Ανυπότακτη Πολιτεία

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Δελτία Τύπου

Συνάντηση με την Περιφέρεια Δ.Ελλάδας

logo-final

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 7/11/2017

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση Δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Πατρέων με τον Περιφερειάρχη κύριο Απόστολο Κατσιφάρα. Η συνάντηση έγινε με πρόσκληση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κυρίου Γιώργου Αγγελόπουλου.

Διαφωνήσαμε εκ μέρους της Ανυπότακτης Πολιτείας, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο με την όλη προσέγγιση του θέματος των πλειστηριασμών από την Περιφερειακή Αρχή και το Περιφερειακό Συμβούλιο, τους καταθέσαμε μάλιστα και δημόσια ανακοίνωση της παράταξης μας του παρελθόντος Σεπτεμβρίου, με την οποία καταγγέλλαμε την ποιότητα της παρέμβασης τους.

Τι λέει επί της ουσίας η Περιφέρεια; Να προβλεφθεί στην Συνταγματική αναθεώρηση, που σημειωτέον θα γίνει, αν γίνει, από την επόμενη Βουλή, μέριμνα για την προστασία της «οικογενειακής στέγης» και μάλιστα με σειρά προϋποθέσεων εισοδήματος, τετραγωνικών μέτρων κτλ. Μέχρι τότε οι τράπεζες και τα ιδιωτικά εγχώρια και ξένα φαντς, θα αλωνίσουν με τους πλειστηριασμούς, δεν θα αφήσουν ίχνος ιδιωτικής περιουσίας που δεν θα εκποιήσουν. Ούτε μία λέξη για τις τράπεζες και την ασύδοτη πολιτική τους, ούτε λέξη για την ανάγκη διαγραφής μέρους ή όλου του ιδιωτικού χρέους, ούτε λέξη για την περίφημη ανάπτυξη για την οποία η χρεοκοπία των νοικοκυριών και των μικροεπιχειρήσεων, είναι βρόγχος και θηλιά στον λαιμό.

Φυσικά αρνηθήκαμε να υπογράψουμε το κείμενο στήριξης των αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, αρνηθήκαμε οποιαδήποτε συμμετοχή μας στην προώθηση τους. Θεωρούμε το κείμενο αυτό, μετακύλιση ευθυνών των αιρετών πολιτικών οργάνων, επί της ουσίας στήριξη της πολιτικής των δανειστών, των Τραπεζών και της Κυβέρνησης.

Αντί περαιτέρω επιχειρηματολογίας και για καλύτερη πληροφόρηση του λαού της Πάτρας, επισυνάπτουμε στην ανακοίνωση μας αυτή και εκείνη του παρελθόντος Σεπτεμβρίου.

Σεπτέμβριος 2017

Του Χρήστου Πατούχα, επικεφαλής της Ανυπότακτης Πολιτείας

Διαβάσαμε ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας «για την προστασία της οικογενειακής στέγης» Στην απόφαση της Περιφέρειας, με την οποία προαναγγέλλεται κίνημα μέσω των Δήμων, με νομοθετικές πρωτοβουλίες, με στήριξη των Μητροπόλεων, με συλλογή υπογραφών κτλ.

Πλην της πολύ καθυστερημένης ευαισθητοποίησης, καμιά αντίρρηση μέχρι εδώ. Οι αντιρρήσεις μας όμως, γίνονται εντονότατες διαφωνίες, όταν προχωρήσαμε στα συγκεκριμένα μέτρα που προτείνονται.

Διαβάζουμε στην πρώτη παράγραφο για «Συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας της στέγης με διατήρηση της κατοικίας, επιφανείας ανάλογης των αναγκών εκάστου νοικοκυριού.» Και τι θα γίνει ευαίσθητοι κύριοι της Περιφέρειας, με μια πχ κληρονομημένη κατοικία, της οποίας η επιφάνεια θα είναι λίγο μεγαλύτερη και ο θανών πατέρας δεν προέβλεψε με την δική σας σοφία το μνημονιακό κόψιμο και ράψιμο για να είναι στα μέτρα σας; Τι θα γίνει στην περίπτωση, που μία οικογένεια έφκιασε σπίτι και τότε που έγινε αυτό μπορούσε να πληρώνει και πλήρωνε τις δανειακές της υποχρεώσεις; Γνωρίζετε ότι τώρα δεν μπορεί; Έχετε ακούσει κάτι για την μείωση του εισοδήματος; Έχετε ακούσει τίποτα για ανέργους χωρίς εισόδημα; Που ζείτε άραγε κύριοι εκπρόσωποι του λαού;

Στην δεύτερη παράγραφο, μιλάτε για νομοθέτημα, «που θα διασφαλίζει στέγη ανάλογη των οικογενειακών αναγκών, σε περίπτωση ρευστοποίησης της κατοικίας κάθε οφειλέτη και για οποιαδήποτε οφειλή» Στην συνέχεια, βάζετε τις ίδιες παραπάνω προϋποθέσεις τετραγωνικών κτλ. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να σας μεταφράσουμε:

1. Δεν σας νοιάζει αν το ακίνητο ρευστοποιηθεί, δηλαδή αν εκποιηθεί. Εσείς θα φροντίσετε να πάρει επίδομα ενοικίου.

2. Δεν γνωρίζετε τίποτα για την κρίση, την ανεργία, την φτώχια και τα άλλα συνεπακόλουθα των μνημονίων. Δεν σας νοιάζουν τα κοράκια των φαντς που θα αρπάξουν σε εξευτελιστική τιμή την περιουσία του κόσμου.

3. Δεν μιλάτε πουθενά και σε κανένα σημείο της απόφασης σας για την ανάγκη διαγραφής μέρους ή όλου των χρεών. Συντάσσεσθε με τους δολοφόνους; Με τα συμφέροντα των χιλιοχρηματοδοτημένων τραπεζών και όλων των άλλων; Αλήθεια σε τι διαφέρετε από τους δανειστές και τις Κυβερνήσεις που δουλοπρεπώς τους υπηρετούν;

Όταν αγαπητοί κύριοι, είναι να κάνετε τέτοιες παρεμβάσεις, καλύτερα να μην τις κάνετε καθόλου. Αφήστε τον κοσμάκη, με όποια δύναμη του απόμεινε, να αγωνίζεται μόνος του. Θα κερδίσει τουλάχιστον να ξεχωρίζει τους φίλους από τους εχθρούς του.

Η πρόταση για την όδευση του ποδηλατόδρομου που δεν εισακούστηκε

logo-final

Δελτίο Τύπου

Όταν σχεδιάζουμε υποδομές, τότε πρέπει να έχουμε τα μάτια μας στο μέλλον και στις επόμενες γενεές. Αυτή είναι η ευθύνη των συλλογικών πολιτικών οργάνων.

Πριν λίγες μέρες, αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, η κατασκευή ποδηλατοδρόμου από το ύψος της οδού Κανελλοπούλου, μέχρι την οδό Παπαφλέσσα.

Θα παρατηρήσουμε εξ αρχής, ότι σε τέτοιου είδους υποδομές, η πόλη μας υστερεί πραγματικά, τόσο σε σχέση με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της, όσο και στην σύγκριση της με πόλεις της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού. Αυτό αναδεικνύει πολιτικές ευθύνες του παρελθόντος. Κατά τούτο, χαιρετίζουμε την κατασκευή του έργου. Προσδοκούμε δε, με προσεχείς παρεμβάσεις του Δήμου το δίκτυο ποδηλατοδρόμων να επεκταθεί, να καλύψει το σύνολο της πόλης, να παρέχει ασφάλεια στους ποδηλάτες, να ευνοεί την χρήση του ποδηλάτου, για άσκηση, αναψυχή και επαγγελματική μετακίνηση.

Εν προκειμένω, καταψηφίσαμε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, για την όδευση του συγκεκριμένου ποδηλατοδρόμου. Προτείναμε μερική τροποποίηση στην μελέτη της όδευσης από την οδό Νόρμαν μέχρι την οδό Παπαφλέσσα. Κάναμε διαρκείς εκκλήσεις, η πρόταση μας να γίνει δεκτή, για λόγους μεγαλύτερης ασφάλειας και για λόγους πρακτικούς. Δηλαδή, ο ποδηλατόδρομος στην παραπάνω απόσταση, να εγκατασταθεί στην ζώνη των τριών μέτρων, που έχει συμφωνηθεί να παραχωρηθούν μέσα στην παλιά λιμενική ζώνη. (Στην παρέμβαση μας, επισημάναμε την γραφειοκρατία, τις καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση της παραχώρησης).

Μας απαντήθηκε, ότι αυτό εμποδίζει την επικοινωνία με τους κάθετους δρόμους, άρα την επαγγελματική χρήση του ποδηλάτου. Απαντήσαμε, ότι στην υπάρχουσα περίφραξη, που θα είναι δική μας πλέον, μπορούμε να διανοίξουμε στα πλαίσια του έργου πύλες επικοινωνίας και να φκιάξουμε διαβάσεις και στην Σιδηροδρομική Γραμμή και στην οδό Όθωνος -Αμαλίας.

Δυστυχώς παρατηρούμε και επαγγελματική νωχέλεια υπηρεσιών του Δήμου και έλλειψη αποφασιστικότητας της πολιτικής ηγεσίας

 

Χρήστος Πατούχας, Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής της Ανυπότακτης Πολιτείας

 

Η γέφυρα και τα διόδια

logo-finalΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πάτρα, 20/9/2017

Συζητήθηκε στο Δημοτικό μας Συμβούλιο το θέμα των διοδίων στο Εθνικό οδικό δίκτυο και στην Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου.

Ο Χρήστος Πατούχας εκ μέρους της Ανυπότακτης Πολιτείας τόνισε περίπου τα εξής:

  1. Πρέπει να υπάρχουν διόδια; Προφανώς δεν πρέπει. Το οδικό δίκτυο θα έπρεπε να γίνεται για την εξυπηρέτηση της ασφαλούς μετακίνησης των πολιτών και των εμπορευμάτων και αγαθών.
  2. Είναι ακριβά τα σημερινά διόδια; Είναι ίσως τα ακριβότερα στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα αν συνυπολογίσουμε το εισόδημα ενός μέσου εργαζόμενου και τις μειώσεις που έχει υποστεί. Αφορά το κόστος της συντήρησης; Όχι. Πρωτίστως αφορά τα υπερκέρδη των παραχωρησιούχων μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων και τις αποικιακές συμβάσεις που τα συνοδεύουν.
  3. Τα ακριβά διόδια υπερφορτώνουν το παλαιό οδικό δίκτυο, δημιουργώντας κυκλοφοριακό φόρτο και κινδύνους θανατηφόρων ατυχημάτων.
  4. Στην στρατηγική της πιθανής διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με τους παραχωρησιούχους, για μια συμβολική μείωση των διοδίων, βρίσκεται η επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης, κάτι που άλλωστε ήδη το ζητούν οι κατασκευάστριες εταιρείες.
  5. Θεωρούμε απαραίτητο, εκτός από το γενικό αίτημα για κατάργηση των διοδίων, ο Δήμος να επεξεργαστεί συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων, ιδιαίτερα για την γέφυρα, που να εξυπηρετεί κοινωνικές ομάδες χρήστες, όπως εργαζόμενοι, φοιτητές, χρονίως πάσχοντες, ΑΜΕΑ, ή την ανάγκη τουριστικής σύνδεσης των εκατέρωθεν περιοχών με επέκταση του 10ωρου σε όλα τα Σαββατοκύριακα, την διέλευση με επιστροφή στις 6 ώρες αντί για τις 3. Όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση της ριζικής μείωσης του βασικού διοδίου.
  6. Σε κάθε περίπτωση διαφωνούμε με την επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης. Υπήρξαν δημοτικοί σύμβουλοι και παρατάξεις που χαιρέτησαν την εξαγγελία για «αναλογική» τιμολόγηση των διοδίων. Με όσα έχουν διαρρεύσει για την βασική τιμή ανά χιλιόμετρο στην αναλογική χρέωση, δυστυχώς τα διόδια δεν θα μειωθούν.
  7. Περιμένουμε την εκπόνηση αυτού του πλαισίου αιτημάτων, όπως δεσμεύτηκε ο Δήμαρχος και τις πρωτοβουλίες συνεννόησης και κοινών δράσεων. Εμείς, έχουμε σε πολύ συχνά διαστήματα επιχειρηματολογήσει και για τις γενικές και για τις μερικότερες διαστάσεις του προβλήματος.

Ο Δήμος να μεριμνήσει για τη σορό του άτυχου Αλγερινού

Προς τον κ. Δήμαρχο Πατρέων

Πάτρα 11/8/2017

Κύριε Δήμαρχε

Διαβάζω από τα ρεπορτάζ των τοπικών μέσων ενημέρωσης: «Στα αζήτητα του νεκροτομείου της Πάτρας η σορός του άτυχου Αλγερινού που σκοτώθηκε από την κατάρρευση του στεγάστρου στο παλιό λιμάνι της Πάτρας»

Επειδή είμαι βέβαιος, ότι καμιά από τις εμπλεκόμενες Δημόσιες Υπηρεσίες, δεν είναι ευσυγκίνητες, σας προτείνω να αναζητήσουν οι Υπηρεσίες του Δήμου την οικογένεια του άτυχου θύματος και με δαπάνες του Δήμου να αποσταλεί η σορός του στην πατρίδα του.

Αν η έρευνα σας δεν αποδώσει, ο Δήμος να αναλάβει τα έξοδα της ταφής του σε κάποιο από τα Δημοτικά νεκροταφεία.

Είναι η ελάχιστη απόδοση τιμής, σε έναν επισκέπτη μας. Δεν βρήκε ίσως την φιλοξενία ζωντανός, ας αναπαυθεί νεκρός στην φιλόξενη γη μας.

Χρήστος Πατούχας, για την Ανυπότακτη Πολιτεία

Για την κατάρευση της οροφής του κτηρίου στο λιμάνι

logo-final

Δελτίο Τύπου 

Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για τον θάνατο ενός άτυχου ανθρώπου στην κατάρρευση του υποστέγου στο παλιό λιμάνι της Πάτρας. Η ραθυμία και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις Κρατικών Αρχών, έχουν την ευθύνη. Μέχρι πρόσφατα στεγάζονταν εκεί τα κρατητήρια των Λιμενικών Αρχών και παρά τις προειδοποιήσεις και της Παράταξης μας και άλλων, οι αρμόδιοι κωλυσιεργούσαν.

Κατά την υπογραφή της Σύμβασης Προσωρινής Παραχώρησης, είχε αποκρυφτεί από τον Δήμο ότι η κατασκευή αυτή ήταν ετοιμόρροπη. Τώρα πρέπει να διαχειριστούμε την σκόνη και τα υπολείμματα του καρκινογόνου αμιάντου.

Εφιστούμε την προσοχή του Δήμου Πατρέων και του ΟΛΠΑ για τα άλλα υπόστεγα, αλλά και για ετοιμόρροπα διατηρητέα κτίρια μέσα στην πόλη, όπως πχ, αυτό στην διασταύρωση της Γερμανού και Ηλείας. Η απειλούμενη κατάρρευση τέτοιων ιδιωτικών κτιρίων, ή από μικροσεισμούς ή από βροχές, θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερους κινδύνους από την πιθανή διάσωση τους.

Γραφείο τύπου Ανυπότακτης Πολιτείας

Βρίσκεστε εδώ: ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τα Νέα μας Δελτία Τύπου