Τύπου της Ανυπότακτης Πολιτείας

Οι δημόσιοι χώροι να αποδωθούν στο Δήμο!

 

patouxas3

Σχετικά με τη δίκη του δημάρχου και για τους δημόσιους χώρους ο Χρήστος Πατούχας μίλησε στον ΣΚΑΙ Πάτρας και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο.

Ακούστε τη συνέντευξη ΕΔΩ

Συνέντευξη του Χρήστου Πατούχα στην εφημερίδα 7 Ημέρες Ενημέρωση

7 ΗΜΕΡΕΣ - Συνέντευξη Πατούχα -17 ΗΜΕΡΕΣ - Συνέντευξη Πατούχα -2

Συνέντευξη έδωσε ο Χρήστος Πατούχας στην δημοσιογράφο Παναγιώτα Κοντογεωργοπούλου και την εφημερίδα ΕΠΤΑ ΜΕΡΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ σήμερα Πάτρα 31 Μαρτίου 2019

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των υποψηφίων δημοτικών σας συμβούλων είπατε ότι ίσως είστε η μόνη αυτοδιοίκητή παράταξη που διεκδικεί την ψήφο των πολιτών για τον δήμο της Πάτρας. Πώς τεκμηριώνετε αυτή τη θέση; Τι είναι αυτό που σας διαφοροποιεί από τις άλλες παρατάξεις;

Είπα στην παρουσίαση στην αίθουσα των Συντακτών, πως εμείς, ότι επεξεργαζόμαστε, ότι σκεφτόμαστε, ότι προτείνουμε το αποφασίζουμε συλλογικά και με κόπο, αλλά χωρίς καμιά εξωτερική επιρροή. Δεν λογοδοτούμε ούτε σε κομματικά κέντρα, ούτε σε κανένα οικονομικό κέντρο. Παίρνουμε πάντα υπόψη μας, τις επεξεργασίες, τις προτάσεις, τα αιτήματα των κοινωνικών φορέων, ιδιαίτερα των συλλογικών Επιστημονικών φορέων. Αυτό σε συνδυασμό με την μακρόχρονη εμπειρία πολλών εκ των στελεχών μας, μας οδηγεί σε ολοκληρωμένες προτάσεις σε όλα τα θέματα. Και σημειώστε τούτο. Κανένας και ποτέ μέχρι σήμερα, δεν μας έχει κατηγορήσει για προχειρότητα στις θέσεις μας. Ανεξάρτητα από το αν συμφωνούν ή όχι μαζί μας. Και είναι αλήθεια, ότι την αξιοπιστία και τον σεβασμό από αντιπάλους και φίλους τον έχουμε κερδίσει.

Αλλά, προσέξτε: Μπορούμε να διακρίνουμε τουλάχιστον οκτώ από τις υποψήφιες παρατάξεις, που κινούνται και στηρίζονται άμεσα ή έμμεσα από το πολιτικό σύστημα εξουσίας. Τα κόμματα εξουσίας που κυβέρνησαν σήμερα και χθες. Μπορώ να δω πέντε από τον χώρο της ευρείας δεξιάς και ακροδεξιάς, δύο από το χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ένας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν με ενδιαφέρει, αν στην παρούσα φάση διαθέτουν κομματικά χρίσματα. Μερικοί τα διαθέτουν αλλά αυτό είναι ειδικό πρόβλημα της πολιτικής συγκυρίας. Λέμε απλά ότι οι οκτώ θα μπορούσαν να είναι τρεις. Και πάλι με πολλά κοινά μεταξύ τους. Εννοείται, δεν μπορείς να φυλακίσεις, ούτε την φιλοδοξία, ούτε τα προσωπικά σχέδια, ούτε ενίοτε την ιδιοτέλεια. Η ουσία είναι, ότι δεν αντιμάχονται τον «κομματισμό» τον δικό τους, αλλά τον κομματισμό των υπολοίπων. Όλοι τους στελέχη των κομμάτων τους, πολλοί σε νευραλγικές θέσεις εξουσίας και ευθύνης.

Εμείς λοιπόν είμαστε έξω από όλα αυτά. Ανεξάρτητοι από κατευθυνόμενες πολιτικές και συμφέροντα. Εννοείται, ότι πληρώνουμε και την πόλωση και τους αποκλεισμούς. Αλλά είναι επιλογή μας.

Θα μείνω στην παρουσίαση των υποψηφίων σας για να σχολιάσω κάτι που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση: η παρουσία νεολαίας, στο ακροατήριο. Ήταν κυρίως νέα παιδιά σε ποσοστό άνω του 90% θα έλεγα. Πώς το καταφέρνετε αυτό;

Αλήθεια είναι. Συσπειρώνονται στην παράταξη μας πολλοί νέοι. Παιδιά με ανησυχίες, έντονη ιδεολογική και πολιτική αναζήτηση, αιρετικοί και ανατρεπτικοί, αλλά με κύριο στοιχείο τους τον αυθορμητισμό και την ανιδιοτέλεια. Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε το δικό μας, των γηραιοτέρων, «δέον γενέσθαι», με την νεανική εκρηκτικότητα, την «ιδεολογικοποίηση», ενίοτε την «επαναστατική» βιασύνη. Εμείς είμαστε πολύ καλά με αυτό, το ερώτημα είναι, αυτοί πως μας ανέχονται; Ίσως κάτι καλό βρίσκουν στις δεκαετίες της δικής μας εμπειρίας.

Έχοντας διανύσει μια μακρά περίοδο στα δημοτικά πράγματα της πόλης, ποια πιστεύετε ότι είναι τα δυνατά και ποια τα αδύνατα σημεία της;

Θα μου επιτρέψετε λίγο ρομαντισμό; Τα δυνατά της σημεία είναι η φυσική της ομορφιά, το ανεκτίμητο και τραγουδισμένο ηλιοβασίλεμα της, το ιστορικότερο πολεοδομικό της σχέδιο που κάνει το παραδοσιακό κέντρο, να αντέχει ακόμα από το 1828, σε πείσμα των έκτοτε δικών μας αρνητικών παρεμβάσεων ανά τις δεκαετίες. Η θάλασσα της, η «διέξοδος και το παράθυρο στον κόσμο», που έφερε ιστορικά πολύ γρήγορα και τις σύγχρονες κοινωνικές ιδέες και ανησυχίες. Ακόμα το ευρύ και δημοκρατικό της πνεύμα, παρατηρείστε το, δεν έγινε στην πόλη μας κανένα ακροδεξιό συλλαλητήριο οποιασδήποτε μορφής. Και δεν έχουμε στην Πάτρα δημοτική παράταξη της Χρυσής Αυγής, τουλάχιστον φανερά.

Τα αρνητικά της: Η «κοτσαμπάσικη» ιστορική κληρονομιά, ο ραγιαδισμός που ενίοτε επιδεικνύεται σαν προτέρημα, παρά την διαρκή εγκατάλειψη από την κεντρική εξουσία. Η πόλη μας πλήρωσε πανάκριβα τον προσανατολισμό της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, με την, πολύ προ της παρούσας κρίσης, οικονομική της αποδιάρθρωση και καταστροφή. Το τέλος της δεκαετίας του 80 σημάδεψε την πόλη μας, με την τεράστια ανεργία και βρίσκεται σήμερα με όλους τους αρνητικούς δείκτες 10% πάνω από τους πανελλαδικούς μέσους όρους. Το ερώτημα είναι πόσοι το καταλαβαίνουν αυτό, πόσοι από το ενεργό και σε αποστρατεία πολιτικό προσωπικό.

Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση για τον δήμο Πατρέων, το θέμα που κυριαρχούσε στην προεκλογική ατζέντα, μιας και βρισκόμασταν στην καρδιά της κρίσης, ήταν η κοινωνική πολιτική. Τώρα φαίνεται ότι οι περισσότεροι από τους συνδυασμούς βάζουν στο τραπέζι τη λέξη ανάπτυξη. Πώς εκλαμβάνετε εσείς την υπόθεση «ανάπτυξη» για την Πάτρα;

Αλήθεια είμαστε πλέον εκτός κρίσης; Έχουμε αντιμετωπίσει τις ολέθριες συνέπειες; Δώσαμε σωστές απαντήσεις για τις αιτίες; Ή μας βολεύει μια ψεύτικη αισιοδοξία με την οποία κρύβουμε ευθύνες, αιτίες, λανθασμένους προσανατολισμούς;

Το Κυβερνητικό αφήγημα, αλλά το ίδιο είναι και το αφήγημα της Αντιπολίτευσης, δυστυχώς δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση. Δεν οδηγεί στην αντιμετώπιση της φτώχειας, της δυστυχίας, της ισόβιας καταδίκης μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Σημειώστε το σαν πρόγνωση μου, τα οξέα φαινόμενα της κρίσης, θα επανέλθουν σύντομα. Λόγω και της εκρηκτικής υπερχρέωσης, δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.

Η «ανάπτυξη», θα επανέρχεται και σαν πραγματικό πρόβλημα και σαν ανόητη φλυαρία. Σοβαρών και μη πολιτικών παραγόντων. Οι «μεγάλες επενδύσεις με τις χιλιάδες θέσεις εργασίας», δεν θα έρθουν από τον ιδιωτικό τομέα και όσες έλθουν θα πατήσουν πάνω στις εξευτελιστικές αμοιβές και την διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Η τόνωση της αγοράς στις μικρές επιχειρήσεις, εξαρτάται αποκλειστικά από το ύψος του εισοδήματος των καταναλωτών, δηλαδή των λαϊκών τάξεων. Φαύλος κύκλος!

Άρα, απαιτείται αναπροσανατολισμός της οικονομίας και της παραγωγικής αναδιάρθρωσης. Με εθνικό σχεδιασμό, χωρίς καθοδηγημένες εξαρτήσεις, με αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων του πρωτογενούς τομέα, με δημόσιες επενδύσεις σε όλες τις υποδομές, με αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας. Οι Δημοτικές παρατάξεις, οι βαρύγδουπες αναπτυξιακές εξαγγελίες τους, η αμετροέπεια και κυρίως η πολιτική τους εξάρτηση, τις κάνουν την τελευταία τρύπα της φλογέρας.

Ανάπτυξη για μας είναι αυτή που διασφαλίζει την συνολική ευημερία του πληθυσμού.

Κατά καιρούς έχετε δεχθεί σχολιασμό για την ταύτιση των απόψεών σας με τη δημοτική αρχή. Υπάρχει όντως ταύτιση; Κι αν όχι, ποιες είναι οι διαφορές σας;

Ας απομυθοποιήσουμε τα πράγματα! Η προπαγάνδα της δήθεν ταύτισης προέρχεται από στελέχη της σημερινής κυβερνητικής παράταξης. Της αείμνηστης πλέον ΡΑΠ. Της πλέον κομματικά προσηλωμένης από όλες τις παρατάξεις του σημερινού Συμβουλίου. Και της όντως σκληρής αντιπολίτευσης που δέχθηκε από εμάς. Εμείς σε αυτό αποδίδουμε και την πολιτική της χρεοκοπία και την εκ των άνω διάλυση της. Να σας πω κάτι; Ναι εμείς στην αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση και στην εντονότερη διεκδικητική μας πολιτική, είμασταν αποτελεσματικότεροι από την παράταξη Πελετίδη. Κατά τα άλλα οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στο 90% ψηφίστηκαν ομόφωνα. Από τις υπόλοιπες, σε μερικές κρίσιμες η Λαϊκή Συσπείρωση συγκατένευσε στις δικές μας θέσεις, και σε μερικές, ναι ψηφίσαμε μόνο εμείς με την Λαϊκή Συσπείρωση. Θεωρούμε, ότι το κάναμε δικαιολογημένα και σύμφωνα με τις γενικότερες αρχές μας και τον δικό μας αξιακό κώδικα. Αλλά να σας αντιστρέψω το ερώτημα: Εσείς, που μας παρακολουθείτε από την ίδρυση μας πολλά χρόνια πριν, διαπιστώσατε μετακίνηση μας από τις δικές μας παλαιότερες θέσεις; Προφανώς η απάντηση σας θα είναι όχι. Ας αφήσουν όσοι τα λένε την εύκολη προπαγάνδα και ας μας κρίνουν επί της ουσίας.

Πώς σχολιάζετε το έργο της δημοτικής αρχής; Ήταν μια επιτυχημένη θητεία;

Όλα τα μεγέθη είναι συγκρίσιμα. Στον δεδομένο χρόνο και στις υπάρχουσες συνθήκες, η Δημοτική Αρχή, κυρίως στον προσανατολισμό της, ήταν καλύτερη από προηγούμενες, ήταν καλύτερη από ότι θα ήταν οι ανταγωνιστές της. Εμείς πάντοτε κρίνουμε με το καλύτερο που έχουμε στο μυαλό μας. Και με βάση αυτό, επιθυμούσαμε να ήταν ακόμα καλύτερη. Μπορούσε να ήταν καλύτερη. Καλύτερη στην ανάλυση, στην επεξεργασία, στην προετοιμασία των θεμάτων, καλύτερη στον εξοπλισμό και την κινητοποίηση των κοινωνικών φορέων και των δημοτών. Συμπερασματικά, είχαμε μια πετυχημένη θητεία στην κοινωνική πολιτική, στην ιεράρχηση των θεμάτων, με όχι τις καλύτερες επιδόσεις στο αποτέλεσμα, με στενότητα στην αντίληψη της, με μια υπέρ του δέοντος φοβία στην αντιμετώπιση της κοινωνίας στο σύνολο της.

Η παράταξη του Κώστα Πελετίδη δεν έκανε δεκτή την πρότασή σας για δημιουργία ενός ισχυρού αριστερού μετώπου στο δήμο. Σε ποιους λόγους το αποδίδετε;

Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Σε ένα ζήτημα μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής σπουδαιότητας. Ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης πήρε στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 14, 65% .Ποσοστό πολύ μεγάλης λαϊκής αποδοχής και εμπιστοσύνης. Στο μέτρο των δυνάμεων μας και με την δική μας συμβολή. Αν αρχίσουμε από εκεί, αυτό το ποσοστό, ας το πούμε ποσοστό ανοχής, έπρεπε να μετασχηματισθεί σε ποσοστό, ενεργού κοινωνικής αποδοχής και στήριξης. Αυτό, εκτός από την προσωπική δημοφιλία του Δημάρχου, απαιτούσε πολιτική.

Η δική μας πρόταση, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν δημόσια, διαφανής και πάνω στο τραπέζι. Δεν απευθυνόταν σε κόμματα και αφορούσε την παράταξη του Δημάρχου και τις δυνάμεις της υπόλοιπης κοινωνικής κυρίως Αριστεράς.

Επί αυτής της πρότασης, δεν κληθήκαμε ποτέ, σε οποιαδήποτε συζήτηση. Από κανένα! Προφανώς για αυτούς, αποτελούσε υπέρβαση να συζητήσουν με άλλη παράταξη. Και επειδή ψελλίζονται διάφορα, ας ξεκαθαρίσουμε το εξής: Ουδέποτε αμφισβητήσαμε ή θα αμφισβητούσαμε, ο Πελετίδης να είναι ο ηγέτης και υποψήφιος Δήμαρχος και ο τίτλος της παράταξης να είναι Λαϊκή Συσπείρωση! Θέλαμε να συζητήσουμε με αμοιβαίο σεβασμό, πολιτικά προγραμματικά ζητήματα, στα οποία θα συμφωνούσαμε εύκολα! Επιπλέον δεν απαιτήσαμε, δεν θα απαιτήσουμε ποτέ, το οποιοδήποτε αντάλλαγμα. Πλέον είναι προφανές, εντοπίζουμε πρόβλημα πολιτικής ανεπάρκειας, ή ελλιπούς πολιτικής εκτίμησης, κομματικών ηγετικών στελεχών. Ίσως το ίδιο πρόβλημα που εντοπίζουν πολλοί, στην συνολική πολιτική του εν λόγω κόμματος. Από την μεριά μας, δεν έχουμε ωστόσο την πρόθεση να εμπλακούμε σε συνολική κριτική των θέσεων ενός πολιτικού κόμματος. Αλλά επιφυλάσσουμε στους εαυτούς μας το δικαίωμα, να απορρίπτουμε την τακτική «του κατά μόνας» ή την τακτική των «ανανηψάντων». Δεν είναι συμβατό ούτε με τις αντιλήψεις μας ούτε με την πολιτική μας αξιοπρέπεια.

Σχολιάστε μου το νέο εκλογικό νόμο. Θεωρείτε ότι την επόμενη μέρα στο δημοτικό συμβούλιο θα είναι δυνατή η συνεργασία που υπαγορεύει ο «Κλεισθένης;».

Η απλή αναλογική, εφευρέθηκε σαν αίτημα από την Αριστερά και το δημοκρατικό λαϊκό κίνημα. Για την προστασία των δικαιωμάτων των κοινωνικών και πολιτικών μειοψηφιών. Επομένως την υποστηρίζουμε.

Ο «Κλεισθένης», πρωτίστως ευνοεί συνεργασίες, όχι με την αθωότητα της εξυπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων, αλλά για την εμπέδωση της πολιτικής του φιλοσοφίας.

Εμείς, θα επιδιώξουμε συνεργασίες με την δύναμη της πειθούς, του ορθού πολιτικού λόγου και προς το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας. Θεωρούμε, ότι είμαστε καλοί σε αυτούς τους τομείς.

Πιστεύουμε ότι αυτό κάνει την ενισχυμένη παρουσία της Ανυπότακτης Πολιτείας, μεγάλη αναγκαιότητα. Και καλούμε τους συνδημότες μας, να κάνουν μαζί μας την έκπληξη αυτών των εκλογών.

Να ρωτήσω τι θα κάνετε στο β΄ γύρο των εκλογών; Εμμένετε στην άποψή σας για στήριξη του ΚώσταΠελετίδη;

Χαίρομαι που εκτιμάτε και εσείς, όπως και εμείς, ότι ο Πελετίδης θα είναι στον δεύτερο γύρο. Δική μας πολιτική επιδίωξη είναι η διασφάλιση της λαϊκής πλειοψηφίας στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Καλώς ή κακώς το σημαντικό παιχνίδι παίζεται την πρώτη Κυριακή. Εμείς επιδιώκουμε την αποφασιστική μας ενίσχυση την πρώτη Κυριακή. Αυτό βελτιώνει τα πράγματα ποιοτικά. Δεν θέλουμε μονοκρατορίες, αλλά δημοκρατική πλειοψηφία και συνεργασία. Είναι αυτονόητο ότι θα στηρίξουμε μεταξύ των οποιωνδήποτε δύο, τον Κώστα Πελετίδη.

Ποιο θεωρείτε το πιο σημαντικό πρόβλημα της πόλης; Να το θέσω απλά. Αν αύριο ήσασταν δήμαρχος, ποιο θέμα θα ήταν για σας η πρώτη προτεραιότητα;

Δυστυχώς δεν είναι μόνο ένα το σημαντικό άλυτο πρόβλημα. Σας λέω λοιπόν κωδικά: Αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στον πληθυσμό. Σε αυτά που είναι στο χέρι του Δήμου, μαζί με την διαρκή αντίθεση και κινητοποίηση του Δήμου και των πολιτών για την ριζική ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Ταυτόχρονα, ταχεία προώθηση των έργων που αφορούν υποδομές, αναπλάσεις ήδη προγραμματισμένες, ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, απόδοση όλων των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων, ολοκληρωμένη εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης των αποβλήτων.

Το σύνθημα μας: Όμορφη πόλη με ευτυχισμένους ανθρώπους!

Για τη Δίκη του Δημάρχου

patouxas2

 

Είναι γνωστό, ότι την Δευτέρα το πρωί, ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος κ. Κορδάς, δικάζονται με την κατηγορία «της κατ’ εξακολούθηση αλλοίωσης του χώρου» στο Νότιο Πάρκο.

Την ίδια στιγμή, παρατάξεις της Αντιπολίτευσης και υποψήφιοι Δήμαρχοι, τον καταγγέλλουν για επικοινωνιακό show, για προεκλογική αξιοποίηση της δίωξης του. Πρωτοστατούν στην προσπάθεια αυτή ο κ. Ρώρος, ο κ. Παπαδημάτος και άλλοι.

Ξεκαθαρίζουμε την δική μας θέση:

Συμπαραστεκόμαστε στον Δήμαρχο. Θα εκφράσουμε και με την παρουσία μας την συμπαράσταση μας. Εκφράζουμε την βεβαιότητα για την αθώωση του.

Αλλά ας μπούμε για λίγο στην ουσία και ας κάνουμε τον προεκλογικό διάλογο πραγματικό και επί πραγματικής βάσης.

Λέει ο «αριστερός» κ. Ρώρος: Η Λιμενική Αρχή έκανε μήνυση και επέβαλλε διοικητικό πρόστιμο 120000 Ευρώ νόμιμα! Αλλά, ώ του θαύματος με ενέργειες του Δ.Σ. του ΟΛΠΑ ΑΕ στο Αρμόδιο Υπουργείο, το πρόστιμο μειώθηκε στις 3000 Ευρώ. Ο κ. Παπαδημάτος, πιο συγκρατημένος είναι αλήθεια, επιθυμεί την αθώωση του Δημάρχου, αλλά θεωρεί τον θόρυβο και την κινητοποίηση συμπαράστασης υπερβολικά.

Η άποψη μας:

Όχι! Η δίωξη δεν έχει καμία νομιμότητα! Είναι τυπικό δείγμα κρατικής αυθαιρεσίας και υπέρβασης καθήκοντος!

Όταν ξεκίνησαν και συνεχίστηκαν οι εργασίες διαμόρφωσης στο Νότιο Πάρκο, ήταν σε απόλυτη ισχύ η Σύμβαση Προσωρινής Παραχώρησης, σύμβαση καθόλα νόμιμη και, ας το αναφέρουμε, ισχύος μέχρι το 2042. Ναι, την Σύμβαση αυτή, προσπάθησαν να υπονομεύσουν και να ακυρώσουν και η προηγούμενη και η παρούσα Κυβέρνηση. Το προσπάθησαν ανεπιτυχώς. Ως εκ τούτου υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες. Επί πλέον, οι εργασίες έγιναν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα γνωρίζει αυτά ο κ. Ρώρος;

Και η πρόταση μας:

Όλοι οι δημόσιοι, κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, εντός των γεωγραφικών ορίων της πόλης, να αποδοθούν στον Δήμο. Σε όλους τους Δήμους.

Για δύο λόγους.

Ο πρώτος:

Θα τελειώσει διά παντός, η αδιέξοδη και άνευ ουσίας διένεξη με την Κτηματική Υπηρεσία.

Ο δεύτερος:

Οι Δήμοι, μπορούν να προστατεύσουν πολύ καλύτερα, πολύ αποτελεσματικότερα τον δημόσιο και κοινόχρηστο χαρακτήρα τους, από οποιοδήποτε Υπερταμείο, από οποιαδήποτε κρατική υπηρεσία. Άλλωστε όλα τα καταπατημένα, που είναι πάρα πολλά, τμήματα παραλιών, δασών και άλλων δημοσίων χώρων, ακόμα και αρχαιολογικών, τα «προστάτευαν» δημόσιες Υπηρεσίες.

Επί αυτής της πολύ σαφούς, πολύ ρεαλιστικής πρότασης, τί λέτε κύριε Ρώρο; Τι λέτε κύριε Παπαδημάτε; Τί λέτε όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι; Σας ενδιαφέρει να απαντήσετε; Σας ενδιαφέρει να το σκεφτείτε;

Για την Ανυπότακτη Πολιτεία

Χρήστος Πατούχας

Βρίσκεστε εδώ: ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Η Κίνηση